Tuna imzalamadı, gözler Çınar’da

Altın madenciliği faaliyetlerinde önemi olan gayrisıhhi müessese ruhsatlarını imzalamadan Çanakkale’ye veda eden eski Vali Güngör Azim Tuna, bu konudaki kararlılığı ile Çanakkale halkının ilgisini ve sevgisini kazandı. Şimdi tüm dikkatler ve gözler yeni Çanakkale Valisi Ahmet Çınar’da.

904
Çanakkale’den Eskişehir’e atanan Vali Güngör Azim Tuna, görevini yeni Çanakkale Valisi Ahmet Çakır’a devretti. Tuna, son dönemde Çanakkale’de 2015 törenleri hazırlıkları olduğu kadar, çevre konusundaki hassasiyetleri ile de kent gündeminde oldu. Özellikle yetkisi dahilinde bulunan gayrisıhhi müessese ruhsatlarını imzalamaması ile halkın ilgisini kazanan Tuna, bu konudaki dik duruşunu yaklaşık bir yıl boyunca gösterdi. Tuna’na geçtiğimiz yıl içinde ilgili kurumlara yazdığı yazıda, “Çevre konusu üzerinde hassasiyetle ve dikkatle durulması gereken bir konudur. Çanakkale’de Ağı Dağı ve Kazdağları yöresindeki altın madenciliği faaliyetleri konusunda devam eden yargılama safhası nedeni ile gayrisıhhi müessese ruhsatlarını imzalamıyorum” dediği öğrenildi. Yaklaşık bir yıldır maden şirketlerinin tüm lobi ve ikna çalışmalarına rağmen Tuna, GSM ruhsatlarını imzalamamakta kararlı olduğunu gösterdi.
 
 
Giderek ayak imzalatmaya çalışmışlar
Öte yandan Vali Güngör Azim Tuna’nın Çanakkale’yle veda etmeye hazırlandığı son günlerde yine bir baskı ve lobi politikası ile karşılaştığı ileri sürüldü. Günler öncesinden başlayan lobi faaliyetleri Vali Tuna gitmeden birkaç saat önce de devam ettiği öğrenildi. İddiaya göre Tuna, Çanakkale’den ayrılmadan önce dosyaları önüne koyarak imzalaması isteyenlere, “Bununla ilgili olarak benim alınış bir kararım var. Ben bu dosyaları imzalayamam” dedi. Tuna, son baskılara karşı da tavrını koruyarak dosyaları imzalamadı.
 
Ağı Dağı Vali Tuna’yı etkilemişti
Bilindiği gibi Çanakkale veda eden Vali Güngör Azim Tuna, geçtiğimiz yıl Çan’ın Söğütalan Köyü’ne ziyarete gitmiş ve Ağı Dağı’nda incelemelerde bulunmuştu. Doğası ve kaynakları ile Ağı Dağı’nı inceleyen Tuna, Çan’ın 26 köyüne buradan tatlı su gittiğini görmüş ve herhangi bir enerji kullanmadan, doğal olarak akan suya hayran kalmıştı. Yani Vali Ahmet Çakır’ın da bölgeyi görmesinin ve incelemesinin alacağı kararlarda önemli olacağı ifade ediliyor.
 
Gözler Vali Çınar’da
İlk görev yeri olarak Çanakkale’ye atanan yeni Vali Ahmet Çınar ise önceki gün görevini devraldı. İlk görev gününde makamında açıklamada bulunan Çınar, çevre konusunda son derece insani, ahlaki, vicdani hassasiyetler taşımak gerektiğini ve çevrenin kanunlar çerçevesinde muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Mevzuat neyse odur” dedi. Bu açıklamanın ardından gözler imzalanmak için bekleyen gayrisıhhi müessese ruhsatlarına ve Vali Ahmet Çınar’a çevrildi.
Paylaş