Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

KALEM ve SİLGİ

Değerli okurlarım 2017/2018 Eğitim öğretim yılı müfredat skandalları ile başlıyor. Okullarda kütüphane ve laboratuvarlar kapanırken çok gerekliymiş gibi Mescit açılıyor.. Liselerde fizik, kimya , matematik dersleri adeta müfredattan çıkarılırken, acaba bilimsel laik eğitimin gereksizliği mi hedefleniyor!?

9300

 

 

Gerçekten hedeflenen “Milli” eğitim değil de “Ümmet” eğitimi mi?

Yani; bilimi rehber edinmeyen, adaletsizliklere itiraz etmeyen, itaatkar, salt kendisine verilenlerle yetinen biat eden “Dinci” bir kuşağa çok mu ihtiyacımız var!.. Bu tablo kesinlikle SORGULANMALI.

***

            Bu yazımı Brezilyalı romancı ve söz yazarı Paulo COELHO’nun ilham veren bir öyküsünü paylaşarak sonlandırmak istiyorum.

            Çocuk büyükbabasını mektup yazarken izliyordu,

            Birden sordu:

-Bizim başımızdan geçen bir olayı mı yazıyorsun? Benimle ilgili bir hikaye olma ihtimali var mı?

            Büyükbaba yazmayı kesti, gülümsedi ve torununa şöyle dedi:

-Doğru, aslında senin hakkında yazıyorum. Ama kullandığım kurşun kalem yazdığım kelimelerden çok daha önemli. Umarım büyüdüğünde bu kalemi sen de sever ve onun gibi olursun!

            Çocuk kaleme merakla baktı ama özel bir kalem gibi görünmüyordu, bir sıra dışılığı yoktu.

            - İyi ama bu kalem benim hayatımda gördüğüm diğer kalemlerden hiç farklı değil.

            - Bu, tamamen senin nesnelere nasıl baktığınla ilgili… Bu kalemin 5 önemli özelliği var ve sen de bu özellikleri kendinde benimseyebilirsen yaşamın huzur içinde geçer, dünyayla barışık bir insan olursun.

            Birinci özellik:

            “Harika şeyler yapabilirsin ama attığın adımları yönlendiren bir el olduğunu asla unutma. Bizim için bu el Tanrıdır ve her zaman kendi kudretiyle bizi o yönlendirir.”

            İkinci özellik:

            “Her zaman her ne yazıyorsam durmam ve kalemimin ucunu açmam gerekir. Bu kaleme biraz acı çektirse de sonuçta daha sivri olmasını sağlar. Bu yüzden bazı acılara göğüs germeyi öğrenmelisin. Bu acılar seni daha iyi bir insan yapar.”

            Üçüncü özellik:

            “Kurşun kalem, yanlış bir şey yazdığında bunu bir silgiyle silmene olanak tanır. Yaptığımız yanlış bir şeyi sonradan düzeltmenin kötü bir şey olmadığını anlamalısın, aksine bu bizi “ADALET” yolunda tutmaya yarayan en önemli şeylerden biridir.”

            Dördüncü özellik:

            “Kurşun kalemin en önemli kısmı, kalemin yapıldığı ahşabı ya da dışarı yansıyan şekli değil, içerisinde yer alan KURŞUNUDUR. O yüzden her zaman kendi içine bakmalı, en çok onu korumalısın.

            Beşinci ve son özelliği ise her zaman bir iz bırakmasıdır:

            -“Ayni şekilde sen de hayatta yaptığın her şeyin bir iz bırakacağını bilmeli ve her sözlü ya da sözsüz davranışının farkında olmalısın.”

NOT: Yeni eğitim öğretim yılında tüm öğretmen ve öğrencilerimize başarılar dilerim… T.Ç.