23 Nisan kutlu olsun...

1680

 “En büyük gücümüz; birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimizdir”

AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan: Bugün, Milli Mücadelemizin ve Gazi Meclis’imizin 100. yılını büyük bir gurur ve coşkuyla yaşıyoruz. 23 Nisan, bin yıllık kadim geleneği atiye taşıyan Milli Mücadelemizin dönüm noktasıdır. Milletimiz, zor bir süreçte bağımsızlık adına önemli bir irade ortaya koydu. İstiklal mücadelesiyle yakılan meşale, Anadolu`ya hakim olan bağımsızlık iradesiyle taçlandı. Aziz milletimiz, verdiği destansı mücadeleyle kendi geleceğini belirleyerek bağımsızlığını tüm dünyaya deklare etti. Milli iradenin tecelligahı Gazi Meclis; milletimizden aldığı güçle, daha güçlü ve daha müreffeh bir Türkiye için daima görevinin başındadır. Düşman kuvvetlerinin Polatlı’ya kadar dayandığı bir dönemde bile, çalışmalarına devam eden Gazi Meclis’imiz, 15 Temmuz’da olduğu gibi, bugün de her koşulda aynı kararlılığını sürdürmektedir. Bizlere bu toprakları vatan kılan ecdadımızın emaneti olan bu güzel ülkeyi, her alanda büyütmek, küresel bir aktör haline getirmek en büyük sorumluluğumuzdur. En büyük gücümüz; birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimizdir. Milli Egemenlik bayrağı, ebediyete kadar bu topraklarda dalgalanmaya devam edecektir. Tüm dünyanın salgınla mücadele ettiği zorlu süreçten dolayı, bu yıl coşkumuzu, sevincimizi ve heyecanımızı evlerimizde yaşayacağız. 23 Nisan 2020 Perşembe akşamı, saat 21:00`de Çanakkaleli hemşehrilerimizle, 83 milyon aziz milletimizle tek yürek olarak, Milli Mücadelenin eşsiz destanı İstiklal Marşı’mızı evlerimizde ve balkonlarımızda ellerimizde bayraklarımızla okuyacağız. Bu düşüncelerle, geleceğimizin teminatı, gözümün nuru tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımızla kutluyoruz. 23 Nisan’ı çocuklara armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve kuruluşundan bu yana Gazi Meclis’imizde hizmet eden herkesi saygıyla ve minnetle yad ediyoruz. 
 
“Her koşulda egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunun ilanıdır”
AKP Çanakkale Milletvekili ve Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Jülide İskenderoğlu: 23 Nisan 1920; her türlü sıkıntıya, yokluğa ve imkânsızlığa rağmen inancını, azmini ve kararlılığını kaybetmeden, vatanı ve istiklâli için büyük mücadeleler veren Türk milletinin; bütün dünyaya her koşulda egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunun ilanıdır. 23 Nisan, bağımsızlığımızın ilk ve en büyük adımı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış tarihi ve millet egemenliğine dayanan demokrasimizin ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı tarihî gündür. Geçmişten aldığımız mirası daha ileriye taşımak, ülkemizin gelişimini ve ilerleyişini devam ettirmek ve en değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza, geleceğimize daha mutlu, daha huzurlu yarınlar bırakmak, onları daha büyük, daha güçlü, daha zengin ve daha istikrarlı bir Türkiye’de yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemiz için, milletimiz için, evlatlarımız için tıpkı geçmişte olduğu gibi bütün sıkıntılara, engellere rağmen fedakârlığımızdan ödün vermeyecek durmadan, yürümeye çalışmaya devam edeceğiz. 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmek bütün dünyaya masumiyeti, içtenliği ve saflığı yeniden hatırlatmak adına tarihe not düşmektir. Ve bu erdemlere de ne kadar çok muhtaç olduğumuz oldukça açıktır. Dünyada sadece aziz milletimize nasip olmuş bu tarihi hatırlatmanın baş mimarı ve böyle bir günü çocuklara ilan eden dünyadaki tek lider olan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere kahraman ecdadımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve dualarla anıyor, bu özel günü bütün dünya çocuklarına armağan ederek ölümsüzleştirdikleri için ecdadımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 100. yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun
 
