“Çanakkale her değeri ile iddialı olmalı”

Çanakkale Turizm sektörünün duayen ismi Büyük Truva Otel Müdürü Salih Zeki Yüksel dünden bugüne Çanakkale turizmini değerlendirdi. Hediyelik ürünlerin kaliteli olması gerektiğin ifade eden Yıldız, zincir otellerin yatırımlarının önemli olduğunu bildirdi.

1446
Büyük Truva Otel Müdürü Salih Zeki Yüksel, Çanakkale turizminin daha ileri noktalara gelebilmesi için tanıtımın önemine dikkat çekti. Çanakkale’de satılan ürünlerin daha kaliteli olması gerektiğini bildiren Yüksel, “Güzel şeyler üretilip o anlar, o hatıralar ülkemizin her yerine yayılabilir. Son dönemde üniversitemiz böyle çalışmalar yapıyor. Biz de onları desteklemek için resepsiyonun giriş bölümünde ürünlerini ücretsiz satıyoruz. Çünkü iyi ürün satılmalı. Bu Çanakkale’nin markasını güçlendirir” dedi
 
 
Olay: Turizm sezonu nasıl ilerliyor? Hareketlilik memnun edici seviyede mi? Sezon nasıl başladı?
Salih Zeki Yüksel: 2013 yılı turizm sezonu Ocak ayından itibaren bizim işletmemiz açısından iyi başladı. Fuarlara katıldık. Yeni tadilatlar, yatırımlar yapıldıktan ve tanıtıldıktan sonra rezervasyonlarımız arttı. İşletmelerimiz dört yıldızlı oldu. Şu an Mayıs ayı daha iyi geçiyor. Önümüzdeki aylar içinde gelen rezervasyonlar gelecek günleri bizim açımızdan iyi gösteriyor.
 
 
Olay: Uzun yıllardır Çanakkale’desiniz. Truva ismiyle özdeşleşmiş bulunmaktasınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Salih Zeki Yüksel: Ben 26 yıldır bu işletmedeyim. Mutfak bölümünden başladık. Hemen hemen her departmanda çalıştım. Sebat etmek gerekiyor. Turizmin sıkıntılı dönemleri oluyor. Ama o sıkıntıları da el birliği ile aşmak durumundayız. Aşınca da böyle güzel şeylerle karşılaşıyoruz.
 
 
Olay: Çanakkale’de turizm çok konuşuluyor. Çanakkale’ye turizm anlamında baktığınızda varamadığı bir nokta var mı?
Salih Zeki Yüksel; Turizm kenti diyoruz ama ulaşamadığımız noktalarımız var. Tanıtımlarımız eksik. Bir tek Truva ve Gelibolu Yarımadasının tanıtımlarını yapıyoruz. Aslında bunun yanında Alexandra Troya var. Oraya ulaşım için yollar daha hızlı bir biçimde yapılmalı. Bizim şehrimize ait Baba kale var Baba burnu var. Asya’nın son noktaları. Bunların tanıtımları daha fazla yapılmalı. Biga Kemer’de Parion’da yapılan kazılar var. Özellikle Alexandra Troya için söylemek gerekirsi Hıristiyanların hacı olmak için kullandıkları yol. Bugün Aziz Paul’un geçiş yolu. Ama maalesef bizim gitmek için otobüsleri götüreceğimiz yolumuz yok. Aynı zamanda liman kenti. Orası yıllarca liman kenti olarak kullanılmış. Kazılar daha ileri noktalara getirilmeli.
 
Olay: Çanakkale’de otel sayısı, yatak kapasitesi yeterli mi? Otel ihtiyacı var mı?
Salih Zeki Yüksel: Bence otel yapılmalı. Yapılırsa daha ek işler gelecektir. Kongre turizmi gelişecektir. Kolin Otel bu amaçla yapıldı ama şu anda kongre turizminde yeterli değil. İkinci bir talep geldiği zaman yetemiyor. Zincir otelin gelmesi o şehrin marka gücünün yüksek olduğunu gösterir.
 
 
Olay: Çanakkale’de meslektaş arası rekabet var mı?
Salih Zeki Yüksel: Bir derneğimiz var. Hepimiz orada paylaşım içerisindeyiz. Altını çizerek söylüyorum böyle bir rekabetimiz yok.
 
OLAY: Sektör içerisinde belli şikayetleriniz var mı? Çalışan bulamama otopark sorunu gibi. Meslektaşlarınızla paylaştığınız ortak şikayetleriniz var mı?
Salih Zeki Yüksel: Bizim otoparkımız var. Bu konuda sıkıntımız yok. Ama diğer otelci arkadaşların bu konuda sıkıntıları var. Özellikle Cumhuriyet Meydanındaki otelci arkadaşların bu yönde sıkıntıları var. Yolcu indirip, yolcu alma konularında ciddi sıkıntıları var. Bazı alanlar daraldı ve otobüslerin durması sıkıntılı hale geldi. Bu sorun nasıl çözülür. Oraya güzel bir otopark yaparak. Otopark düzenlenirse oradaki park sorunu ve otellerin sorunları çözülebilir. Turizm mezunu öğrenciler pek tercih buradaki otelleri çalışmak için tercih etmiyor. Mezun olunca idareci konumunda olmak gibi bir beklentileri var. Mutfak ve arka kısım tabi biraz daha ağır geliyor. Ben bunun için mi okudum diye sitemler oluyor. Böyle bir personel sıkıntımız genelde var.
 
 
Olay: Çanakkale’nin tanıtımını yeterli buluyor musunuz?
Salih Zeki Yüksel: Son dönemde ciddi tanıtımlar yapılıyor. Dış fuarlar olsun yapılan etkinlikler olsun. Yeterli ama bununla kalınmamalı. Bir şehitlikle ya da Truva ile değil diğer bölgelere de gitmelisiniz. Hepsiyle iddialı olmalıyız. Bu işin sonu yok. Dahası var daha ilerisi var.
 
Olay: Çanakkale yerelinde yaşayan insanların otelinize katkısı var mı?
Salih Zeki Yüksel: Biz Çanakkale halkına teşekkür ederiz. Hem restorandı kullanma hem aktivite, son dönemde misafir ağırlama anlamında otelimizi kullanıyorlar. Ben memnunum.
 
Olay: Turizme dair yapılsaydı ya da ben yapabilseydim daha iyi olurdu dediğiniz bir proje var mı?
Salih Zeki Yüksel: Çanakkale`ye ulaşımın daha hızlı sağlanması gerekir. Yapabilseydim elimde gücüm olsaydı ilk önce onu yapardım. Hava yolu, deniz yolu kullanılmalı. Hava yolundan daha hızlı olan deniz yolu ulaşımını sağlayabilirdik. Bu olmalı ve olması da gerekiyor. Maliyeti biraz daha düşük olabilir. Hava yolu daha uluslararası alanda geçerli. Ama İstanbul ve İzmir bağlantısında Çanakkale’ye deniz yolu kullanılsın isterdim.
 
 
Olay: 26 yıldır sektördesiniz. Otelde zaman zaman işletmecilerin değişimi yaşandı. Bu sizin profesyonel iş yaşamınızı nasıl etkiledi?
Salih Zeki Yüksel: Ben bu işletmede üçüncü patronumla çalışıyorum. Ama tabi her gelen daha iyi bir şevkle daha ileri gitmemizi sağladı. Ben bu işletmeye 2 yıldız ile başladım. İkinci patronum aldığında ne yapabiliriz dedi 3 yıldızlı otel yaptık. Yeni patronlarımız geldi ne yapabiliriz dediler, bende belli konuları ilettim. Bunu patronlarımızla beraber başardık. Şu anda 4 yıldızlı otel olduk. Her gelen önümüzü açtı. Hedef çıtamızı daha da yükselttik.
 
Olay: Bir daha dünyaya gelseniz turizmi seçer misiniz?
Salih Zeki Yüksel: Elbette seçerim. Turizmden memnunum. İzinli olsam bile buraya gelirim. İşimi seviyorum.
 
 
Olay: Turizmle ilgili olumsuz gördüğünüz bir gelişme ya da şikayetiniz var mı?
Salih Zeki Yüksel: Çanakkale’deki satılan ürünlerin kalitesizliğinden şikayetçiyim. Özellikle iç turizmde bunu daha çok görüyoruz. Çanakkale’ye bin bir zorlukla gelen genç arkadaşların aldıkları hediyelerin poşetini açtıkları zamanki şaşkınlık hali beni üzüyor. Özellikle iç pazardaki insanlar için söylüyorum. Ailesine hediye alıyor, poşeti açtığı zaman bakıyorsunuz ki götürülecek hali kalmamış. Güzel şeyler yapılıp o anlar, o hatıralar ülkemizin her yerine yayılabilir. Son dönemde üniversitemiz böyle çalışmalar yapıyor. Biz de onları desteklemek amaçlı resepsiyonun giriş bölümünde onların ürünlerini ücretsiz satıyoruz. Belirledikleri fiyattan satışını yapıyoruz, aynı parayı onlara her ay sonu teslim ediyoruz. Hiçbir bedel almaksızın. Yani kira bedeli dahi yok. Biz onların verdiklerini zimmet olarak alıyoruz, her ay sonu paralarını veriyoruz. Çünkü iyi ürün satılmalı. Bu Çanakkale’nin markasını güçlendirir. Yurt dışından gelenler tercih etmiyorlar ülke içinden gelen turistlerin aldıkları ürünlerin bozuk çıkması üzücü. Bunun kontrolü yapılmalı bence. Esnafta buna dikkat etmeli.
Paylaş