Tektekçi kültürünün Çanakkale'deki yeni adresi

Çanakkale, son zamanlarda Türkiye'de popülaritesi artan şehirlerden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Öğrenci şehri olmasının yanı sıra kültürel ve tarihsel açıdan da Türkiye'deki vatandaşlar kadar yurtdışında yaşayan insanların da ilgi duyduğu bir kent haline geldi. Özellikle eğlence sektöründe de gelişmeye devam eden kentte, tek olma özelliği taşıyan Mazot Bar, öğrenci dostu olması ve yaşatmaya çalıştığı tektekçi kültürü ile kent ekonomisine katkı sağlıyor. İşletmenin bir diğer belirgin özelliği ise klasikleşmiş düşüncelerden uzaklaşmadan yeniliğe açık olmaları yönünde.

4136

Çanakkale, pandemi, deprem vb toplumu derinden etkileyen olayların ardından Türkiye'de en gözde şehirlerden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kentte; gerek yapılan kültür festivalleri ile tanıtımının oldukça güzel bir şekilde yapılması, gerek doğal güzelliklerinin dünya çapında duyulmasıyla beraber gözlerin çevrildi bir şehir. Öte yandan öğrenci şehri olarak bilinmesiyle beraber, gençlere yönelik sosyal ve kültürel çalışma örnekleri gün geçtikçe artıyor. Okulların açılması ve son zamanlarda artan popülaritesiyle birlikte kentte, ekonomik ve yatırım potansiyeli yükseliş göstermeye devam ediyor. Bu popülaritenin bir diğer avantajlarından biri ise yeni çalışma alanlarının oluşmaya başlaması. Çanakkale'de eğlence sektörüne iddialı bir şekilde giriş yapan Mazot Bar ise rakıdan ortaya çıkan tektekçi kültürünü shot kültürüne uyarlamaya çalışıyor. Çanakkale OLAY Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Mazot Bar İşletme Sahibi Furkan Usluer ise konseptin Çanakkale'de tek olmasının en göze çarpan özelliği olmasıyla beraber öğrenciler bu zorlu ekonomik süreçte ekonomik fiyatlarla eğlence arayışlarına bir açık kapı olduğunu dile getirerek; "Bir öğrenci olduğunu düşün, zaten zor bir şekilde ay sonunu getiriyorsunuz ama bir taraftan doğal olarak eğlenmek de istiyorsunuz, bu tarz durumlarda ilk önce bizim mekanımıza uğrayıp ardından büyük eğlence mekanlarına gitmeyi tercih ediyorlar" dedi.

"Olmayan bir şeyi yapmak daha cazip ve mantıklı geldi"

Çanakkale'de eğlence sektöründe yeni bir alan oluşturan Mazot Bar, kentliler tarafından hem uygun olması hem de konsept olarak tek olması özelliği ile ilgi görmeye başladı. Mazot Bar İşletme Sahibi Furkan Usluer ise Çanakkale'nin, mekan olarak kısıtlı bir şehir olduğunu ve bu tarzda bir konseptin eksikliğini hissettiğini dile getirerek" Şu an ki işlettiğim dükkanı tost-sandviç dükkanı olarak devralmıştım ardından gıda sektörünün yoğun temposuna ayak uyduramadım. İstanbul'da yaşarken de aktif olarak mekanlarda çok çalıştım, hep bu işin içerisindeydim. Çanakkale'de de her konuda kısıtlı bir imkan var, sadece eğlence sektörü olarak değil, çay kahve içmek için bile kısıtlı durumdayız, örnek veriyorum seninle buluşmak için bir yer ayarlamak istediğimizde ikimizin de aklına bu kafe geldi. Olmayan bir şeyi yapmak daha cazip ve mantıklı geldi" şeklinde konuştu.

