2 Temmuz Sivas Katliamı Gelibolu'da anıldı

Sivas Katliamının 30'ncu yıl dönümü Gelibolu'da gerçekleştirilen basın açıklamasıyla da kınandı. Gelibolu Cem Evi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Aynur Demirkaya, "Madımak Oteli tartışmasız, utanç müzesi olmalıdır. Alevilik, inancın ateşinde eriyen bir gönül; Sivas Katliamı ise hoşgörünün karanlıkla yüzleştiği acı bir gerçektir" dedi.

396
Tarihe Madımak Katliamı olarak da geçen Sivas Katliamı'nın üzerinden 30 yıl geçti. Madımak Oteli'nde 33 aydın ve yazar ile 2 otel çalışanının yakılarak katledildiği katliamın yıl dönümü tüm Türkiye'de olduğu gibi Çanakkale'de de unutulmadı. Gelibolu Cem Evi Kültür ve Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla ilçe meydanında yapılan basın açıklamasında katliamın bir kez daha lanetlendi. Dernek Başkanı Demirkaya, "Sivas Katliamında hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak, onların mücadelesini sürdürmek adına, adalet ve hoşgörüyü savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz." sözlerine yer vererek konunun daima takipçisi olacaklarını dile getirdi.

"Madımak Oteli, utanç müzesi olmalıdır"
Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başlayan Demirkaya, "Bugün burada Gelibolu Cem Evi Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Sivas Katliamını anmak ve bu acı olayı bir daha yaşanmamasını vurgulamak için bir araya geldik. Sivas Katliamı, Türkiye tarihinde kara bir leke olarak yerini aldı. 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin düzenlemiş olduğu şenlikler sırasında 33 canımızı kaybettik. Bu canlarımız farklı düşüncelerle farklı inançlarla sahip olsalar da hepsi ortak bir amaç etrafında birleşmişti. Bu katliam, insanlığın karşılaştığı en büyük zulümlerden biridir. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan insanların düşüncelerine, inançlarına saldıran bu olay toplumumuzun derin bir yarası olmuştur. Biz bugün burada toplanarak, bu yarayı sarmaya birlik ve dayanışma içinde hareket etmeye kararlı olduğumuzu gösteriyoruz. Sivas Katliamında hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak, onların mücadelesini sürdürmek adına, adalet ve hoşgörüyü savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Unutmayalım ki birlikte güçlüyüz, geleceğe umutla bakmak için bu tür olayları asla unutmamalıyız. Madımak Oteli tartışmasız, utanç müzesi olmalıdır. Adalet için, barış için bir arada kardeşçe yaşamak için buradayız. Alevilik, inancın ateşinde eriyen bir gönül; Sivas Katliamı ise hoşgörünün karanlıkla yüzleştiği acı bir gerçektir. Madımak katliamını unutmadık. Unutturmayacağız." ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş