havadurum

"6-7 TL olan temel ürünler 15-20 TL olacak"

808

Pandemi sürecinin ekonomiye olumsuz etkileri devam ederken, akaryakıt başta olmak üzere yeni zam haberleri de gelmeye devam ediyor. Döviz kuru yükselişini sürdürürken, akaryakıta ve temel tüketim mallarına yeni zam haberleri gelmeye devam ediyor. Uzmanlar, özellikle kış aylarında yaşanan krizin daha da derinleşeceği uyarısında bulunurken, tedbirlerin biran önce alınması gerektiği yorumlarında bulunuyorlar. TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, ekonomik durumun tüketiciye yansımasını gazetemiz Çanakkale OLAY`a aktardı. Tüketiciyi önümüzdeki günlerde daha zor günlerin beklediğini ifade eden Berkit, zamların toplum için artık normal bir yaşam biçimi haline geldiğini söyledi. İthalat yapan bir ülke haline geldiğimizi belirten Berkit, böyle gitmesi halinde kilosu 6-7 TL olan temel tüketim mallarının 15-20 TL`yi bulabileceğini söyledi. Temel tüketimin tüketiciye olumlu yansıması için öncelikle üreticinin durumunun iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Berkit, iktidarın üretimi destekleyecek projeler geliştirmesi gerektiğini belirtti. 

"Kur yükselmesinden ilk temel tüketim etkileniyor"
Berkit açıklamasında; "Ülkemizde ve ilimizde 2020`nin ortasını geçmemize rağmen tüketicileri yine zor günler bekliyor. Temel tüketim mallarına gelen ciddi zamlar toplum için normal bir yaşam biçimi haline geldi. Bunların en başında da akaryakıt var. Dolar ve benzeri yabancı paralarında Türk lirası karşısında gittikçe yükselmesinin tüketicilerin yaşamında ciddi olumsuz etkiler oluşturuyor. Yetkili arkadaşlarımızı her ne kadar döviz kurlarının yükselmesinin yaşamı etkilenmeyeceğini söylese de bu yükselmeden ilk olarak temel tüketim malları etkileniyor" dedi. 

"Zamlar gelmeye devam edecek"
Gelen zamlara karşı hükümetin tedbir alması gerektiğini belirten Berkit; "Yine son yıllarda tam bir ithalat ülkesi olduk ve ihracat hiç yapamaz olduk. Ekonomistlerin dediği gibi içerde üretim olmazsa ve dışarıya bağımlı hale gelirsek tabi ki yabancı paralara muhtaç olacağız. Buda doların yükselmesine neden olur. Ancak ürün satsak, üretsek ve bu para ile dolar alsak doların yükselişi düşecektir. Bu anlamda da maalesef ülkemizde sıkıntılı günler geçiriyoruz. Uzmanlar bu gidişle örneğin 6-6,5 TL olan pirincin 15-20 TL`leri bulacağını söylüyor. Kısacası bu zamlar olacak. Bu zamları tüketiciler üreticiden çıktıktan sonra görecek. Bu konuda hükümetin tedbir alması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 
 
"Üretici desteklenmeli"
Üreticiyi destekleyecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Berkit; "Birçok defa üretimi destekleyecek projelerin oluşmasının gerekliliğini dile getiriyoruz ancak ye yazık ki şu ana kadar somut üretimi destekleyecek projeler göremiyoruz. Kesinlikle tarımda ve sanayide üretimin desteklenip yeni alanların açılması lazım. Üreticiler, akaryakıt zamlarından dolayı kendi ürettikleri ürünleri kendileri satın alır hale geliyorlar. Hasat yapmak da dahi güçlük çekiyorlar. Deniz araçlarına verilen iskontolu akaryakıtların kesinlikle tarım üreticilerine de verilmesi lazım. Biz, TÜKODER olmamıza rağmen, üreticinin desteklenmeden, üretim rahat etmeden tüketicinin rahat etmesinin imkansız olduğunu söylüyoruz" dedi. 

"Kuraklığa karşı önlemler alınmalı"
Yine ciddi bir kuraklık dönemi yaşandığı ve tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Berkit; "İçinde yılında bulunduğumuz yılda bölgemizde ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Üretimi desteklemek sadece ekonomik ve parasal yönden değil yine üretimi rahatlatacak, sulama sistemlerine örneğin damlama sistemi gibi sistemlere teşvik vermesini bekliyoruz. Çünkü su bu durumda daha iradeli kullanılacaktır. En azından malzeme teşviği yapılabilir. Yine bölgemizde yarım bırakılan göletler var Bu göletlerin hızlı bir şekilde bitirilmesini bekliyoruz" dedi. 

"TÜKODER`e danışabilirler"
Berkit, tüketicilerin şikayetleri ile ilgili olarak; "Yine son yıllarda gelen en büyü şikayetlerden bir tanesi abonelik servislerine yönelik abonelik iptalleri ile ilgili. Burada tüketicilere çağrı yapıyoruz, yetkili firmaya ihtarname göndererek abonelikle iptallerinin yapılması lazım. Yine tüketici ihlalleri ile ilgili sorunları TÜKODER`e gelerek danışabilirler" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş