“Aktur Kepez Evleri örnek oluyor”

Çanakkale’de farklılık yaratan konut projelerine imza atan Aktur İnşaat Genel Müdürü Celal Aktur, kent ekonomisinin dinamik sektörü olan inşaatın hız kesmeyeceğini ifade ederek; “İnsanların konut satın almadaki eğiliminin trend olarak hala yukarıya doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

3599
Aktur İnşaat Genel Müdürü Celal Aktur, Çanakkale’deki inşaat sektörünü ve kentin ekonomik durumunu değerlendirdi. İnşaat sektörünün gelişerek devam ettiğini, ancak ekonomik gelişmelere bakıldığında ise çok fazla risk alınacak bir ortamın olmadığını ifade eden Celal Aktur, “Çanakkale bir üniversite kenti olabilir. Turizmin hammaddesi de burada. Bu alanları geliştirmeliyiz” dedi.
 
 
Olay: İnşaatlar Kepez ekseninde yoğunlaşıyor. Esenler’de yeni imara açılan alanlar var. Kentin konut anlamında ilerlemesini nasıl buluyorsunuz?
Celal Aktur: Kepez`in cazibe merkezi olacağını 2006 yılından itibaren söylüyorum. İbrahim Bodur Lisesi ve Arkeoloji müzesinin olduğu alandan başlayıp Kepez merkez`e kadar olan anayol üzerinde yoğunluk kazanacağını şehrin yoğunluğu ve resmi kurumların bir kısmının bu tarafa kaydığını, nüfus açısından büyük artı sağlayan üniversitenin olduğunu ifade ettim. Tabi bu durumda, şehrin farklı bölgelerinde elbette yeni imara açılacak olan Esenler’de yeni projeler olacak. Ama esenler daha konut ağırlıklı olacak. Sadece insanların yaşadığı ama çok fazla ticaret ve resmi kurum, kuruluş olmadığı bir bölge olacak. Kepez daha hareketli, çünkü günlük yaşamında olduğu bir bölge. Bu konuda daire almaya gelen müşterilerimizin de görüşlerini öğrendik. Kepez insanlara daha sıcak gelen bir bölge. Esenler merkeze daha yakın gibi görünüyor, ama Kepez daha sıcak ayrıca denize daha yakın. Banka açıldı, yavaş yavaş hareketleniyor. Kepez bölgesi daha da ilerleyecektir. Esenler bölgesinde gelişmenin biraz daha ağır ilerleyeceğini düşünüyorum.”
 
 
Olay: Kentin, yaşam alanı, konut konsepti analmında gelişmini nasıl buluyorsunuz?
Celal Aktur: Çanakkale güneye doğru gelişecektir diye düşünüyorum. Çanakkale`nin gelişmesini engelleyen en önemli nedenin havaalanı olduğunu düşünüyorum. Havaalanı bölgesi bir Çanakkale nüfusu daha alabilecek, daha geniş yeşil alanları ile vatandaşlarımıza çok daha konforlu yaşam sunabilecek bir alana sahip. Bence mutlaka taşınmalı. Bakıyorsunuz hala büyütülüyor. Ben öncelikle havaalanının biçimlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Köprünün yapılması ile beraber de kentin Karacaören-Lapseki hattına doğru gelişebileceğini düşünüyorum. Tabi köprü yapıldı diye Çanakkale birden bire kalkınacak değil. Kepez’de İzmir yolunun üst tarafında bizim Aktur Kepez Evlerini yaptıktan sonra o bölgeye bakış açısı biraz daha değişti. Bizim yaptığımız çalışma ilk konsept çalışma. Konsept açısından baktığımızda bu nitelikte başka bir örnek yapıldığını düşünmüyorum. Bizim proje ilk olarak kalacaktır. O bölgede yeni yapılaşmaların hepsi Aktur evlerinden esinlenerek yapılıyor. Aynı tarzda bir yaşam vaat ediyor. O bölgede ciddi sayıda konut inşa ediliyor.
 
 
Olay: İnşaat anlamında yaşam alanları, oluşturuluyor konsept projeler gerçekleştiriliyor. Bunları nasıl buluyorsunuz?
Celal Aktur: Bir değişim var. Yapılan her projenin artık belli bir çizginin üzerinde olması gerekiyor. Her projenin bir öncekini aşması gerekiyor. Müteahhitlerin böyle bir hedefi var mı yok mu bu tartışılır. Ama umarım herkes yeni projesinde bir öncekinden daha iyi işler çıkarır ve ona uygun gelir elde eder. İnsanlarda daha konforlu ve gittikçe gelişen yapılara sahip olurlar.
 
Olay; Müteahhitlerin iş yapma koşullarına baktığımızda en büyük problemi ne olarak görüyorsunuz?
Celal Aktur; Bir işi iyi yapmaya çalıştığınız sürece o iş zaten zor olacaktır. 24 ayar altın ile 18 ayar altın kıyaslanmadığı sürece inşaat sektöründe hiç bir sıkıntı yok. Nasıl 24 ayar altın ile 18 ayar altının fiyatı farklıysa, bu ayrım ev alma aşamasındaki herkes tarafından yapıldığı sürece, işler çok daha rahat yürüyecektir.
 
 
Olay: Sektördeki arz talep dengesini nasıl yorumluyorsunuz?
Celal Aktur: Çanakkale`ye dışarıdan talep var. İlçelerden de talep geliyor. Türkiye de satılan konutun yüzde 75`i İstanbul’da satılıyor. Geriye kalan yüzde 25 diğer iller arasında paylaşılıyor. Çanakkale’de yaşayan İstanbul`dan ev almak istiyor. İlçelerde yaşayan Çanakkale merkezden, köylerde yaşayan da ilçede evi olsun istiyor. Hayatımızın bir çok aşamasında olduğu gibi herkes bir büyüğüne gitmeyi hedefliyor. İnşaatın ivmesi yukarıya doğru. Bu yüzden ben, insanların konut satın almadaki eğiliminin trend olarak hala yukarıya doğru olduğunu düşünüyorum.”
 
Olay: Kentsel dönüşüm konuşuluyor. Sizin bu konuya bakışınız nedir?
Celal Aktur: Şu an da kentsel dönüşümün Barbaros mahallesinde başladığı söyleniyor. Bir anlamda başladı denilebilir. Ardından Fevzipaşa Mahallesi deniyor. Bazı yerleri dönüştürürken Çanakkale`nin yapısına uygun dönüştürmek gerekiyor. Bazı yerleri korumak gerekiyor. Kentsel dönüşümün nereden nasıl başlayacağına vatandaşın da istekleri dikkate alınarak belediyenin doğru kararı vermesi daha doğru olur diye düşünüyorum. Müteahhitlere de bu anlamda bir kapı açılacaktır.
 
Olay: Çanakkale’de yeni girişimci olmamasını neye bağlıyorsunuz?
Celal Aktur: Şu anda ekonomi çok fazla risk alınabilecek durumda değil. Şu anki risklerin şu anki kazançlardan daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Herkesin bakış açısı farklı ama ben açıkçası çok fazla risk alınmaması gerektiğini düşünüyorum.
 
 
Olay: Kent ekonomisine inşaat ve yan kolları yön veriyor. Buna başka bir sektör eklenebilir mi?
Celal Aktur: Çanakkale’de yanına başka bir sektörü ekleyemez. Aslında Ticaret ve Sanayi odasının geliştirdiği şarapçılık projesi vardı. Ona yazık edildi. Şarapçılık beraberinde tarım ve üniversite olabilirdi. Sanayi kuruluşlarına baktığımızda Kale seramik, Akçansa, İçdaş, Dardanel var. Akçansa ile Çanakkale seramiğin burada olmasının nedeni ham maddenin burada olması. Burada yapılacak sanayinin ham maddesinin burada olması gerekiyor. Çanakkale belli bir bölgenin merkezi ama yollar daha yeni yeni tamamlanıyor. Karayolu ile lojistik maliyetli, demiryolu olsa ya da deniz yolu kullanılsa çok daha değişik avantajları olur. Bunlar olmadığı sürece buraya başka bir sanayi gelmez. Sanayinin de bir katkısı var. Ama turizmle de aynı gelir elde edilebilir. Tarımla da aynı gelir elde edilebilir. Çanakkale bir üniversite kenti de olur. Bu anlamda Eskişehir iyi bir örnek. Çanakkale henüz tam olarak üniversiteyi benimsemiş değil. Esnaf olarak daha üniversite öğrencilerine alışabilmiş değiliz. Önce ona alışmalı ve üniversite öğrencilerini mutlu etmeliyiz. Üniversite burada büyümeyi hedefliyor. Buradan daha çok gelir elde edilebilir. Sanayinin gelmesi için bir takım avantajların olması lazım. Ama bizim turizmle ilgili hammaddemiz burada. Bozcaada, Gökçeada, Truva, Assos, kaplıcalar bunlar turizm için çok önemli değerler. Biz bunlardan faydalanamıyoruz. Buraya gelen turistin gecelemesini arttırsak Çanakkale için çok daha farklı olur.
Paylaş