havadurum

100’üncü yıl da “güvenlik” arttı işler azaldı...

Çanakkale Kara Savaşları`nın 100`üncü yıldönümü etkinlikleri, Çanakkalelilerin aklında kentin ortasına konulan bariyerlerle kaldı. Çanakkale`ye geldikleri söylenen 10 binin üzerinde yabancı konuğun ise kenti ne gibi bir faydası olduğunu kent esnafına sorduk. Güvenlik önlemleri ve törenler noktasındaki görüş ve düşüncelerini gazetemiz OLAY aracılığı ile paylaşan kent esnafı; “Güvenlik çok fazla abartıldı, işlerimizin artacağını beklerken işler azaldı” yorumunu yaptı.

1023
Çanakkale Kara Savaşları`nın 100`üncü yıldönümü nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda yabancı devlet başkanı ve hükümet yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilen törenler nedeniyle Çanakkale`de sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı. Güvenlik nedeniyle bir çok cadde demir bariyerlerle kapatıldı. Vatandaşlar tören günü sadece polisin belirlediği noktalardan geçiş yapabilmişti. Sıkıyönetimi andıran bu durum, tören günü ve sonrasında da tepki aldı. Çanakkale`nin en işlek caddelerinden biri olan Demircioğlu Caddesi de güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Cadde trafiğe kapatılırken vatandaşlarda sokağa çıkmadı. Çanakkale OLAY Gazetesi olarak, kentte güvenlik gerekçesiyle alınan bu tedbirlerin, esnafın işlerine yansımalarının nasıl olduğunu, alınan güvenlik tedbirleri hakkında ne düşündükleri ve 25 Nisan Anzac Törenleri için Çanakkale`ye gelen Anzac misafirlerin Çanakkale esnafına bir katkısı olup olmadığını Demircioğlu Caddesi`nde bulunan esnaflara sorduk. Esnaflar, tören günü alınan güvenlik önlemlerinin çok abartılı olduğunu belirtirken, caddelerin kapatılmasından dolayı işlerinin yarı yarıya düştüğünü söylediler. Güvenlik önlemi oluşturulacağı zaman, esnafın da düşünülerek bir çözüm bulunması gerektiğini ifade ettiler.
 
İşte kent esnafının konuya ilişkin görüş ve düşünceleri;
 
Recep Özdemir: 24-25 Nisan törenleri işlerimizi olumsuz etkiledi. Esnaf olarak zaten iş yapamıyorduk. Alınan güvenlik önlemleri yüzünden işlerimiz iyice düştü. İnsanlar törenlerin olduğu gün caddede karşıdan karşıya geçemedi. Vatandaşlar zor durumda kaldı. Gelen konukların güvenliğinin sağlanması önemli, ama güvenlik tedbirleri biraz abartıldı diye düşünüyorum. Güvenlik görevlilerinin de bir suçu yok. Onlarda emir kulu sonuçta.
 
Tülay Erdek: Törenlerin olduğu gün Çanakkale`de hayat felç oldu. Ulaşım sağlanamadı. Yayalar caddede yürümekte zorluk çektiler. O gün satışlarımızda yarı yarıya bir düşüş oldu. Anzac`ların Çanakkale`ye gelmiş olmasının da bize çok katkısı olmadı. Sadece 3 Anzac dükkanımızdan alışveriş yaptı. Daha çok konaklama ve yemek satışı yapan işletmelere faydası oldu.
 
Emre Yılmaz: Tören günü alınan güvenlik önlemlerinden, caddeye kurulan bariyerlerden dolayı vatandaşlar pek sokağa çıkmadı. Caddelerin her tarafı demir bariyerler olunca, insanlar psikolojik bir baskı altında hissettiler kendilerini. Bugün dışarı çıkılmaz, alışveriş yapılmaz gibi düşündüler. Caddenin kapatıldığı gün satışlarımız yarı yarıya düştü. Bence alınan güvenlik önlemleri abartılıydı. Vatandaşlarda bu duruma tepkiliydi. Çanakkale insanın profili bellidir. Bu insanlardan ne zarar gelebilir ki?
 
