‘Bir Usta Bin Usta’ kursiyerleri mezun oldu
Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği “Bir Usta Bin Usta” Projesi Çini İşlemeciliği kursu, 10 Ekim tarihinde Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen törenle tamamlanıyor.
Kursiyerlerin ortaya çıkardığı ürünler, 10 – 17 Ekim tarihleri arasında Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisinde sergilenecek. Çini İşlemeciliği kursunu başarıyla tamamlayan 18 kursiyer, Nisan ayında başlayan kursta yaklaşık dört ayda toplam 312 saat eğitim gördü. Kursun eğitmenliğini gerçekleştiren Muhammet Onat kursiyerlere malzemeleri tanıma, çamura şekil verme ve eskiz kâğıtlara çizim yaparak çini tasvirleme işlemlerini öğretti. Sırlama aşamasından sonra çinileri fırına vererek çamurun nasıl form aldığını kavrayan kursiyerler, geleneksel yöntemleri kullanarak kömür tozuyla ürünlere şekil verdiler. Son aşama olarak kontürleme ve dekorlama işlemlerini tamamlayan kursiyerler, ortaya birbirinden güzel ürünler çıkardılar. Anadolu Sigorta “Bir Usta Bin Usta” projesiyle genç usta adayları yetiştirerek bu geleneksel mesleğin yeniden canlanmasını hedefliyor.
Çanakkale / Çini yapımı
Osmanlı İmparatorluğu döneminde mimari süslemenin en önemli unsuru olan çininin zaman içinde kullanım alanı genişlemiş; mutfak ve süs eşyası olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Kimyasal deneyler sonucu sırrın ve boyanın niteliğinin değiştirilmesiyle daha dayanıklı ve kullanışlı ürünler ortaya çıkmaya başladı. Çanakkale, 18. yüzyıl ortasından 20. yüzyıl başlarına kadar önemli bir seramik merkezi olurken, kırmızı ve ender olarak bej hamur kullanılarak sır altı tekniği ile işlenen Çanakkale seramikleri özellikle sıra dışı desenleriyle dikkat çeker. 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyıl örneklerinde ise daha çok sır üstü boyama kullanıldı.
“Bir usta bin usta” Projesi Hakkında
“Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi, Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Her yıl 5 farklı ilde ve meslekteki ustaların, toplam 100 gence birikimlerini aktarmasının hedeflendiği projede 10 yılın sonunda 50 meslekte toplam 1000 ustanın yetiştirilmesi amaçlanıyor. Proje daha önce, iletişim sektöründe dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan uluslararası Sabre Awards’da “Altın SABRE 2012”, Demirkent Sosyal Sorumluluk Ödülü, Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen İletişimin Zirvesindekiler Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü ve 17. Motif Halk Bilim Ödülleri Büyük Ödülü’nü kazanmıştı. Bir Usta Bin Usta kapsamında 2014 yılında Çanakkale’de ‘Çini İşlemeciliği’, Erzurum’da ‘Oltu Taşı İşlemeciliği’, Isparta’da ‘Deri Aksesuar Yapımı’, İzmir’de ‘Keçe Aksesuar Yapımı” ve Şanlıurfa’da ‘Kehribar Taşı İşlemeciliği” kursları düzenlendi.