“23 Nisan, halkın kendi geleceğine sahip çıktığı gündür”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920, bağımsız Türk Devleti’nin temellerinin atıldığı ve halkın kendi geleceğine sahip çıktığı gündür.  Cumhuriyetimizin banisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, millet egemenliğini sonsuza kadar yaşatacaklarına olan inançla çocuklara armağan etmiştir. Bugünü çocuklarımıza armağan etmesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara ve gençlere güveninin işaretidir. Türkiye’nin gençler üzerinden yükseleceğine, onların dinamizmi ve duru zihinleriyle hedeflerine ulaşacağına bizim de inancımız tamdır. Binlerce yıllık ortak tarih ve kültürel birikimin yarattığı Türk Ulusu, yaşadığı bütün sorunları çözebilecek güç ve yeteneğe haizdir. İçinden geçtiğimiz derin ekonomik kriz ve Covit-19 salgını koşullarında TBMM’nin açılışının 100. yılını arzu ettiğimiz gibi görkemli kutlamalarla kutlayamayacak olmamız, günün anlam ve öneminden bir şey kaybettirmez. Cumhuriyetin geleceğini gençlere ve yarının sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklarımıza ve gençlerimize güvenen Atatürk’ün aziz hatırası karşısında, bize düşen görev emanetinin sahibi olduğumuzu göstermektir. Haydi, çocuklar gelin dünyayı barış ve sevgiyle iyileştirelim. 23 Nisan sizlerin sevgi dolu kocaman kalplerinizle daha anlamlı ve özel. Bu duygu ve düşüncelerle, TBMM’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, bu günü çocuklarımıza armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.
 
“Atatürk’ün çocuklara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir”
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural: 23 Nisan 1920 Ulusumuz için büyük önem taşımaktadır. Çok büyük bir hürriyet mücadelesinden sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışıyla yeni bir devleti tarih sahnesine çıkaran Milletimiz, bağımsızlığa olan inancı sayesinde inanılmaz bir mücadele örneği sergilemiştir. Emperyalist güçlerin yenilgisiyle sonuçlanan ve dünyadaki tüm ezilen uluslara örnek olan Kurtuluş Savaşımız; gücünü ve kaynağını halktan alan, başkanlığını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ün yaptığı TBMM’nin açılışının 100. yılını ve 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Çocuk bayramını kutluyoruz. Bağımsızlık savaşının başlangıcında; Amasya Bildirgesinde ifade edilmiş olan Ulusun Bağımsızlığını yine Ulusun kesin kararı ve direnişi kurtaracaktır sözleriyle belirlenen ulusal egemenlik temeline dayalı Halk Hükümeti 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla yaşama geçirilmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’nin açıldığı bugünü bayram olarak çocuklara armağan etmesi çocuklara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Ülkemiz yıllardır dünyanın tek çocuk bayramını kutlamaktadır. Ancak son yıllarda çocukların yaşadığı sorunlar, karşı karşıya kaldığı tehlikeler her geçen gün artarak devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı – Diyanet işbirliği, dini vakıf ve derneklerle yapılan ortak protokoller, Laik-Bilimsel eğitim anlayışına açıkça meydan okumakta ve eğitimi dinselleştirme uygulamaları çocuklar üzerinden hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Oysa çocuğun olduğu her alanda, çocuklarla ilgili her konuda öncelik çocuğun üstün yararıdır. Çocukların üstün yararına olmayan ve çocuklara yönelik olarak işlenen suçların hiçbir mazereti ve gerekçesi olamaz. Siyasi iktidar, çocuklarımızın eğitim biliminin evrensel ilkeleri üzerinden değil, dini kural ve referanslara göre yetiştirildiği, düşünen, eleştiren, sorgulayan değil, düşünmeden yaşayan bir nesil ve gelecek vaat etmektedir. Bugünün Türkiye sinin yaşadığı sorunları çözme yönünde adım atılmadan çocuklarımızın aydınlık ve güvenli bir gelecekte yaşayabilmesi mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki; Çocuklarımız Türkiye Cumhuriyetinin teminatıdır. Barışın ve umudun simgesidir. Çocuklarımızı mutlu edebilmek, onlara iyi bir gelecek sunabilmek, topluma faydalı bireyler yetiştirmek hepimizin görevidir. Bu duygu ve düşüncelerle TBMM’nin açılışının 100. Yılı nedeniyle, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve mücadele arkadaşlarını en derin sevgi ve saygıyla anıyor, sevgili çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını kutluyorum.
 
“Özel bir bayramdır”
İyi Parti İl Başkanı Selahaddin Yıldızlar: Bugün; bağımsızlığımızı ve vatanımızın bölünmez bütünlüğünü ifade eden, Türk Milletinin iradesini temsil eden, Milleti’nin kendi geleceğini belirlediği Türkiye Büyük Millet Meclisinin 100.Kuruluş Yıl Dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı milletçe birlik ve beraberlik içerinde kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve bu ülke millet için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin hatırası her zaman bizimle ve daima ebedi yaşayacaktır..Çünkü esaretten kurtararak emperyalizme geçit vermeyen  bu şanlı kahramanlar dünyada destan yazarak örnek olmuşlar, Milletin Egemenliği tam bağımsızlığını cumhuriyet ve demokrasinin gerekliliği altın harflere tarihe yazmışlardır. Ulu önderimiz Atatürk`ün ‘Butün cihan  bilmelidir ki, artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur.Hiç bir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır .O da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi , vicdanı ve mevcudiyetidir’ sözünü hatırlayıp bir kere daha vurgulayarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkumuzu, sevincimizi dünya çocuklarıyla paylaştığımız; dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla bir kez daha yinelediğimiz özel bir bayramdır. Dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı olmakla birlikte Atatürk`ün çocuklara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir. Çocuklarımızın gözlerindeki ışık ve yüreklerinde taşıdıkları umutları ülkemizin geleceği adına bizlere güç vermektedir.Tüm dünyayı etkisi altına alan  salgın olan koranavirüsle mücadele günlerimizde  ,Hepimiz evlerimizde saygı ve sevgiyle gururla kutlayacağız. Milli birlik beraberlik ve dayanışmayla coşku ile kutlayacağımız daha nice Ulusal Egemenlik ve  23 Nisan Çocuk bayramlarımıza...
 
“Atatürk, halkına sonuna kadar inanmıştır”
Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, uçurumun eşiğindeki bir ülkenin ancak milletin iradesiyle zorlukların üstesinden gelineceğine sonuna kadar inanmış, önce millet meclisini açıp Kurtuluş Savaşı`nın yine milletin iradesiyle nasıl kazanıldığını muhteşem bir şekilde tüm dünyaya göstermiştir. Öyle bir liderdir ki halkına sonuna kadar inanmış, yokluklar içerisinde kendi ayakları üzerinde duran bir cumhuriyet inşa etmiştir. Bu eserin ilk resmi ve büyük adımı Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği 23 Nisan 1920 tarihinde olmuştur. Halk iradesinin gücüne her zaman inanan, bu günü bayram ilan edip  çocuklara hediye ederek geleceğe verdiği önemi gösteren Ulu Önder Atatürk, ülkemizi ileri medeniyetler seviyesine çıkma yolunu bir nakış gibi işlemiştir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, onun açtığı yolda, gösterdiği hedefe ilerlemesini sağlamak bizlerin en büyük görevidir. Maalesef dünya çapında etkili olan salgın nedeniyle bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı`nı hak ettiği şekilde kutlayamayacağız ancak coşkuyu yüreklerimizde hissedeceğiz. "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" düşüncesinden bir an olsun ayrılmadık, ayrılmayacağız. Çocuklarımızın bu düşünceye sıkı sıkıya sarılması için var gücümüzle çalışacağız. Sağlıklı ve mutlu bir geleceğe ulaşmak ümidiyle  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. 
 
“Özgürlük ve bağımsızlık ateşinin, milli egemenlik ile taçlandırıldığı bir gurur günüdür”
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar: 23 Nisan; sadece meclisin açılış tarihi değil, Cumhuriyetin ve çağdaş Türkiye`nin kuruluşunun ilk adımıdır. Ulusumuzu aydınlığa çıkaran süreçte önemli bir kilometre taşıdır. 23 Nisan, millet egemenliğine dayanan demokrasinin ve cumhuriyetin temelinin atıldığı, özgürlük ve bağımsızlık ateşinin, milli egemenlik ile taçlandırıldığı bir gurur günüdür. 23 Nisan 1920’de kurulan Gazi meclisin, Atatürk ve arkadaşları önderliğinde ortaya koyduğu kararlı irade, kısa zaman içinde gerek kurtuluş gerek ülkenin çağdaşlığı adına önemli ve eşsiz başarılara imza atmıştır. Atalarımızın kanları ve mücadeleleriyle elde edilen milli egemenlik ve aynı zamanda dünyada ilk kez çocuklara da armağan edilen bayram hepimiz için anlamlı, kıymetli ve ilelebet korunacak değerlerdir.  Dün olduğu gibi bugünde ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ ve ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ şiarından vazgeçmiyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve  Çocuk Bayramı, vesilesiyle Türkiye’nin Cumhuriyete inanan kuşaklarının ve kurumlarının çabalarıyla güzel ve çağdaş günlere ulaşacağımıza inanıyorum. Varlığımızın ve bağımsızlığın sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100.yıldönümünü kutluyor; Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Salgın sürecinde bu yıl ne yazık ki coşku ile kutlayamadığımız bayramın dünyanın bütün çocuklarına sağlık ve güzellikler sunmasını diliyor, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyorum. 
 
