27 ve 57’inci alay Gelibolu’da buluştu

Çanakkale Deniz Zaferinin 100`üncü yıl kutlamaları nedeniyle 57. Alay Komitesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen "57. Alay Şehitleriyle Kucaklaşıyor" yürüyüşünü gerçekleştiren grup Gelibolu’da, Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından çiçeklerle karşılandı.

745
 
 
Çanakkale Savaşlarında şehit olan 57.Alay askerleri anısına Tekirdağ’dan Gelibolu’ya düzenlenen yürüyüşe katılan grup, Keşan ilçesinde savaşta ilk kuruşunu sıkan 27.Alay’ı temsil eden kafileyle buluştuktan sonra Gelibolu’ya ulaştı. 13 Mart Cuma günü Tekirdağ`dan yola çıkan, Keşan’a ulaştıktan sonra burada hazır bulunan 27. Alay yürüyüşçüleri ve Uzunköprü’den gelen 15. Hava Bölüğü yürüyüşçüleri ile birlikte buluşan grup, Gelibolu’da yaktıkları meşalelerle 26 Kasım Caddesi’ni takip ederek, Atatürk Meydanı’na geldi. “57. Alay Şehitleriyle Kucaklaşıyor" adı ile bu yıl beşincisi düzenlenen yürüyüşe katılan kafile Gelibolu girişinde vatandaşlar tarafından alkışlarla, Atatürk Anıtı önünde de Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından çiçeklerle karşılandı. Gelibolu Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların katıldığı Gelibolu’daki karşılamada duygusal anlar yaşandı. 57.Alay yürüyüş koordinatörü Hikmet Sevim Yılmaz`aÊÊbir buket çiçek takdim ettikten sonra bir konuşma yapan Belediye Başkanı Özacar, "Şehitler diyarı bu mukaddes topraklarda sizleri görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü yazıldığı, vatanın bütünlüğü ve istiklali söz konusu olduğunda bu milletin neleri başarabileceği tüm dünyaya ilan ettiği topraklara hoş geldiniz” dedi. 15 Mart 2011 de başlattıkları bu yürüyüşü büyüterek ilgi odağı haline getirdiklerini belirten 57. AlayÊyürüyüş koordinatörüÊÊHikmet Sevim Yılmaz da, Başkan Özacar’a sıcak karşılaması ve misafirperverliği için teşekkür ettikten sonra kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “235 kilometrelik yürüyüşün ardından şehitler diyarı Gelibolu`da olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünya tarihinde Gallipoli olarak geçen Gelibolu, Çanakkale Savaşlarında büyük anlam taşıyor. Bu topraklarda yeniden varoluşun birlikteliğini yazdık. Bu topraklarda öldük, bu topraklarda kanımızı döktük. Çanakkale Savaşları, Cumhuriyet’in kuruluş harcını oluşturan savaşlardır. Bu savaşlardan geriye kalan iki önemli kavram var. Birinci kavramı ‘Çanakkale Geçilmez’ İşte biz bu kavram için yürüyoruz. İkinci kavram ise ‘geri dönmeyi düşünmediler’ işte biz bu iki kavram için yürüyoruz” Geceyi Gelibolu’da geçiren grup, Gelibolu Şehitliği’nde düzenlenen programa katıldıktan sonra üzerlerindeki Çanakkale Savaşları’ndaki asker kıyafetleri ile Eceabat`a doğru yürüyüşe geçti.
Gelibolu`da da anma töreni yapıldı
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100.yıldönümü Gelibolu’da da törenlerle kutlandı. Çelenk konulması ve saygı atışıyla Gelibolu Şehitliğinde başlayan program Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salonunda gerçekleştirilen kutlama töreni ile devam etti. Gelibolu’daki ilk tören, saat 09.00’da Gelibolu Şehitliğinde gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda saygı atışı yapıldı, Kaymakam Oktay Çağatay, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen ve Belediye Başkanı M.Mustafa Özacar şehitliğe çelenk sundu. Şehitlik defterinin Kaymakam Çağatay tarafından imzalanmasının ardından katılımcılar şehit mezarlarını ziyaret edip, karanfil sundular. Şehit mezarlarının ziyaretinden sonra protokol üyeleri, törene katılanlar ve şehit aileleri ile birlikte günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi. Buradaki programın sona ermesinden sonra ikinci tören Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 2. Kolordu Komutanlığı’nı temsilen Kurmay Yüzbaşı Murat Ertaş gerçekleştirdi. Ertaş konuşmasında, "Çanakkale Zaferini ve şanlı tarihimizdeki nice zaferleri bizlere armağan eden, ülkemizde milleti ile bir, hür ve bağımsız yaşam şartlarını yaratan başta ulu önderimiz Atatürk olmak üzere canlarını seve, seve feda eden aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz" dedi. Gelibolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Çanakkale’de Düğün” adlı oratoryanın sahnelenmesinin ardından program, Gelibolu İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin ilahi korosu ve ortaokul öğrencilerinin karma olarak oluşturduğu 100.Yıl Zafer Korusu tarafından seslendirilen marşlarla son buldu.
Paylaş