“Birçok yönetici hitabetine önem vermiyor”

Ayvacık Belediyesi tarafından düzenlenen “Hitabet” Konferansında konuşan Gökhan Bayram, Türkiye’de birçok yöneticinin kitlelere hitap edemediğini söyledi. Tarih boyunca bilinen kadın hatip sayısının iki elin parmağını geçmediğini aktaran Bayram, kadınların birbirlerine değil kitlelere konuşmaları gerektiğini belirtti.

560
Ayvacık Belediye Başkanlığı tarafından, Atatürk Kültür Merkezi’nde “Hitabet” konulu konferans düzenlendi. Konferans Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Elemanı ve hitabet konusundaki çalışmalarıyla bilinen Gökhan Bayram tarafından verildi. Konferansa yöneticiler, vatandaşlar, lise ve üniversite öğrencileri katıldı. 1 saat süren, fotoğraflar ve videolar eşliğinde gerçekleşen konferansa ilgi yoğun oldu. Katılımcılar Türk ve yabancı hatiplerle ilgili gösterilen komik videolar ve uygulamalarda kahkaha dolu anlar yaşadılar.
 
Kadınlar hitabeti önemsemeli
Üst düzey yöneticiler ve kalabalıklar karşısında sayısız konuşma yapan ve hitabet konusunda çalışmalarıyla adını duyuran Gökhan Bayram tarafından verilen konferansta hitabete ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunuldu. Bayram, tarih boyunca kadın hatiplerin sayısının az olduğuna dikkat çekti. Aile içinde, çevre ortamında kadınların erkeklere nazaran daha fazla konuştuğunu söyledi. Kitleler karşısında konuşmada ise kadınların azlığına dikkat çekti. Gökhan Bayram hitabetle ilgili değerlendirmesinde “İstatistik kurumu verilerine göre kadın nüfusu, erkek nüfusuna göre daha hızlı yükseliyor. Yeni kadın nüfusu eskisi gibi evliliğe değil kariyere önem veriyor. Üniversitelerde kız öğrenci sayısı her yıl artıyor. Üniversiteye giden kızlar genellikle sosyal bölümleri seçiyor. Bu sebeple ben ilerde kadın yöneticilerin artacağını düşünüyorum. O halde kadınlar kitleleri yönetecekse hitabetlerine önem vermelidirler” dedi.
 
Yöneticiler hitabetlerinde çok hata yapıyor
Türkiye’de birçok yöneticinin kitlelere hitap ederken bariz hatalar yaptığını da söyleyen Gökhan Bayram, Avrupa ve ABD’deki yönetici ve siyasetçilerin buna daha çok önem verdiğinin altını çizdi. Bayram; “Siyasetçilerimiz, yöneticilerimiz bu sanata önem vermiyor. Çoğunlukla hazırlıksız konuşma yapıyor. 10 dakikalık bir konuşma için saatlerce çalışılmalı, araştırmalı. Prova yapmak, rötuş yapmak, sürekli çabalamak gerekir. Hazırlıksız bir konuşmacı kitleler önünde çıplak gibidir” diye konuştu.
 
Yöneticiler konuşmalarına hümor katmalı
Bayram, verdiği konferansta hitabet teknikleri hususunda da pratik bilgiler aktardı. Türkiye’den ve dışında başarılı hitabet ustalarını gösteren Bayram, Demirel, Erbakan, Ecevit, Bölükbaşı gibi eski siyasetçilerin taktiklerine değindi. Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli gibi günümüz siyasetçilerinin uyguladıkları hitabet yöntemlerini de dinleyenlerle paylaştı. Bayram, yöneticilerin veya yönetici olacakların konuşmalarına renklilik katmalarını da önerdi. Kendiyle dalga geçmek yeteneği olan hümor, esprili konuşma, hazırcevap konuşma örneklerini dinleyenlerle paylaşan öğretim elemanı, bu alanda öne çıkan hatiplerden de örnekler verdi. Bayram, yöneticilere konuşmalarının içlerine kendileriyle ve çevreleriyle makul dalga geçmeyi yani hümoru, zeka ürünü esprileri vb. renklilikler katmalarını önerdi. Bu sayede daha çok dinleneceklerini aktardı. Hitabette kendini geliştirmek isteyenlere kendi hazırladığı siyasettehitabet.com adresini önerdi. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin’in yoğun programı ve şehir dışında olması nedeniyle katılamadığı programa Belediye Başkan Vekili Münevver Erdem Yaşar katıldı. Konferansın sonunda Eğitmen Gökhan Bayram, Ayvacık Belediye Başkanlığı tarafından plaketle ödüllendirildi.
Paylaş