“Meclisin temelinde hukuk vardır”
Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan: Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yıldönümündeyiz. Ülkemiz için çok değerli bu günü coşkuyla, gururla kutluyoruz. 23 Nisan 1920 de direniş ve dirilişimizle; egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletin olmuştur.  Takvim yaprakları 23 Nisan 1920’ye döndüğünde, hak ve hukuku savunmak için her türlü emperyalist oyuna karşı dik duran, onurlu milletvekilleri görürüz. Bu günden hukukçulara ilham veren birliği, beraberliği, baş eğmemeyi öğreniriz. 100 yıl önce açılan Meclis, bir yandan ülke kurtarırken bir yandan da modern bir devlete ve topluma giden, bu devleti ve toplumu hukukun üstünlüğü ile tanıştıran hamlelerde bulunmuştur. İşte bu süreç, hepimiz için çıkarılması gereken önemli derslerle doludur. İlk meclisimizin hukukçu vekilleri, biz hukukçuların onurlu mazisindeki iftihardır. Bugün de Avukatlar, o günkü anlayışla hukuka bağlı olarak görevlerini yapmaktadır. Çanakkale Barosu ve Avukatları, 23 Nisan 1920 gününü çok iyi benimsemiş bir anlayışla çalışmalarına devam etmektedir. 23 Nisan’ı değerli ve eşsiz kılan bir diğer özelliği, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiş bir bayram olmasıdır. İnanıyoruz ki bu gün, çocuklar ancak şiddetten, uyuşturucudan, tacizden, angaryadan uzak kaldıkça bayram günü olacak, gerçek egemenliğe o zaman kavuşulacaktır. İşte o zaman Ulu Önder’in neden bu ülkeyi çocuklara emanet ettiğini bir kez daha anlamış olacağız. Çanakkale Barosu’nun Çocuk Hakları Komisyonu başta olmak üzere, baromuzun tüm değerli üyeleri, bu bayrama layık olmak için sadece 23 Nisanlarda değil her zaman çocukların yanındadır. Çanakkale Barosu, halkımızın egemenliği ele alışının 100. Yıldönümünde, Atatürk’ ün başı dik, bağımsız Türkiye’sinin  mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.  Bu vesileyle Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`ü, silah arkadaşlarını, aziz şehit ve gazilerimizi, minnet ve şükranla anıyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. Yıldönümünü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, çocuklarımıza sevgilerimi sunuyorum. 
 
“Ulusumuzu çağdaş medeniyetler seviyesine yükseltmenin önemli bir kilometre taşıdır”
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen: 23 Nisan; sadece milli egemenliğin tecellisi olan meclisin açılışı değil, Cumhuriyetimizin ve Çağdaş Türkiye`nin kuruluşunun ilk adımıdır. Bu gün, demokrasimizin kalbi Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ötesinde, bizlere dayatılan esaret, küçülme, dağılma senaryolarının Atatürk liderliğinde yüksek bir irade ile reddedilmesidir Ulusumuzu çağdaş medeniyetler seviyesine yükseltmenin önemli bir kilometre taşıdır. Büyük Önder Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan, aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilmiş ilk ve tek bayramdır. Ülkemizin ve geleceğimizin teminatı sevgili çocuklarımızın, Çocuk Bayramı’nı canı gönülden kutluyor, onlar aracılığıyla, sevgi barış dostluk ve kardeşlik duygularının yayılmasını diliyorum. Bu bayramın ve özellikle güzel çocuklarımızın yaydığı pozitif enerjinin, sağlık ve ekonomik sıkıntılar içinde olan ülkemiz ve dünyamıza moral olmasını, daha güzel bayramlarda buluşulmasını temenni eder, aziz milletimizin bayramını kutlarım. Başta Ulu Önderimiz Atatürk olmak üzere, ilk meclisimizin milletvekillerinden başlayarak bugüne kadar demokrasinin pekişmesinde ve cumhuriyetin büyümesine katkı sunanlara şükranlarla. 
 
“Dünyada çocuklara hediye edilen tek bayramdır”
Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar: Bugün 23 Nisan 1920 de, halkın iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi`nin açılışının ve egemenliğinin ilan edilişinin 100. Yıldönümünü kutluyoruz. Bu ulusal egemenlik günü, Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara hediye edilen dünyadaki tek bayram. Atatürk  ‘Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir’ demektedir. Fakat gelin görün ki insanların kalbini, vicdanını ve varlığını yaralayan çocuklara yönelik ayrımcı uygulamalar,  sömürüler, şiddet, istismar ve cinsel saldırıların sürekli artıyor olması bu dönemde çocuk olmayı çok zorlaştırmaktadır. Çocuklarımızın; yerinden yurdundan edilmediği, hayat  yolculuğu karanlık bir denizin derinliklerinde veya kıyılara vurarak son bulmadığı ağır iş koşullarında çocuk işçi olarak çalıştırılmadığı, istismara maruz kalmadığı, oyun oynaması gereken yaşta evlendirilmediği, eğitim hakkından yoksun bırakılmadığı,  dünyada benzeri olmayan bu bayramın gerçek anlamıyla kutlandığı, çocuklarımıza  barış ve  kardeşliğin yaşatıldığı, sorunların el ele, birlikte  çözüldüğü bir dünya bırakmak umudu ile  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı  kutlu olsun. Büyük ozan Nazım Hikmet’in belirttiği gibi: ‘Çocuklar  çalıştırılmasın, evlendirilmesin, öldürülmesin. Şeker de yiyebilsinler.’
 
“Tebaa değil millet olmanın tescillenmesidir”
Eğitim İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Manta•`3f: Bugün ulusumuzun bağımsızlık destanının bir asra kavuşmasının günüdür. Bugün, bu toprakların insanlarının tebaa olmaktan millet olmaya geçtiğinin tescillenmesinin 100. yıldönümüdür.  Bugün, Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk Meclis`inin kurulmasının 100. senesidir. Bugün, dünyada çocuklara bayram adamış tek millet olmanın kıvancını doya doya yaşamanın günüdür. Bu zaferi oluşturan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, bu destanı Türkiye Büyük Millet Meclisi ile taçlandırmıştır.  Zor şartlar altında kurulan bu Meclis, bu vatanda artık milletin kendi kendini yöneteceğinin, iradesini hiçbir baskıcı güce teslim etmeyeceğinin ilanı olmuştur. Bugünün önemini ‘23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder. Egemenlik ulusundur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden başka hiçbir makam, ulusun alınyazısında etkin olamaz’ sözleriyle anlatan Atatürk, bugünü neden çocuklara ithaf ettiklerini de şu ifadelerle açıklamıştır: ‘Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.’ Cumhuriyet sevgisi ve gururun, coşkunun, ulus olmanın 100. yılında tüm çocuklarımıza sevgilerimizi sunuyor, nice 100 yıllara diyorum.. 
 
“Cumhuriyetin önemi bugün daha iyi anlaşılmaktadır”
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya: Bugün, millet iradesinin tecelli ettiği, demokrasimizin çatısı yüce meclisimizin 100. kuruluş yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz. Ulusal egemenliğimizin ve var olma mücadelemizin ilk adımı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluş günü, aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olma niteliğiyle bizler için bir gurur ve sevinç kaynağıdır. Vatanımız, Mustafa Kemal Atatürk’ün bugünü bayram olarak armağan ettiği o günün çocuklarının ve sonraki genç nesillerin omuzlarında yükselerek ilerlemektedir. Hiç şüphesiz, dün olduğu gibi bugün de geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız, aynı şuurla hareket ederek bu kutsal emaneti geleceğe taşıyacaklardır. Böylesine önemli bir anlam taşıyan bugünü kutlamanın coşku ve heyecanı içerisindeyiz. Var olma yok olma mücadelesinde Milletimizin; birlik fikrinin, ortak karar alma ve mücadele kararlılığının bir göstergesi olan bugünde Cumhuriyetimizin önemi bir kez daha iyi anlaşılmaktadır. 23 Nisan 1920, düşmanı yurttan kovmak üzere TBMM de alınan kararlar neticesinde, Türk Milletinin en çetin şartlar karşısında kendi iradesiyle mücadele kararlılığının göstergesi olmuştur. Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin bekası için en kritik gelişmelere imzasını atarak, İstiklal mücadelemizin yönetim merkezi, Cumhuriyetimizin ilanının da karar mercii olmuştur. Dahili ve harici şer güçleri tarafından bugün dahi parçalanıp yok edilmek istenen aziz vatanımızın bekası için TBMM tarihte olduğu gibi yine bu kutlu mücadeleyi verebilmeli, milletimizin ümidine ve geleceğine sahip çıkmalıdır.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş