‘Şifalı bitkiler’ balık sağlığında da etkili

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde (ÇOMÜ) yapılan bir araştırmada, şifalı olduğu bildirilen bazı bitkilerin balıkların sağlığına da olumlu etki yaptığı belirlendi.

572
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Ergün yaptığı açıklamada, şifalı (tıbbi) bitkilerin birçok alanda gıda, çeşni ve şifa kaynağı gibi çeşitli amaçlarla kullanıldığını söyledi. Son yıllarda, özellikle hayvan ve insan sağlığının iyileştirilmesinde sentetik kimyasallara alternatif olarak kullanılan şifalı bitkilerin balık sağlığında da kullanılabileceğini ifade eden Ergün, kendisinin danışmanlığında, araştırma görevlisi Sevdan Yılmaz`ın yüksek lisans ve doktora tez konusu olan ``tıbbi bitki ve baharatların balık sağlığı üzerine etkileri`` konulu çalışma yaptıklarını bildirdi. Ergün, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda sarımsak, zencefil, kimyon, yeni bahar, çemen, kekik ve biberiyenin balık yemine çok az miktarda eklenmesine rağmen balıkların yemi daha iyi değerlendirdiğinin, bağışıklığını artırdığının ve hastalıklara karşı direnç kazandığının tespit edildiğini belirterek, ``Araştırmalarda kullandığımız bu bitkiler dışında özellikle ülkemizde bol miktarda bulunan diğer bitkilerin de balık yemlerine katılmasının balık üzerine etkilerini araştırıyoruz. Bitkilerin yeme katılma dozları, beslenme süresi, balık türü ve yaşı gibi birçok faktöre göre etkileri çok farklı olarak ortaya çıkabiliyor`` diye konuştu.
 
“Balık yetiştiriciliğinde kullanılabilir”
Türkiye`de çeşit ve miktar açısından oldukça zengin olan söz konusu bitkilerin balık yetiştiriciliğinde kullanılabileceğini belirten Ergün, şöyle devam etti: “Dünyada olduğu gibi organik ürünlere olan ilginin artmasıyla balık yetiştiriciliğinde de birçok şifalı bitkinin ülkemizde yetiştiriciliği yapılan alabalık, levrek ve çipura gibi balıklarda etkilerinin daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz sonuçlar uluslararası bilimsel dergilerde yayınlandı ve halen bu konudaki bilimsel araştırmalarımız devam etmektedir.”
Paylaş