2016'dan umduğunu bulamayan turizmcilerin umudu; 2018!...

382

 TÜİK, 2016 yılına ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı. TUİK verilerine göre Türkiye`nin turizm geliri Ekim, Kasım ve Aralık aylarından oluşan dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 27,2 azalarak 4 milyar 782 milyon 729 bin dolar oldu. Türkiye`nin turizm gelirleri ise  2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 29,7 azalarak 22 milyar 107 milyon 440 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 72,8’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 27,2’si ise yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından elde edildi. Bu yılki gelirin 18 milyar 495 milyon 978 bin dolarını kişisel harcamalar, 3 milyar 611 milyon 462 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Turizm gelirlerinin bu denli düşüş yaşamasını ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı ve ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer gazetemize değerlendirdi. Her iki turizmci de beklentilerinin bir sonraki yıl olduğunu belirterek, yaptıkları çalışmalardan ve süreçten bahsetti...

 
Pazarbaşı; "Beklentimiz yeni pazarlar oluşturabilmek"
Önümüzdeki 6 aylık süreçte yabancı turist rezervasyonlarının hiç olmadığını söyleyen ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, Eylül ve Ekim sonrasında yaşanabilecek turist akışının şu anlık soru işareti olduğunu ifade ederek turizcilerin yeni pazarlar arayışında olduğunu belirtti. Pazarbaşı gazetemize yaptığı değerlendirmede; "Şu anda yüzde 60 gibi bir yabancı kaybımız mevcut. Önümüzdeki dönem içerisinde yabancıdan da bir beklentimiz yok. Tabi bu referandum sürecinden sonra en azından terör olayları durulur ve bir daha aksilik olmazsa yabancı turist akışı yavaş yavaş başlar diye düşünüyoruz. Gerçi bütün dünya konjonktüründe turizm yavaş gidiyor. Bu konuda Türkiye`de tabiki terör en büyük etken ama genel bir yapıda Amerika`da geçen sene seçimler, bu sene Almanya ve Fransa`daki seçimler bir etken... Bunun içinde Çanakkale`deki beklentimiz yeni pazarlar oluşturabilmek. Yeni bir destinasyon yaratabilirsek bizim için o kadar kazanç olur. İç turizmde öğrenilebilir bir duruma geldik. Yerlide bir kaybımız yok ama yabancıda yüzde 60 gibi kayıplar var... Yabancı açısından beklentimiz sıfıra yakın. Anzak törenleri için Çanakkale`ye 15-20 bin civarında Anzak geliyordu. Bu sene bu sayının 5 bini bulabileceğini düşünmüyorum. Çünkü törenlere az düzeyde bir katılım var. Turizm için süreç zor. İç turizmde kaybımız yok, beklentilerimiz var. 2018 yılı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu. 
 
Aydeğer; "Yaptığımız bütün çalışmalar 2018`in güçlü temeller ile yukarıya çıkması"
Terörün ülkemizden uzaklaşmasının ve global terör tehditinin dünya genelinde azalmasının turizm hareketini doğrudan etkileyecek faktörler olduğunu dile getiren ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer, turizmciler olarak 2017`deki hedeflerinin Çanakkale`ye yerli turist ve Balkan ülkelerindeki yabancı turistleri çekmek olduklarını söyleyerek, öncelikli hedeflerinin 2018 yılı olduğunu ve bunun için çabaladıklarını ifade etti. Aydeğer; "Turistin birinci derecedeki en önemli konusu güvenlik. Şu anda bütün dünyada terör tehditi var. Haliyle bu süreçte en fazla etkilenen ülkelerden bir tanesi biziz. Süreç malum... 2016 boyunca yaşadığımız iç ve dış terör olayları hepimizi çok derinden yaraladı. Bu sonuçların ortaya çıkması beklenen bir durumdu. Terör hususunun aşılması halinde ben Türkiye turizminin ileriye dönük süreçte çok güçlü bir şekilde büyüyeceğini tahmin ediyorum çünkü gerçekten fiyat, kalite ve eldeki potansiyeller ile imkanlar olsun dünyadaki bir çok benzer lokasyonlara kıyaslandığında gerçekten fersah fersah ilerdie bir kapasitemiz var. Özel sektör bu konuda çok yetekli. Geçmişten bugüne çok ciddi yatırımlar yapılmış durumda. Bugüne kadar yaşanmış olan terör sıkıntılarını başka bir ülke yaşamış olsaydı bundan çok çok öncesinde beyaz bayrağı çekip pes etmiş durumdaydı ama Türkiye`deki özellikle turizm yatırımcısının güçlü olması, çok esnek ve hızlı karar verebilme yeteneğine sahip olması ve üretken olması bu husustaki en azından dayanıklılığımızı biraz daha arttırdı ama kayıplar gözle görülür seviyede, hepimizi çok etkiledi. Derdimiz bundan sonraki süreç. Turizm her zaman bir sonraki seneyi satın alır. 2016`nın olumsuz koşullarından dolayı 2017`yi iyi pazarlama şansımız yok. 2016`nın olumsuz güvenlik endişeleri içerisinde 2017`de bir çok katalogta yer alamadık ama 2018 için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Şu anda yaptığımız bütün çalışmalar 2017`den ziyade 2018`in güçlü temeller ile yukarıya çıkması ile ilgili çalılşmalar. 2017`de iç turizm hareketine, Balkan ülkelerine ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına ağırlık ve önem veriyoruz. 2017`deki darboğazı bu pazarlar ile can suyu üretmeye çalışarak aşmaya çalışıyoruz" dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş