havadurum

“California bibere ve Kapya’ya destek bekliyoruz!”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, California biberi ile Kapya’ya destek beklediklerini söyledi.

1193
 
Son zamanlarda özellikle büyük marketlerde ilgi gören muhteşem lezzeti ve gevrekliğiyle salatalarda, soslarda ve dolmalık biber olarak kullanılmaya uygun olan ve ilk başta yeşil renkte olup daha sonra olgunlaştıkça kırmızı renge dönen California biber ve közlemesi ile dünya çapında aranan Kapya biber ‘in yetiştiriciliği konusunda Çanakkale’deki üreticiye destek verilmediğini belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus üreticinin kendi imkanları ile bu ürünleri pazarlamaya çalıştığını söyledi.
 
Girdi maliyetlerine ve mazota gelen zamlardan sonra üreticinin daha da fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Ulus: “Biber konusunda havza destek bazlı destek kapsamında bölgesel olarak desteklenmeye ihtiyaç var” dedi.
 
İl Genel Meclisi’nde CHP Ezine Meclis Üyesi Halil Kaymak tarafından gündeme getirilen Californiya biberi ve Kapya biber konusunda üreticiye destek verilmesi gerektiği konusunda Kaymak’ın görüşlerini destekleyen Ulus Çanakkale’de halk tarafından topak dolmalık biberin irisi olarak bilinen Californiya biberinin üretim yerinin Batakovası, Kumkale Ovası ve Ezine olduğunu belirterek, Çanakkale’de bu bölgelerin uygun şartlar taşımasından dolayı yüksek randıman alındığını belirterek Türkiye genelinde sanayicinin de ilgisini çektiğini söyledi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus bu konuda Californiya biberi ve Kapya biberinin üretiminin desteklenmesi noktasında bakanlıktan destek beklediklerini belirterek konuyu Ziraat Odası Genel Başkanı ve Birlik Başkanı ile görüştüklerini belirtti.
 
“Kazdağları’nın suyundan beslenen biber daha kaliteli”
Kapya biberin California bibere oranla her bölgede dikilebilen bir özelliğe sahip olduğunu belirten Ulus özellikle Yenice Bölgesi’nin Kapya’nın anavatanı olduğunu belirtti. Kazdağları’nın suyundan beslenen biberin daha kaliteli olduğunu belirten Ulus özellikle Yenice’den Avrupa’ya ihracat yapıldığını belirtti.
 
Avrupa’da közlenmiş biberin çok rağbet gördüğünü ifade eden Ulus Kapya biberin ihracat hacminin California biberine nazaran daha fazla yapıldığını söyledi. “Şimdiye kadar üreticiye Kapya ve California biber yetiştirme konusunda destek verilmedi “diyen Ulus gelinen süreçte üreticinin kendi imkanları ile ürünü pazarlamaya çalıştığını söyledi. Girdi maliyetlerine ve mazota gelen zamlardan sonra daha da fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek: “Havza destek bazlı destek kapsamında bölgesel olarak desteklenmeye ihtiyaç var” dedi.
Paylaş