2 yılda 120 bin çöp

Çanakkale’de hizmete giren Düzenli Depolama Sahası’nda 2009 yılından buyana 120 bin ton çöp toplandı.

508
 
Kemel köyü Doğantepe mevkiinde bulunan Düzenli Depolama Tesisi ile ilgili bilgilendirme gezisi düzenlendi. Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, basın mensuplarıyla birlikte Düzenli Depolama Tesisi’ne giderek kamuoyuna detaylı bilgiler verdi.
 
Bilgilendirme gezisinde konuşan Kavcar, 17 Ağustos 2009 tarihi itibariyle Düzenli Depolama Tesisi’nin hizmet vermeye başladığını belirterek; “Düzenli depolama sahamız 2004 yılında Avrupa Birliği’ne yaptığımız bir projedir. 2009 yılında bütün imalatlar bitirildi ve 17 Ağustos 2009 tarihinde de biz düzenli depolama sahamızı işletmeye aldık. Depolama sahamızda toplam 3 hücremiz var. Birinci hücremiz, şu anda çöp dökümünü yaptığımız en büyük hücredir. İkinci hücremize henüz bir çöp dökümü yoktur. Üçüncü hücrede daha sonra bir 10 yıl sonra birliğimiz tarafından yatırım yapılacak projedir. Buraya normal olarak gelen bütün çöpler kantarda tartıldıktan sonra hangi kurumdan geldikleri belirlendikten sonra birinci hücre içerisine gelir, konpaktör ile sıkıştırılarak daha sonra kepçeler yoluyla taşınır. Burada en önemli şey, buradaki sahada zemin geçirimsizliğin sağlanmış olmasıdır” dedi.
 
Kamuoyunda gündeme gelen birinci hücrede meydana gelen kayma konusuna da değinen Kavcar; “Son zamanlarda birinci hücrede meydana gelen kayma ile ilgili konular gündeme geldi. Bununla ilgili hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bununla ilgili yazışmalar geçen sene Haziran ayından bu yana devam ediyor. Burada önemli bunun neden kaynaklandığının tespit edilmesiydi. Çünkü sorun tespit edilmeden çözüm önerileri de geliştirilemez. Dolayısıyla biz bunu Haziran ayında Ankara’ya resmi yazılar ile bildirdik. Şöyle bir durum söz konusuydu. Acaba bu işletmeden kaynaklanan bir sorun mu yoksa yatırım ile ilgili bir sorun mu diye. Dolayısıyla her hangi bir konunun tespiti için bu konunun çözümüne yönelik eski danışmanlarımızdan yabancı uzmanlar sahaya gelerek bizzat denetim yaptılar. Bu denetimin sonunda burada yeraltı suyundan kaynaklanan bir sorun olabileceği ve bu kaymaların ondan dolayı meydana geldiği söz konusu oldu.
 
Bu uzun bir süreç alacak. Çünkü buranın tasarımını farklı bir danışman firma yapmıştı. İmalatı yapan şirketi denetleyen danışman firma da farklıydı. Dolayısıyla burada sorun çözümü ve tespitine yönelik olarak şu anda en son gelinen nokta da Ankara’da bir dizi toplantı yapıldı. Bütün paydaşlar ile birlikte. En son merkezi finans ve ihale birimi tamamen bağımsız bir bilirkişi seçecek ve bu bilirkişi burada yerinde inceleme yapacak ve sorunun köklü çözümüne yönelik problem çözülmeye çalışılacak. Bu arada da burada herhangi bir sıkıntı oluşmasın diye, aynı zamanda burada sıkıntının oluşmamasının en büyük etkeni kayan yerle ilgili bir çöp dökümümüzün olmamasıydı. Bizim oraya çöp dökmememiz bizim için bir şanstı. Biz bu yağmurlarında olmasını düşünerek hemen Ankara’ya sorarak bir geçirimsiz tabakayla orayı örttük. Sonuç olarak çöpü de aşağı bölüme döktüğümüz için herkesin gönlü rahat etsin. Hiçbir sıkıntımız yoktur” diye konuştu.
 
Kavcar, düzenli depolama tesisinde 2009 yılından buyana 120 bin ton çöp toplandığını sözlerine ekledi.
Paylaş