Yahya Cömert: Törenlerin olduğu gün çok az satış yapabildik. Hiç iş yapmadık desek yeridir. Çok aşırı, abartılmış bir güvenlik tedbiri vardı. Ayrıca 24 Nisan emperyalist işgalin başladığı gün. Bu tarihte neyin kutlamasını yapıyoruz. Sonuçta barış adına bir şeyler yapılmaya çalışıldığı söyleniyor ama yanlış yapılıyor. Zaten Çanakkale halkı da törenlerden dışlandı. Bu tarz törenler yapılacağına, Çanakkale Savaşları`nı hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı paneller yapılabilir. Çanakkale`ye gelen Anzac`ların bize çok büyük katkısı olmadı. Onlar zaten hazırlıklarını yaparak geliyor ülkemize.
 
Mustafa Özkan: 24 Nisan Törenleri`nin olduğu gün dükkanımıza müşteri girmedi. Caddede alınan güvenlik önlemlerinden dolayı vatandaşlar pek alışveriş yapmadı. Güvenlik önlemleri de bana göre abartıldı. Dışarıdan gelen misafirlerin güvenliğinin sağlanması gerekiyor ama biz esnaflarında mağdur edilmemesi gerekiyordu. Esnafında düşünülerek bir çözüm bulunması gerekiyordu. Anzac misafirlerimizin de satışlarımızda bize pek katkısı olmadı.
 
 
Şinasi Karacalar: Kentimizde 24 Nisan`da gerçekleşen törenler için alınan güvenlik önlemlerinden dolayı işlerimizi yarıdan fazla olumsuz etkiledi. Vatandaşlar karşıdan karşıya geçerken polis kontrolünde geçtiler. Caddenin her tarafında bariyerler olunca insanlar yolunu değiştirmek zorunda kaldı. Güvenlik önlemleri abartılıydı. Güvenlik tedbiri alınacak diye buradaki esnafın mağdur edilmesinin bir anlamı yok.
 
Yusuf Gider: Çanakkale`de gerçekleşen bu törenlerden dolayı işlerimiz hiç olmuyor. Törenlerin biz esnafa bir artısı yok. Kurulan barikatlar yüzünden insanlar karşıdan karşıya geçmekte zorlandı. Bütün esnaf olumsuz olarak etkilendi bu durumdan. Güvenlik önlemleri çok abartıldı. 18 Mart Deniz Zaferi Törenleri`nde bu kadar güvenlik önlemi olmamıştı. Caddedeki güvenlik önlemlerinden dolayı hiç iş yapamadık. Bütün gün dükkanda oturduk. Anzac Törenleri için gelen turistlerinde bize bir katkısı olmadı.
 
Vildan Erciyes: Tören günü sokaklar çok durgundu. Biz törenlerden dolayı işlerimizin daha iyi olacağını düşünüyorduk ama beklenen yoğunluk olmadı. İşlerimizde düşüş oldu. Çanakkaleliler olarak da zaten bu törenlerde hiç bir zaman o coşkuyu yaşayamadık. Çanakkale halkından uzak olan törenler oluyor. Çanakkale çok önemli bir şehir. Kültür, turizm şehri diyoruz. O yüzden her gün çeşitli etkinlikler yapılmalı. Çanakkale`nin iyi tanıtılması gerekiyor. Tören günü güvenlik önlemleri fazlaydı ama vardır bir bildikleri diye düşündük. Caddede görevli memurlar da rezil oldular bütün gün. Görevlilerin lavabo ihtiyacını karşılamaları için seyyar bir yer bile düşünülmemiş. Anzac misafirlerinde çok olmasa da katkısı oluyor satışlarımıza.

Erbil Öçel: 24 Nisan törenlerinin olduğu gün güvenlik önlemleri çok fazlaydı. Çok abartıya gerek yoktu. O gün otobüsler çalışmadı. Kızım okula gitmek için mecburen taksiye bindi. Taksici 12 liralık yola 18 lira istemiş. Törenlerde alınan güvenlik önlemlerinden dolayı mağdur olan vatandaş üzerinde fırsatçılıkta yapılmaya çalışıyor. Çanakkale`ye gelen Anzac`ların da benim işlerime katkısı oldu. Daha çok eldiven ve el feneri aldılar.
Paylaş