“Bazı dernekler gibi laf çığırtkanlığı yapmadık”

Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Batdal, gündeme ilişkin bazı önemli açıklamalarda bulundu.

518
Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlediği basın toplantısında konuşan Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı İbrahim Batdal, 7 yıllık sürenin tamamlandığı Engelliler Yasası ile ilgili kamuoyuna açıklama yapan bazı derneklere çattı.
 
Bazı dernekler gibi basının önüne çıkarak laf çığırtkanlığı yapmadıklarını belirten Batdal; “5378 sayılı Özürlüler Kanunu ile kamuya açık yerlerin özürlülerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için tanınan süre 7 Temmuz tarihinde doluyor idi. Adana ve Amasya AK Parti iki millet vekilinin verdiği önerge ile bu sürenin 3 yıl daha uzatılması gündemimize bomba gibi düşerken engellilerde de tokat etkisi yarattı. Daha öncelerden bu tür şoklara alışkın olan Engelliler Konfederasyonu, Türkiye Körler Federasyonu olan bizler hemen meclis içerisinde çalışmalara başladık. Bazı dernekler gibi basının önüne çıkarak laf çığırtkanlığı yapmadık. Kulis çalışmalarımız işe yaradı ve 29 Haziran Cuma günkü oturumda önerge Engelliler Konfederasyonu tarafından verilen kanun metni ile kabul edildi. Buna göre illerde kurulacak olan izleme birimleri 1 yıl içinde erişebilirliğini yapmamış kamu binalarının, kamuya açık alanların, ulaşım araçları, kaldırımlar vs yerlerin uygun hale gelmesi için çalışacak ve ceza kesme yetkisi bulunacak.
 
Kamu oyunun bildiği şu 7 yıl süre aslında 7 değil tam 15 yıldır. 1997 yılında çıkartılan 572 Sayılı Kanun Hükmünde Karanamede de erişebilirlik ile ilgili belediyelere görev düşüyordu. Ne o gün yaptıklar, ne bu gün yaptılar. Ben bu bir yılın içinde de yapılacağına inanmıyorum. Çünkü önce insan olacaksın. 2005 yılının 1 Temmuzu bu kanun mecliste bulunan tüm partilerin kabul oyu ile onaylanmıştı; sonrasında çıkmayan yönetmelikler, değiştirilen rapor ölçütleri,no ter ve bankalardaki sorunlar ile boğuşurken önce MHP Manisa mille vekili Sayın Bal’ın körlerin imzası ile verdiği önerge,sonrasında Adana ve Amasya AK Parti vekillerinin verdiği üç yıl erteletme önergesi aslında bilinç altımızda engellilere karşı duygularımızı ifade etmektedir.Siz merdivensiz bina niçin yapmıyorsunuz?Işıksız sokak,kornasız araba niçin yapmıyorsunuz?” dedi.
 
“Laf derneği değil icraat derneğiyiz”
7 yıllık sürenin tamamlandığı yasaya tepki gösteren İşitme Engelliler Derneği Başkanı Ahmet Kavak, Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Güngör Sağır, Altı Nokta Körler Spor Kulübü Başkanı Hayrettin Karabıyık, Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Karabıyık ile Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Ümit Burunlular’ı hedef alan Batdal şu şekilde konuştu: “Biz dernek olarak çalışmalarımızda asla amacımız dışına çıkmadık çıkmayız. Yanımıza iki üç engelli dernek başkanını alarak meclis üyesi olduğumuz partiyi daha ortada fol yok yumurta yokken eleştirip bunu da engellilere mal etmeyiz. Dernek olarak kuruculuğunda bulunduğumuz Engelliler Paltformu altındaki birleşmeye inancımızdan bekledik. Biz laf adamı değil laf derneği değil icraat adamı ve icraat derneğiyiz. Buradan şu açıklamayı da yapmadan geçemeyeceğim. Kent Konseyi Engelliler Meclisi genel kurulunda derneklerin birleşmeleri gerektiğine, spor kulüplerinin tek bir ad altında birleşmeleri gerektiğine ve bu gerekçelerimize dair önergeyi hazırlayıp veren derneğimiz, Çanakkale Engelliler Spor Kulübü ve Çanakkale Bedensel Engelliler Derneği’dir. Önergemiz kabul görmedi. Küçük olsun benim olsun sevdalıları maalesef birleşerek tek yürek olmayı kabul etmediler. Açık çek ben derneğimi aynı imkanları sağlayacak olan görme engelli derneği var ve birleşmeyi teklif ediyorsa kapatmaya ve birleşmeye hazırım. Yok biz üyelerimize bu kadar imkanı sağlayamıyoruz diyorlarsa da gelsinler birleşelim. Artık dernekçilik oynamanın vakiti geçti, vakit hizmet vakti, vakit hakları kaybetmeme, ayrımcılık ile mücadele, erişebilirliğin eşit hal gelmesini sağlama, istihdamı arttırma, AB projeleri ile engellilerin ufuklarını açma vaktidir.”
 
