250 keklik, törenle doğaya salındı

Çanakkale`de, Afyonkarahisar`dan getirilen 250 keklik doğaya salındı.

761
 
Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, doğal mirasın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak, geliştirmek ve sürdürülebilir şekilde yönetme eylem planı doğrultusunda, keklik ve sülün gibi kuş türlerini doğaya adapte ediyor. Geçen yıla kadar 3 bin 800 sülün ve 200 kekliği doğaya salan ekipler, 2012 yılı programı kapsamında da 750 keklik ve 750 sülünü doğaya salmaya başladı.
 
Çanakkale merkeze bağlı Erenköy Beldesi yakınında 2008 yılında meydana gelen orman yangını sonrası tahrip olan doğal ortam, yeniden ağaçlandırılarak, bölgeye yeni canlı türleri yerleştirilmeye başlandı. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığı`nın Afyonkarahisar`ın Şuhut ilçesinde açtığı üretim istasyonundan Çanakkale`ye tahsis edilen 750 keklikten 250`si, Erenköy ağaçlandırma sahasında, Vali Güngör Azim Tuna ve Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan tarafından doğaya bırakıldı.
 
Tuna, burada yaptığı açıklamada, günümüzde değişik çevresel etkiler ve özellikle de insandan kaynaklanan sebeplerden dolayı doğal çevrenin bozulduğunu söyledi. Bunu yeniden onarmanın oldukça maliyetli olduğunu belirten Tuna, şöyle devam etti: ``Bugün buradaki faaliyetle doğal çevrenin korunmasına katkı sunacağız. Bölgede keklik popülasyonu var. Ama çeşitli sebeplerden dolayı azalmış durumdaydı. Bunu yeniden onarmak için bir katkı yapıyoruz devlet olarak. İşin sevindirici yanı avcı ve köylülerin de bu korumacılığa ortak olması. Bunu takdir ediyorum. Bu hayvanlar özel bir ortamda yetiştirilip salınıyor. Ama bizim salım yaptığımız alanların çok ideal yerler olduğunu düşünüyoruz.``
 
 
Lapseki’de keklikler doğada
Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü yetkilileri Abdullah Tütüncüoğlu ve Zeki Dural`ın kontrolünde, Lapseki Avcılık ve Atıcılık İhtisas kulübü başkanı Saffet Sargut, Umurbey Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Başkanı Özer Girgin ve Çardak Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü Başkanı Zafer Zorlu, Afyonkarahisar`dan getirilen 100 kekliği doğayla buluşturdu. Kulüp başkanları, keklikleri üremesi için avlanmaya yasağı bulunan ve orman dikim sahası olan alanlara bıraktı.
Paylaş