"Benzeri olmayan bir şeyi yapmak her zaman daha avantajlı oluyor"

Shot bar konseptinde bir işletme açmanın Çanakkale'de bir avantaj olduğunu çünkü kıyas yapılabilecek bir başka mekan olmamasıyla beraber, rakibinin olmadığı bir iş yapmanın daha avantajlı bir süreç olduğunu dile getiren Usluer; "Çanakkale'de bir mekanın tutma durumu gerçekten zor ama ben bu işe atılırken tutmama ihtimalini hiç düşünmedim, insan bir işe atılırken en kötü senaryoyu da düşünmek zorunda ama olmayan bir şeyi yapmak her zaman daha avantajlı oluyor, en azından kıyaslama olmuyor, öte yandan rakibim yok. örnek veriyorum; misal diğer eğlence sektörlerinde bir rekabet var her konuda, konsept olarak birbirlerine benzedikleri için. Fiyat konusundan, içerik ya da reklamına kadar bir yarışın içerisindeler. Benim için öyle bir şey söz konusu değil. Daha giderleri minimal olan bir işletme olmuş oluyorsun, büyük işletmelere oranla. Şu anki durumda kordon çevresinde ya da çarşı çevresinde bir işletme açmak istesen kiraları fahiş fiyatlara çıkmış durumda. On metrekarelik bir dükkanın giderleri ile 5 yüz metrekarelik bir dükkanın giderleri ya da personel sayıları aynı olmuyor. Tutmama ihtimalinde bile beni çok fazla eksilere düşürmeyecek bir konsept olduğu için önceliğim bu yöndeydi" ifadelerini kullandı.

"İçeceklerimizde; en tercih edilen ve en kaliteli olanı tercih ediyoruz"

İşletmelerinde alkollü ya da alkolsüz içeceklerinin piyasanın çok altında fiyatlarla müşteri ile buluştuğunu, amaçlarının öğrencilerin bu zorlu ekonomik süreçte biraz olsun eğlenmelerine katkı sağlamak olduğunu belirten Usluer; "Kendimize ait kokteyl shotlarımız var, daha çok meyve aromalı oluyor. Şu an da en çok talep edilen bir shotımız var; jager ve yanına süt de veriyoruz. Çanakkale'de daha önce böyle alışkanlık yoktu, çoğu insan bu ikiliyi bilmiyordu bile. Şu an neredeyse her müşterimde bu ikili ne alaka diye kendi kendine soruyor ve insanlarda bir merak uyandırıyor. Normalde shot denilince insanların aklına tekila geliyor, ardından jager geliyor ama insanlar da kolay kolay tüketmiyor çünkü çok baharatlı bir içecek, sütle o baharatlı aromayı yumuşatıyoruz, içimi kolay bir hale geliyor. Diğer kokteyl shotlarda şöyle bir durum ortaya çıkıyor; insanlar artık alkollü mü ya da alkolsüz mü tam olarak güvenemiyor, içeceği bandrollü bir şekilde insanların gözü önünde doldurduğumuz zaman bir güven de kazanmış oluyoruz. Kullandığımız ürünlerde şöyle bir durum var; mesela tekilanın piyasada çok fazla çeşidi var, biz en bilinen, en tercih edilen ve en kaliteli olanı tercih ediyoruz, bu anlamda da insanlarda güven oluşuyor. Şu anda mekanlarda alkol fiyatları fahiş olduğu için insanlar kendi içkilerini üretmeye başladı. Fiyatlarımız piyasaya oranla gerçekten çok uygun, tüm shotlarımız 45 lira. Son zamlardan önce tüm shotlarımız 30 liraydı, bu sefer insanlar 'bu içeceklerde bir terslik mi var' diye düşünüyorlar. Benim şöyle bir düşünce anlayışım var; insanlar bize gelip şişe açtırmak istiyor ama ben açtırmıyorum, çünkü mekanımız o konseptte bir mekan değil. Belki çok daha fazla para da kazanabilirim ama benim isteğim, öğrencilerin yapma alkollerden uzak durup, eğlenmeye çıkmadan önce gelip bir iki tek atıp eğlenmesine bakması yönünde" diye konuştu.

"Bu kültür rakıdan ortaya çıktı"

Shot kültürünün aslında rakı ile meydana gelen tektekçi kültüründen ortaya çıkarak evrimleştiğini dile getiren Usluer; "Shot aslında çok eski zamanlardan gelen bir kültür. Tektekçi mantığı vardır. Eskiden insanlar misal iş çıkışlarında çay bardağında bir tek rakı içip, çok meze istemeden yanına biraz peynir, nohut ile tüketiyorlardı. Şu anda rakı kültürü de insanlarda değişiklik gösterdiği için shot kültürüne evrimleşti. O kültür yolunda ilerlemek bana daha cazip geliyor. Aslında kısaca bu kültür rakıdan ortaya çıktı; insanların ayaküstü tüketmesiyle başlıyor" sözlerini kullandı.

"Zaman geçirmek için değil, tamamen ayaküstü içip çıkmak istiyor"

İşletmelerine gelen müşterilerinin asıl amacının, büyük eğlence mekanlarına gitmeden önce uyguna içecek alabilecekleri bir durak olarak görmesi olduğunu dile getiren Usluer; "Bana gelen müşteriler zaman geçirmek için değil, tamamen ayaküstü içip çıkmak istiyor. Mesele büyük bir eğlence mekanına gidecek, o mekanlarda fiyatlar yüksek olduğu için giderleri de otomatik olarak artıyor. Bir öğrenci olduğunu düşün, zaten zor bir şekilde ay sonunu getiriyorsunuz ama bir taraftan doğal olarak eğlenmek de istiyorsunuz ve alkol kullanımız da var, bu tarz durumlarda ilk önce bizim mekanımıza uğrayıp ardından büyük eğlence mekanlarına gitmeyi tercih ediyorlar" diye belirtti.

"Asıl müşteri kitlemiz şehre yavaştan gelmeye başladı"

İşletmenin açılmasından bir hafta sonra deprem felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını, bu üzücü duruma rağmen olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten Usluer; "Bu zamana kadar açıkçası kötü bir geri dönüş almadım. Minimal bir işletme olduğu içim müşteri ile sohbet ediyoruz, çalışanlarımız ya da ben insanlarla hem arkadaşlık kuruyoruz. Ürün kalitesi yüksek ve fiyatlarımız uygun olduğu için ve insanların çok alışık olmadığı bir konsept olmamızdan ötürü tercih ediliyoruz. Deprem, pandemi ve okulların açık olmadığı bu süreçte bile güzel geri dönüşler aldık. Kaldı ki Çanakkale gerçekten öğrencilerle ayakta duran bir şehir ve öğrencilerin yokluğunda bile olumlu yönde yorumlar aldık. Şu anda ne olacak hiçbir fikrim yok çünkü asıl müşteri kitlemiz şehre yavaştan gelmeye başladı, olumlu ya da olumsuz da olabilir süreç ama bunu zaman gösterecek bize. Şu an işletmemiz için bu konsept üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum, bazı ekstralar oluşabilir; shot oyunları tarzında aktiviteler ekleyebiliriz, arkadaş gruplarının keyifli zaman geçirebileceği bir konsept haline getirebiliriz ama onun dışında ben pub, bar ve gece kulübü değilim, shot çizgisini bozmadıkça yeniliklere aslında fazlasıyla açığız. İlerleyen dönemler için elbette aklımda çok fazla fikir var ama bu fikirleri farklı işletmeler üzerinde yapmayı düşünüyorum, bu işletmenin aynı çizgi üzerinde yürümesinin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Diğer planlar elbette değişiklik gösterebilir. Aslında shot oyunları tarzında aktiviteleri mekanın açılış gününden itibaren düşünüyorum ama maalesef ki bir haftalık bir işletme iken deprem gibi üzücü bir olay yaşadık, sadece Çanakkale değil tüm ülkede hem sosyal yaşam olarak hem de ekonomik açıdan problemler yaşadık, önümü göremediğim için o enerjiyi harcamak istemedim açıkçası çünkü Çanakkale'de deprem döneminde o potansiyel yoktu çünkü insanlarda deprem döneminden de bir alışkanlık oluştu; insanlar artık evlerde çok fazla vakit geçirmeye başladı ama çok uzun vadeli olmayacak bir şekilde shot oyunları ekleyeceğim" ifadelerini kullandı.

"Hem yeniliğe açığız hem klasikleşmiş çizgiden ilerliyoruz"

İşletmenin belli alışkanlılarından çıkmadan, yenilikçilere açık olduklarını vurgulayan Usluer; "İşletmemizde yeni içecekler eklemek istiyorum; konsepti bozmayacak şekilde tamamen shotlar üzerinden olacak. İşletmemizde hem kendi ürünlerimiz, hem yeni konseptler hem de insanlarda belli alışkanlıklar var ve bunları işletmelerden talep ediyorlar, müşterinin talebini de göz önünde bulundurarak farklı çeşitlerde ürünler çıkartabiliyoruz. Aslında hem yeniliğe açığız hem klasikleşmiş çizgiden ilerliyoruz" dedi.

Paylaş