havadurum

2024’te yurtdışından telefon getirenler dikkat! Kayıt ücreti ne kadar olacak?

2024 yılında yurtdışından getirilen cep telefonlarına ödenecek kayıt ücreti belli oldu. Ekim ayı enflasyonuyla birlikte yeniden değerleme oranı da yüzde 58,46 olarak açıklandı. Peki, bu oran yurtdışından telefon getirenleri nasıl etkileyecek? İşte 2024’te yurtdışından telefon getirenlerin ödeyeceği kayıt ücreti ve detaylar…

1245

2024 yılında yurtdışından getirilen cep telefonlarına ödenecek kayıt ücreti merak ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı vergi, harç ve cezalara uygulanmak üzere 2023 yılına ilişkin yeniden değerleme oranına esas olan veriyi açıkladı. Buna göre önümüzdeki yıl; vergi, harç ve cezalara yüzde 58,46 oranında zam gelecek1. Bu zam oranı, yurtdışından getirilen cep telefonlarına ödenecek kayıt ücretini de etkileyecek. İşte 2024’te yurtdışından telefon getirenlerin ödeyeceği kayıt ücreti ve detaylar…

Yurtdışından telefon getirmek için ne yapmak gerekiyor?

Yurtdışından telefon getirmek isteyenler, bazı işlemleri yapmak zorundalar. Bu işlemler şöyle:

  • E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması
  • Harç ücretinin yatırılması (2024 yılı için 31.692 TL)
  • Kayıt işlemlerinin tamamlanması

T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı 2 üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Kayıt ücreti ne kadar olacak?

Yurtdışından getirilen cep telefonlarına ödenecek kayıt ücreti, her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. Yeniden değerleme oranı ise, her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış olarak hesaplanıyor. Bu yıl ekim ayında Yİ-ÜFE yüzde 58,46 arttığı için, 2024 yılında yurtdışından getirilen cep telefonlarına ödenecek kayıt ücreti de aynı oranda artacak. Buna göre, 2024 yılında yurtdışından getirilen cep telefonlarına ödenecek kayıt ücreti 31.692 TL olacak.

Kayıt ücreti nasıl ödenecek?

Yurtdışından getirilen cep telefonlarına ödenecek kayıt ücreti, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan 3 link üzerinden kredi kartı ile veya vergi dairelerine nakit olarak ödenebilecek. Ödeme işlemi, telefonun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün içinde yapılmalıdır. Aksi takdirde, telefonun IMEI numarası kapatılacak ve telefon kullanılamayacaktır. (Haber Merkezi)

Paylaş