Uğur Mumcu'suz 24 yıl

470

 Meslek yaşamı boyunca her devrin iktidarlarınca hedef olan, yolsuzluğun üzerine giden, yazıları, kitapları ve dosyaları ile başta dinci çeteleri, devlet içindeki ‘derin’ yapılanmalara karşı mücadele eden Uğur Mumcu, kendinden önceki ve sonraki, tüm aydın, yazar, gazeteciler gibi hedef tahtasındaydı. 24 Ocak 1993 günü, bir Pazar sabahı aracına konulan bomba ile katledildi. Geride yüzlerce yazı, onlarca dosya ve kitap bırakan, düşünce adamı Uğur Mumcu, bugün halen gazetecilerin ve yüzünü aydınlığa dönen yurttaşların ışık kaynağı olmaya devam ediyor. Geri büyük bir düşün mirası bırakan Mumcu, ölümünün 24’üncü yılında, tıpkı Metin Göktepe, Hrant Dink ve diğer tüm katledilen aydınlar, yazarlar ve gazeteciler ile birlikte “Demokrasi Şehidi” olarak anılmaya, unutulmamaya, unutturulmamaya devam ediyor…


Çanakkale’de de anıldı
Gazeteci ve Yazar Uğur Mumcu ölümünün 24`üncü yılında, Çanakkale’de kendi adını taşıyan parkta anıldı. Anma etkinliğine CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Belediye Başkanvekili Bilge Şimşek, siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunun ardından ilk açıklamayı demokratik kitle örgütleri temsilcileri adına Hale Sarıcan yaptı. Sarıcan, “Sadece düşünmekle kalmamalı herkese de dillerinin döndüğünce anlatmalıdır da. Özgür olan toplumlar üretir, paylaşır ve atılım yaparak gelişirler. Son günlerde gericiler toplum mühendisliği projeleriyle halkı bir daha kandırarak özgürlüklerini ellerinden almak istiyorlar. Emperyalizm ve onun yerli işbirlikçilerinin süslü yalanları halkın bir kısmını kandırabilir ama hepsini kandıramazlar. Bu vesileyle Türkiye’nin demokrasi mücadelesinde kaybettiğimiz aydınlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz ve onların ışığında yolumuzda kararlılıkla yürüyeceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz…" dedi. 
 
Kızoğlu’ndan gladyo vurgusu 
ADD adına açıklamada bulunan Cevatpaşa Mahallesi Muhtarı Evren Kızoğlu ise; "Onun çağdaş ve özgürlükçü düşüncesini koruyamayanlar, işleyenler cinayetin üzerini süpürdüler. Verdikleri sözleri 24 yıldır tutmadılar. Araştırmasını yaptığı, peşine düştüğü emperyalizmin odağı devletlerin maşalığını yapan, elleri kanlı teröristler ile o dönemde gladyo olarak adlandırılan karanlık yapıların pazarlık ve iş birliktelikleri hakkında ulaştığı ya da ulaşmak üzere olduğu bilgi ve belgeler onu hedef görmelerine neden olmuştu” dedi. Etkinlik, açıklamaların ardından vatandaşların ellerindeki karanfil, mum ve Cumhuriyet Gazetelerini Uğur Mumcu heykeline bırakmaları ile son buldu.  
(Atakan Alkış-Seçkin Sağlam)
Paylaş