havadurum

“Birinci parti olduk oyumuz 140 bin...”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, önceki gün kentteki basın mensupları bir araya gelerek 29 Mart`ta gerçekleşen önseçimi değerlendirdi. Başkan Gökhan, “Bu partide artık, bir milletvekilinin arkasından giden yönetimler dönemi kapanmıştır, delege ve üyeyi kendi tasarrufunda görme dönemi kapanmıştır. CHP, 8 Haziran itibariyle birinci parti olmuştur. Çanakkale genelinde alacağımız oy sayısı 140 bin olacaktır” öngörüsünde bulundu.

746
 
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ve CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder`in de katıldığı basın toplantısında, kent basını ile bir araya geldi. 7 Haziran tarihinde yapılacak 2015 genel seçimlerine değinen Başkan Gökhan, 29 Mart tarihinde yapılan `basit usülde aday yoklaması` denilen ve `delege bazında önseçim` olarak de bilinen aday belirleme yöntemine de değindi. 7 Haziran`da yapılacak genel seçimlerde CHP`nin Çanakkale`de kesinleşen adaylarına başarılar dileyen Başkan Gökhan, “7 Haziran genel seçimlerinde bu arkadaşlarımızın, örgütümüzün ve belediyemizin gücüyle Çanakkale`de Cumhuriyet Halk Partisi`ni birinci parti yapacağımıza ve bunu canla başla çalışarak başaracağımıza inanıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi 7 Haziran`da akşam saat 17`de Çanakkale`de ve Türkiye`de birinci parti olmak durumundadır. Özellikle Çanakkale`de bunu iddia ediyorum. Çanakkale` de Cumhuriyet Halk Partisi il bazında birinci parti olacaktır. Yerel seçimlerde olduğu gibi, Çanakkale`deki yüzde 55 oy oranımız, seçilen Biga Belediyemiz, Gelibolu, Bozcaada, Geyikli, Küçükkuyu, Karabiga gibi belediyelerimiz gibi Çanakkale`mizde de birinci parti olacağız. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale`de, benim tahmini oy sayıma göre 140 bin oy alacaktır. Bunu iddialı söylüyorum, bu bir rüya değil. Bunu yerel seçimlerde kendim içimde söylemiştim ve bu gerçekleşmişti. Söylediğim rakam genel seçimlerde de olacak. Bunun nedeni şuanda biz seçim çalışmasına Pazartesi itibariyle başladık. Yani bütün ilçelerimizde örgütler ayaktaydı. Sadece delegeler değil, üyelerde ilgi gösterdi. Partililerimiz, sempatizanlarımız bu süreci memnuniyetle karşıladı. Biz kendi delegelerimizin seçtiği adaylarla yarışa başladık. Şuan itibariyle bütün Çanakkale`de CHP konuşuluyor. AKP`nin özellikle son bir yılda içine düştüğü durumu özetlersek, başka bir şey konuşmamıza da zaman kalmaz. Böyle bir süreçte, kendi içindeki parçalanma sürecine girmiş partiden elbette ki başarı beklenemez. Cumhuriyet Halk Partisi`nde genel başkanı bile önseçimle belirlenmiş bir partide ve yeni genç, dinamik adaylarının oluştuğu bir süreçte başarısız olduğu düşünülemez. Dikkat ederseniz sadece Çanakkale`de değil bütün önseçim yapılan yerlerde yeni yüzler öne çıktı. Özellikle gençleşti. Kadınlar ön plana çıkmaya başladı. Burada Çanakkale` de bir üzüntümü de belirteyim. Maalesef Çanakkale`de bir kadın adayı çıkaramadık. Bu bize bir dahaki seçimde ders olmalı ve biz kadınlarımızı bu konuda yüreklendirmeliyiz” dedi.
 
 
“Sakıncalı üyeler, sakıncasız yönetimleri seçecekler”
“Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye`de 54 ilde üye bazında seçime girdi. Bir tek Çanakkale`de delege bazlı önseçim yapıldı” diyen Başkan Gökhan, isim vermedi ama mevcut milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş`ı eleştirdi. Başkan Gökhan, “Bu nokta çok fazla irdelenmedi ama, sonuç ortaya çıktığında şöyle bir durumla karşı karşıya kaldık; Delegede bir üye. Delege başka partinin üyesi değil. Delege listesini kim yapmış olursa olsun, kimin tarafından delege listesi organize edilmiş olursa olsun, özellikle Çanakkale`deki delege hiç kimsenin etkisi altında kalmaz. Bunu 1989`da da yaşadık. Sene 2015 aynı şey oldu. Kendini delegenin hakimi zanneden anlayış Ankara`da baskıyla, 2 milletvekilinin baskısıyla genel merkezi delegeyle önseçim yapmaya ikna etti. Hatta `Niye böyle oldu?` diye sorulunca, `Üyeler sakıncalı üye` denildi. 7 Haziran`dan sonra yüz yüze gelindiğinde, üyenin sakıncalı mı, sakıncasız mı olduğu ortaya çıkacak. Bana sorarsanız bütün üyelerimiz Cumhuriyet Halk Partisi`nin başarısı için ve bu noktada sosyal demokrasinin iktidarı için canla başla çalışacaklardır. Ve önümüzdeki örgüt seçimlerinde sakıncalı üyeler, sakıncasız yönetimleri seçeceklerdir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu anlayış delegeler tarafından sandığa gömülmüştür. Biz delegeyle olduğu zaman da söylemiştik. Biz delegemize güveniriz. Delegemizin sağduyusu Cumhuriyet Halk Partisi`nde her zaman hakim olmuştur” dedi.
 
“Belediyenin 5 kuruşunu ne şahsi ne de siyasi çıkar için kullanmam”
“Bir çok yakıştırmalar yapılmasına rağmen, `Belediye başkanı işin içine girdi, şöyle yaptı, böyle yaptı` deniyor, hepsi laf-ı güzaf” diyen Başkan Gökhan, “Sadece ben değil tüm belediye başkanları Geyikli`si de, Küçükkuyu`su da, Gelibolu`su da, Biga`sı da seçimler süresicinde elbetteki siyaset yapmışlardır. Ama bu hiç bir zaman delege üzerinde baskı yaparak, onların oyunu alma anlamını taşımaz. CHP`nin böyle bir anlayışı yoktur. `500 kişiye iş vaadinde bulunuldu` diye yalan söyleyenler, merak ediyorum o 500 kişi nerede acaba. `Belediye olanaklarını kullandı` diyenler bunu bana anlatmalılar. Hangi olanağı kullanmışız? Belediyenin 50 kuruşunu bir yerlere harcamış mıyız acaba? Zaten kimse buna inanmıyor. Ben Çanakkale`de 13 yıla yakındır belediye başkanlığı yapıyorum. Üç dönem belediye başkanlığı seçimi gördüm. Her seçimde ivmem artarak seçimi kazandım. Bu iftiralar her zaman yapıldı. Ama Çanakkale halkı gayet iyi biliyor ki, Çanakkale çevresindeki tüm ilçelerdeki hemşerilerimiz gayet iyi biliyorlar ki, Çanakkale Belediye Başkanı, belediyenin 5 kuruşunu ne şahsi, ne de siyasi çıkarı için kullanmaz. Elbette ki köylerimize destek oluyorum. Köylerimize yardım ediyorum. Yardım etmeye de devam edeceğim. Çünkü ileride olma ihtimali olan Bütün Şehir sürecinde o yerlerden de elbette ki biz de oy isteyeceğiz. Nasıl ki iktidar partisi il genel meclislerini kullanıyorsa, Cumhuriyet Halk Partisi de yerel yönetimler kanalıyla köylerine hizmet götüreceklerdir. Yeni bir müdürlük yasası meclisten geçecek. Muhtarlıklar Müdürlüğü kuruluyor Çanakkale Belediyesi`nde. Bu ne demek? Kırsal köylere de, mahallelere de hizmet götüreceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Yurteri`yi eleştirdi; “Bundan sonra var olması söz konusu bile olamaz
“Merkez ilçe her aday için çaba gösterir, eşit olarak adaylara fırsat verir” diyen Gökhan, “Bir parti gecesi yapıldı. Bunu Yenice de yaptı. Burada da merkez ilçe, merkez delegelerinin çağrıldığı, tüm aday adaylarının çağrıldığı ve onlarla buluşma, onların kendilerini ifade etme platformu anlayışıyla gece düzenledi. Bu geceyi merkez ilçe düzenlemiştir. Çanakkale Belediyesi düzenlememiştir. Merkez ilçe bu parayı nerden bulmuştur? Aday adaylarından toplamıştır. Bizlerden toplamıştır. Biletleri satarak ve orada bir kampanya yapmak suretiyle bu geceyi düzenlemiştir. Bu gecede coşkulu bir hava vardı. Yerel basın mensupları gördü. Katılan tüm aday adaylarına da konuşma fırsatı verildi. Bir aday adayımız haddini aşan şeyler söyledi. Bu CHP geleneğinden gelmeyen insanların tarzıdır. Bundan sonrada var olması bile söz konusu olamaz. Çünkü burada gelenekler, örgüt disiplini ön plandaydı. Çıkarsın, konuşursun, düşüncelerini söylersin, eleştirileri yaparsın, sana yapılan eleştirileri de dinlersin. İlk defa şimdi açıklıyorum. Bu gecenin içkisiz olması noktasındaki öneri benden geldi. Çünkü siyasi toplantılarda içkinin son derece sakıncalı olduğunu yıllardır bu işin içinde olan bendeniz gayet net bilirim. Dikkat edin yemek saat 19:00 ile 21:00 arasındaydı. Bir nevi yemekli kokteyl gibi algılamakta yarar var. Genel başkanımızın bu konuyla ilgili talimatları var. Vay efendim ilgi gösterilmemiş, salonda insan yokmuş. İlçe başkanı dolsun diye bir dahaki içkili olsun demiş. Bunlar ne bir haberdir, ne basına yakışan bir stildir, ne de söyleyen insana yakışır. Kamuoyunu bilgilendirenler tarafsız ve objektif olmak zorundadır. Salon doluydu, herkes eğlendi, hatta gecenin sonuna doğru ben bile oynadım” ifadelerini kullandı.
 
Hedef; 2019
Başkan Gökhan, 2019 seçimlerinin de büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, 2015`in ardından örgüt seçimleri ve sonrasında 2019 seçimleri için büyük bir hızla çalışma yapılması gerektiğini altını çizerek; “Siyaseti doğru yapmamız lazım. İftira, dedikodu, yalan bizim partimizde pazar günü itibariyle sona ermiştir. Şimdi hedefimiz seçimlerde partimizi birinci parti yapmak ve 8 Haziran` dan itibaren Çanakkale`nin ilçelerinde ve merkezde Cumhuriyet Halk Partisi`nde birleştiren, onun dokusuna uygun, bu kentte her zaman başarıyı sağlayacak yönetimlerin de iş başına gelmesini sağlamaktır. Hedefimiz budur. Bu hedefimizi de başaracağız. Artık yukarılarda birilerinin arkasına sığınıp, insanlara yalan söyleyip siyaset yapmayacağız. Yönetimlerimizi seçeceğiz ve derhal seçim olmasa bile STK`larla, halkla bir arada katılımcı bir anlayışla siyaset üreteceğiz. Belediye-örgüt işbirliği ve milletvekilleri iş birliği üst seviyede olacaktır. Çünkü hiç kimse kavgadan hoşlanmaz. Bir yerden sonra inişe geçeriz yerelde. Dolayısıyla önümüzdeki dört yıl için çalışmalıyız. Hedef 2019` dur. 2019`a varmak için 2015 seçimlerinden başlamış olacağız. Kapı kapı, köy köy, ilçe ilçe dolaşacağız. Bunu yapamadığımız taktirde CHP`den başarı beklemek söz konusu olamaz. Sayın genel başkanımızda son bir haftalardaki performansıyla yavaş yavaş yukarı çıkmaktadır. Biz de ona destek olacağız. Bu noktada elbette ki kişisel yalanlar, bazılarının haddi olamayan konuşmalar, benimle ilgili, adayla ilgili çirkin propagandalar hepsini not aldık biliyoruz. Bunlara cevap verecek değilim. O seviyeye inmem söz konusu olamaz. Ama benimle ilgili özellikle haksız bir biçimde belediye olanaklarını kullandım denilmesini bir kez daha söylüyorum. Bunun böyle olmadığını herkes gayet net biliyor. Yapmadığım da açık ve nettir. Emeğimi koyarım, kendi cebimden paramı koyarım, cebimden paramı koydum da. Merkez ilçenin seçimlerine giderken elbette ki destekleyeceğiz. Ama belediye paralarıyla değil, kendi öz kaynaklarımızla. Kendi seçimlerim de bile belediyenin en ufak kaynaklarını kullanmadım. Asla kullanmam ve kullandırtmam da” şeklinde konuştu.
 
“Delege hileleri ile bir yere gelme dönemi kapandı”
“Bir dönem kapandı Çanakkale`de” diyen başkan Gökhan, “Delege seçimleri hileleriyle bir yerlere gelme dönemleri kapandı. Önümüzdeki delege seçimleri şeffaf sandıklarda, her mahallede yapılacaktır. Merkez ilçenin kapalı kapılarının arkasında yapılmayacaktır. Milletvekili dövülmeye teşebbüs edilmeyecektir. Şeffaf olacağız. Bu noktada halkın güvenini daha üst seviyelere çıkarmaya çalışacağız. Ben Çanakkale Belediye başkanı olarak, Ülgür Gökhan olarak bu kadar güveni aldıktan sonra benim görevim; almış olduğum yüzde 55 oyu Çanakkale`de daha üst seviyeye çıkarmaktır. Bunu yapacağım. Çünkü hala Çanakkale`de halk beni seviyor. Ben halkımı sevdiğim için, halkımda beni seviyor. Bu sevgimizi birleştireceğiz ve buradan CHP`yi Çanakkale`de birinci parti yaptık. `Yapacağız` demiyorum, `yaptık` diyorum. 8 Haziran`da görüşürüz” şeklinde konuştu.
 
“Milletvekili peşinden koşan değil, partinin başarısı için koşan yönetimler olacak”
“Şahsen parti yönetimine müdahil olmam söz konusu değil” diyerek konuşmasına devam eden Başkan Gökhan, “Ben yöntem konusunda talebimi ve irademi ortaya koyarım. Partim şeffaflaşacak. Bu noktada tüm üyelerimiz, sağlıklı bir biçimde, hiçbir şüpheye yer olmaksızın iradelerini ortaya koyacaklar, seçimlerini yapacaklar. Gerek merkez ilçe, gerek il seçimlerinde artık tamamen parti içi, partinin başarısı için koşacak ekipleri iş başına getirecektir. Milletvekili peşinden koşan değil, partinin büyümesi için koşan yönetimler olacaktır. STK`larla sıkı iş birliği yapan yönetimler olacaktır. Halkla iç içe olan, yerel yönetimlerle birlikte halkın refahı için fikirler üreten yönetimler olacaktır. Herkesin önünü açan yönetimler olacaktır. Bunu yapamadığımız taktirde başarı bekleyemeyiz. Bu iradenin oluşması içinde canla başla çalışırım” ifadelerini kullandı.
 
“Ben siyasi bir objeyim”
“Ben bir siyasi unsurum. `Belediye başkanı bu işlere neden karışıyor?` diyorlar. Ben siyaseten buradayım” ifadelerini kullanan Başkan Gökhan, “Bir partinin adayı olarak buraya geldim. Kamuoyu önüne çıktığım zaman CHP`li Ülgür Gökhan olarak bilinirim. Bizim siyasi anlayışımızı ortaya koyduğumuzda Çanakkale`nin köyündeki insanı da tatmin ediyoruz. Doğruyu söylemek benim vazifem. Yanlış bir şey yaparsam eleştirilebilirim. Ama ben düşüncelerimi açık ve net söylerim. Görüşlerimi aktarırım, çalışmalarımı yaparım. Ben partinin üstünde bir insan değilim. Ben bir siyasi objeyim. Seçimlerin hem ardından elbette ki örgüt seçimleri başlayacaktır” dedi. Gökhan, Çıkan sonucu ve mevcut vekillerin son sırada ve liste dışında kalmalarını ise; “Demek ki üyelerle, delegelerle yeterli iş birliği kurulamamış, yani, diyalog kurulamamış. Seçilenler demek ki daha çok diyalog kurmuşlar. Örneğin ben Muharrem Erkek`i biliyorum ama Bülent Öz için de söyleyebilirim. Bülent bey 2007` de de adaydı, 2011`de de adaydı, şimdi de aday. Kaybettiğinin ertesi gün köyleri gezmeye başladı. Teşekkür gezisi yapıyor. O bitti, her bayram, her kandil mesaj atıyor. Devamlı diyolog halinde olan bir insan. Gayet net. Bileğinin hakkıyla kazandı, çünkü çalıştı. Şunu kafamızdan çıkarmamız gerekiyor; `Ben seni üye yaptım. Seni de delege yaptım. Siz benim her dediğimi yapacaksınız.` Yok böyle bir anlayış. Eğer öyleyse sosyal demokrat değilsin demektir. Çanakkale`de bir kez daha ispat oldu ki, benim üyem, delegem kimseye biat etmez. Daha da daraltsalar yine aynı sonuç çıkar. Çünkü insanlar, özellikle iktidarda olmadığımız için moral, motivasyon istiyorlar, bizden bir şeyler duymak istiyorlar” ifadeleri ile değerlendirdi.
Paylaş