KAHRAMAN TORUNU EMEL YALIN
Şerife Öztürk`ün nefes üfleyen kalemiyle hayat bulan bir hikaye DİDAR. Didar`ın kızı Emel YALIN ise bugün 80 yaşında ve bu yılki 18 Mart anma törenlerinde aramızdaydı. Anneler Derneği`nin düzenlediği; geliri ihtiyaç sahibi öğrencilere giden kermese sayısız çantalar ve el işi ürünler ören Hasan Üsteğmen`in torunu Emel teyzemiz; yaşına aldırış etmeden,kar kış demeden Çanakkale`deydi bu sene. ``Didar`` kitabının ortaya çıkış hikayesi ise adeta MUCİZE.
Değerli öğretmenlerimiz Şerife ve Sacit Öztürk 2006 yılında ``İnsanlığın Savaşı Yendiği Yer`` adlı oyunu bir yıllık bir çalışmayla sahneye koyuyorlar. Bu oyun Çanakkale kahramanlarıyla ilgili. Hasan Mevsuf Şehitliğinde yatan kahraman şehidimiz Hasan Üsteğmen`in hikayesi ise Şerife ve Sacit Öztürk`ü derinden etkiliyor. Çünkü Hasan Üsteğmen yeni doğmuş bebeğinin adını Didar koymalarını söyleyerek on iki gün sonra şehit düşüyor. Bu hikayeden çok etkilenen öğretmenlerimiz hikayenin peşine düşüyor. Tabi o zamanlar internet bu kadar gelişmiş değil, araştırmalar kısıtlı. Hikaye bu noktada sekteye uğruyor. Yıllar sonra 2011 yılında bir mucize oluyor, Şerife öğretmenin kızlarının Beşiktaş`ta bulunan evinin üst katında. Tesadüf bu ya Şerife öğretmenin kızlarının üst komşusu İstanbul hanımefendisi Süheyla Hanım; Didar`ın kızı Emel`in arkadaşı çıkıyor. Ve ``Didar`` kitabının yazım serüveni böyle hız kazanıyor.
Emel YALIN; yıllarca aile yadigarı belgeleri saklamış , gözü gibi korumuş ve tüm bunları Şerife ve Sacit Öztürk ile paylaşıyor. Belgelerin içinde öyle bir belge var ki Türklerin tarihten silinmek üzere olduğunun kanıtı resmen! İstanbul`dan Çanakkale`ye gidebilmek için bir pasaport. Bir şehirden bir şehre ancak birkaç devletin izniyle geçebiliyorsunuz, gidiş dönüş için ayrı ayrı pasaport almanız lazım ve geçerlilik süresi bir ay. Eğer kurtuluş mücadelemiz olmasaydı içinde bulunacağımız durumu anlayabiliyor musunuz??? Bir şehirden bir şehre gidebilmenin bile onlarca evrak işine ve başka başka devletlerin iznine tabi olduğu ülke! Hasan Üsteğmen`in torunu Emel teyzemiz;tüm bu belgeleri ve aile yadigarlarını Çanakkale Deniz Müzesi`ne Türk milletinin ortak hafızasına armağan etti. Çanakkale Deniz Müzesi`nde tüm bu belgeleri inceleyebilirsiniz. Emel teyzemizin yapmış olduğu el ürünü çantalar,ürünler ve Şerife Öztürk`ün yazmış olduğu ``Didar`` kitabının geliri;Anneler Derneği aracılığıyla 18 Martta düzenlenen kermeste on dört çocuğumuzun bir aylık okul masrafını karşıladı. Emekli Subaylar Derneği de Emel teyzemize dedesi Hasan Üsteğmen adına plaket takdim etti. Belki de etrafımızda sayısız kahraman torunu var hikayesini bile bilmediğimiz. Hasan Üsteğmenin hikayesi bunlardan yalnızca bir tanesi.
Çanakkale; tarihinde sayısız isimsiz kahramanı bayrına basmış, ebedi istirahatgah olmuş şehir. Sayısız isimsiz kahraman, hepsi bizim topraklarımızda huzurla uyuyorlar şimdi. Savaşa karşı direnen bir neslin hikayesi Çanakkale. Belki de bu direnişten hepimizin BARIŞ ve ÖZGÜRLÜK için yaşama isteği. Belki de bu yüzden BARIŞA ve ÖZGÜRLÜĞE aşık bir şehir ÇANAKKALE. Tüm komşu devletlerimiz tek tek savaşa sürüklenirken BARIŞ için ÖZGÜRLÜK için yeniden hafızamızı tazelememiz gereken yer ÇANAKKALE. İşte bu yüzden BARIŞIN ŞEHRİ ÇANAKKALE!!!