‘Engelsiz yaşam’
Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi olarak ildeki engellilere hizmete devam ettiklerini ifade eden Batdal; “Bu gün biraz uzun açıklamalarda bulunacağım umarım sıkılmazsınız, gündemimiz epey kabarık. İlimiz özelinde ‘Engelsiz Çanakkale’ inşa etmek amacı ile Sayın Valimiz Güngör Azim Tuna’nın emirleri ile Sayın Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer’in koordinasyonu ile 26 Nisan günü yapılan çalıştaya tüm kurumlar iştirak ettiler ve kurulan çalışma guruplarına katıldılar. Çalışma grupları kendi içlerinde toplanarak kararlar alıyorlar.Ancak başta belediyeler olmak üzere katılımcılardan gözle görülür adımları atmadıklarını gözlemlemekteyim.Raporlarda her şey süper olabilir ama icra mercilerinin hareketlenmesi ve çalışmalara hız vermesi gerekmektedir.Kişisel huyumuz olan son dakika ve son anda iş yapmayı kurumlarımıza yansıtmamamız gerektiği kanaatındayım” diye konuştu.
 
“Vatandaşların duyarlılığını istismar eden kişiler var”
Çanakkale’ye il dışından gelerek engellilere karşı vatandaşın duyarlılığını istismar eden kişilerin olduğuna dikkat çeken Batdal; “Dernek olarak sürekli mücadele etmememize rağmen ticari faaliyet belgelerinin bulunması nedeni ile çalışmalarını engelleyemiyoruz. Uzun uğraşlarımız sonucunda çoğuna güvenlik güçlerinin de büyük destekleri ile cezai yaptırımlar uygulattık, fakat binlerce bu tür çalışan adı engelli dernekleri var. Bizde madem bu şekilde önleyemiyoruz o zaman ticari faaliyete başlayalım ve ilimizin duyarlılığının ilimiz engellisinin faydalanmasına vesile olalım dedik ve Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale İktisadî İşletmesi’ni aktif hale getirdik. Bu işletme üzerinden kırtasiye, temizlik ürünleri, kalem, çakmak, çorap ve triko satışlarını bire bir gerçekleştirerek 2011 yılında kazandığımız gelir ile üyelerimize 4 adet konuşan cep telefonu,400 adet beyaz baston, 110 adet konuşan saat,5 adet tekerlekli sandalyenin ücretsiz olarak dağıtımlarını gerçekleştirdik. Bu ürünlerin mali değeri yaklaşık 30 000 TL civarıdır. Şimdi ise değerli kamu oyu Engelsiz Yaşam adı ile ilk sayısını 6 Haziran 2012 tarihinde çıkarttığımız ilimizin ilk ve tek aylık engelli yayın organını sizlerin hizmetine sunduk.Bu yayın ile ilimizde ve ülkemizde gelişen engelli haberlerini takip ederek bilgi,gazeteyi satın alarak da destek sağlamış olacaksınız.İlimize ve engelli camiasına hayırlı uğurlu olsun” dedi. Batdal, geçen yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayı süresince dernekte iftar vereceklerini sözlerine ekledi.
Paylaş