Uz “Gökçeada’da Türkçeyi, Türkçe bilmeyenler mi öğretiyor?”

Gökçeada’daki Rum Okulları’nda Türkçe derslerini, Türkçe bilmeyen Yunan öğretmenlerin verdiği iddiasının gündeme getirerek; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, bu okullarda herhangi bir ideolojik, siyasi veya ayrımcı eğitim verilmediğinden nasıl emin olunduğunu sordu.

325

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Gökçeada’daki Rum Okulları’nda verilen Türkçe derslerini gündeme getirdi.

Gökçeada Rum Okulları'nda verilen Türkçe derslerinin niteliği, denetim eksiklikleri ve eğitimde yaşanan sorunların herkesi düşündürmesi gerektiğini söyleyen Uz, sözlerine şöyle devam etti:

“Batı Trakya’da 158 Türk azınlık okulunun kapatılması karşısında harekete geçmek zorundayız. Lozan’dan doğan haklarımızı koruyacak ve iyi niyetimizin suiistimal edilmesine izin vermeyecek miyiz? Gökçeada Rum Okullarında Türkçe derslerini Türkçe bilmeyen öğretmenler mi veriyor? Lozan’ın 40. ve 41. maddeleri uygulanıyor mu? Batı Trakya’daki hak ihlallerine karşı hangi uluslararası adımları attık? Eğitimde denetim eksikliği ve ideolojik propagandalar var mı?

Sorularımızın cevabını bekliyoruz!”

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz’un soru önergesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Sn. Yusuf Tekin tarafından Anayasa'nın 98'inci ve İçtüzüğün 96'ncı maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

SORULAR:

Türkiye Cumhuriyeti, Lozan Anlaşması'nın 40. ve 41. maddeleri uyarınca azınlıklar kendi okullarını açma, yönetme ve eğitimlerini kendi dillerinde verme hakkı tanımıştır. Anca bu hakların kullanımında eğitimin niteliği, denetim mekanizmaları ve karşılılık ilkes çerçevesinde adil ve şeffaf bir yapının sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Gökçeada Rum Okulları, Türkiye'nin azınlık haklarına saygısını ve uluslararası hukuk uyumunu gösteren önemli bir örnek olarak yeniden açılmış olsa da, bu okullarda verile eğitimin niteliği, özellikle Türkçe öğretimindeki sorunlar kamuoyunda ciddi tartışmalar beraberinde getirmektedir. Türkçe derslerini Türkçe bilmeyen Yunan öğretmenlerin verdi iddiaları, bu derslerin verimliliği ve denetim eksiklikleri öne çıkan sorunlar arasındadır. Azınlık haklarına saygı gösterilmesi kadar bu hakların suiistimal edilmesini önlemek de devleti görevidir. Diğer taraftan, Batı Trakya'daki Türk Azınlık okullarına Yunanistan tarafında uygulanan kısıtlamalar ve kapatılmalar, Türkiye'deki uygulamaların karşılılık ilkesi çerçevesinde ele alınması gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Batı Trakya'daki Türk okullarının kapatılması karşısında uluslararası arenada etkin adımlar atılması şarttır. Öte yandan, Gökçeada'da mukabiliyet ilkesi çerçevesinde açılan okullarda denetim eksikliğinin yarattığı sorunların giderilmesi de önemlidir.

Türkiye'nin, Lozan Anlaşması ile belirlenen azınlık haklarının uygulanması konusunda iyi niyetle hareket etmesi, Yunanistan'daki uygulamaların ise azınlık haklarının ihlali yönünde ilerlemesi, dengeyi bozan bir tablo ortaya koymaktadır. Bu dengenin yeniden sağlanması için Gökçeada Rum Okulları gibi örneklerin niteliğini artırıp denetlenebilir hale getirmek ve uluslararası hukuk çerçevesinde Batı Trakya Türk Azınlık haklarını savunmak kritik bir zorunluluktur.

Bu bilgiler ışığında;

1. Gökçeada Rum Okullarında (ilkokul ve lise) toplam kaç öğrenci eğitim görmektedir? 2023-2024 eğitim-öğretim yılı itibariyle bu öğrencilerden sadece kırkının ikametinin adada olduğu iddiaları doğru mudur?

2. Türkçe derslerini kimler vermektedir? Bu öğretmenlerin atanma süreçleri ve Türkçe yeterlilikleri denetlenmekte midir?

3. Türkçe bilmeyen Yunan öğretmenlerin Türkçe dersi verdiği iddiaları doğruysa Bakanlık bu konuda hangi tedbirleri almayı planlamaktadır?

4. Bu okullarda verilen diğer derslerin içeriği ve eğitim standartları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kontrol edilmekte midir?

5. Batı Trakya'daki 158 Türk Azınlık okulunun Yunanistan tarafından kapatılması ve bu uygulamaların mukabiliyet ilkesi bağlamında ele alınması için Türkiye Cumhuriyeti hangi uluslararası adımları atmıştır?

6. Lozan Anlaşması'nın öngördüğü şeffaf denetim mekanizması bağlamında Gökçeada Rum Okullarında herhangi bir ideolojik, siyasi veya ayrımcı eğitim verilmediğinden nasıl emin olunmaktadır? Bakanlık, bu kapsamdaki denetimlerde nelere dikkat etmektedir?”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş