Çocuklar Nasıl Bir Yaz Tatili Geçirmeli?

Çocuğunuzun yaz tatilinde oyuna bol bol vakit ayırırken, öğrendiğini bilgileri taze tutması ve yeni bilgiler öğrenmesi adına bir zamanında düzenli olarak ayrılması önemlidir.

9003

 Gary Huggins’in yaz tatilinde bilgilerin unutulması hakkında yaptığı araştırmada çocukların 2 -3 aylık matematik ve okuma becerilerini yaz tatilinde kaybettiklerini bulmuştur. Ayrıca öğretmenlere uygulanan bir anket sonucunda öğretmenlerin %66’sının okul açıldığında 3-4 hafta unutulan eski konuları tekrar etmekle geçirdiği belirlenmiştir.

 
Öğrenilen bilgilerin, yaz tatilinde unutulmaması için neler yapabilirsiniz?
 
· Mutlaka her gün en az 20 dakika okuma saati belirleyin. Yapılan bir araştırmaya göre okul dışında her gün 1 dakika bile okuyan çocuğun 6 sınıfa kadar 8,000 yeni kelime öğreneceğini ortaya koyuyor. Buna göre çocuğunuz her gün 20 dakika okuma yaptığında 1,800,00 yeni kelime öğrenebilir! Çocuğunuza uygun kitap seçmeniz önemlidir. 
 
· Çocuğunuzun okuduğu hikaye hakkında sohbet edin. Onu hikaye bağlamında sevk edecek sorular üzerinde tartışın.
· Çocuğunuzun her gün 3-4 matematik problemi çözmesi matematik becerisini unutmamasına yardımcı olaktır.
· Her hafta çocuğunuzdan bir konu hakkında yaratıcı bir paragraf yazmasını isteyin. Dilerseniz konuları birlikte seçip bir kutuya atabilirsiniz (Define avına çıkmış 2 korsan, zamanda yolculuk, süper güce sahip olmak vb. ) Daha sonra çocuğunuz gözü kapalı bir tane seçebilir. Bu etkinlik ile çocuğunuzun yazma, kendini ifade edebilme becerisi kadar yaratıcılık becerisini de desteklemiş olursunuz.
· Çocuğunuzun sene içinde zorlandığı alanları özel olarak belirleyin. Bu alanlarda çocuğunuz ile 15-30 dakika kadar çalışmalar yapabilirsiniz. Çocuğunuza yeni bilgiler öğretirken geleneksel yöntemlerin dışına çıkın. Çocuğunuza esnek bir program çerçevesinde yaşayarak veya farklı materyaller kullanarak öğrenmesine yardımcı olun.
· Çocuğunuzla ilgisini çeken bir sergiye, müzeye, yere ziyaret düzenleyin. Oraya gitmeden önce o yer ile ilgi kısa bilgi toplayın ve çocuğunuzla paylaşın. Gezinizden sonra çocuğunuzla sohbet edin. En çok ilgisini çeken neydi? Hiç beğenmediğin ne vardı ? vb. Onu en çok etkileyen şeyleri gezi günlüğüne yazmasını veya resmini çizmesini isteyebilirsiniz.
· Çocuğunuzun fiziksel olarak aktif olduğu etkinlikler içinde yer almasına özen gösterin Yapılan çalışmalar fiziksel aktivitenin bilişsel gelişim üzerinde etkin olduğunu ortaya koymaktadır.
· Çocuğunuz ilgi duyduğu alanda yeni bilgiler öğrenmesi için etkinlikler, deneyler, geziler düzenleyebilirsiniz.
· Çocuğunuzun dikkat ve hafızasını destekleyici, uzmanlar tarafından hazırlanan “Dikkat ve hafıza ekzersizleri” kitapları alabilirsiniz.
 
Tüm çocukların mutlu ve eğlenceli bir tatil geçirmeleri dileklerimle.