‘İçim Dışımdan Büyük’

2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, “İçim Dışımdan Büyük” sloganıyla 9 Mayıs 2015-7 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

637
 
 
Arkadaşım Bienal-2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali hazırlıkları start aldı. Çanakkale Belediyesi, Arkadaşım Bienal Ekibi ve DADA Neşeli Fikirler Atölyesi işbirliğiyle yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kurum ve kişiyle ortaklık kurularak gerçekleştirilecek olan bienal “İçim Dışımdan Büyük” sloganıyla tüm çocukları bienale davet ederken, Çanakkale Savaşları`nın 100. yılı olan 2015 yılında düzenlenecek olan bienal kapsamında çocuklar, barışa yönelik hayallerini ve düşüncelerini de dışa vuracak. Küratörlüğünü Ani Setyan’ın yaptığı bienal kapsamında çocuklar, gençler ve eğitmenlerin farklı sanat disiplinleriyle, farklı malzeme, teknik ve ifade biçimleriyle tanışması ve özgün işler çıkarması amacıyla atölye çalışmaları, seminer, söyleşi ve sanatçı buluşmaları gerçekleştirilecek ve çalışmaların sonucunda ortaya çıkan işler kentin farklı mekanlarında izleyiciyle buluşacak.
 
 
 
Hayaller sanat yoluyla işlenecek
Çanakkale’de bir çocuk bienali düzenleme fikri, 2010 yılında 2. Uluslararası Çanakkale Bienali sırasında çocukların önerisiyle gerçekleştirilen “Arkadaşım Bienal” projesi esnasında ortaya atıldı. Projeye çocukların yoğun ilgisi sonucunda 2011-2012 yıllarında Mavitay Çocukların Kültür Evi ve Çanakkale Belediyesi öncülüğünde; yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kurum ve kişiyle ortaklık kurularak 1. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali gerçekleştirildi. Hayallerin sanat yoluyla bir araya geldiği Arkadaşım Bienal–2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali`nin birlikte hayal etmek ve birlikte üretmek üzere dünyanın bütün çocuklarına açık olduğu bildirildi.
 
 
Gökhan; "Çocuk Bienali başarıyla tamamlanacak"
2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali`ne ilişkin Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali Yürütme Kurulu adına Erdinç Alnıak ve Küratör Ani Setyan basın toplantısı düzenledi. Seramik Müzesi`nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, 9 Mayıs 2015-7 Haziran 2015 tarihlerinde yapılması planlandı. Bu yıl ki Çocuk Bienali için düşünülen `İçim, Dışımdan Büyük` sloganı hoşuma gitti. Çocukların hayal güçleri, ufacık bedenlerine sığmayacak kadar büyüktür. Türkiye`deki ilerlememenin bir tarafı da hayallerin gerçekleşememesidir. Bir türlü yeni hayaller kuramıyoruz. Onun için çocuklar vasıtasıyla bir kez daha hatırlatıyoruz. Hayallerimizi çocuklar gibi büyük tutalım. 2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali`nin başarıyla tamamlanacağına inanıyorum" dedi.
 
"Savaşlar dursun, dünyaya barış gelsin"
Savaşların çocuk psikolojisi içerisinde onarılamaz yaralar açtığına dikkat çeken Başkan Gökhan; "2015 yılı Çanakkale Savaşları`nın 100. yılı olacak. Dolayısıyla burada çocukların barış temasını vurgulayacakları eserlerini bekleyeceğiz. Çocukların barışa yönelik hayalleri ve düşüncelerini bu kentte görmüş olalım. Savaşlarda maalesef en büyük zararı çocuklar görüyor. Ölüm ve yaralamanın ötesinde annesiz, babasız, ailesiz kalmak ve kentlerinden uzaklaşmak çocuk psikolojisi içerisinde onarılamaz yaralar açıyor. Savaşlar dursun, dünyaya barış gelsin temennisi içerisinde bu bienali yapmış oluyoruz. Çocuk Bienali`ne katılmaları için İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Tekirdağ, Adana, Sinop, Muğla, Denizli, Mardin, Van, Manisa, Mersin, Balıkesir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Antakya, Kars, Samsun ve Batman illerine çağrı yaptık. Çeşitli ülkelere de çağrı yaptık. Bienalin başarıyla gerçekleşeceğine inanıyorum. Herkesi Çocuk Bienali`ne davet ediyorum" diye konuştu.
 
Alnıak; "Bu yıl ki bienal daha keyifli"
2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali Yürütme Kurulu adına konuşan Erdinç Alnıak ise; "Çanakkale`de gerçekleştirdiğimiz ilk Çocuk Bienali`ne 19 ülkeden 28 kurum katılmıştı. Bu projede 5 binin üzerinde çocuk yer almıştı. Çanakkale`de gerçekleştirilecek olan bienal, yurt dışından ve yurt içinden gelecek herkese açık. Bu yıl bu sayıların artacağını düşünüyoruz. Daha geniş bir kitle ile beraber yola çıkıyoruz. Bu yıl ki bienalin daha keyifli süreceğini düşünüyorum. Çin`den Filistin`e, İran`dan Ermenistan`a, Fransa`dan İngiltere`ye, Amerika`dan Singapur`a kadar bir çok farklı ülke ile iletişim halindeyiz. Hemen hemen her kıtadan çocukların işlerini, hayallerini sanat yoluyla bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bu bienalde stratejimiz, kentin hemen hemen her noktasına ulaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Setyan; "Çocuklar yeni baştan bir dünya kurabilir"
2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali Küratörü Ani Setyan da şu şekilde konuştu: "Binalin `İçin Dışımdan Büyük` sloganı aslında her şeyi anlatıyor. Çocuklarda belli bir yaşa kadar gerçekten iç dünyaları çok zengin ve inanılmaz boyutlara ulaşıyor. Neredeyse, yeni baştan bir dünya kurabilirler. Çocukların kendi olma yollarını buldukları zaman zaten yolları çok açık. Onun için bırakalım çocuklar hayal güçlerini kuvvetli tutsunlar, iç dünyalarını dışa vursunlar. Kendileri olsunlar o zaman zaten hepimizi geçecekler. Dünya ve ülke için çok iyi olacaklar diye düşünüyorum."
Paylaş