Tehlike ve risk haritaları oluşturuluyor

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de ‘Tehlike ve Risk Haritaları’ oluşturulup tüm kamu kurum ve kuruluşların ortak kullanımına sunulacak.

561
Resmi gazetede yayınlanan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`nın Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES), hakkında meclis üyeleri bilgilendirildi. İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısının 2. birleşiminde ‘Bütünleşik Risk Haritaları’ konusu gündeme geldi. Vali Güngör Azim Tuna tarafından İl Genel Meclisi’ne gönderilen yazıda Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı’nın (KENTGES) kentsel yerleşmelerin geliştirilmesi, mekansal kalitelerinin artırılması ve mekansal planlamaya ilişkin değerlerin ve ilkelerin belirlenmesi amacıyla hazırlandığı bildirildi. Üç ana eksende gruplandırılan KENTGES`in temel stratejileri ile ilgili bilgilerin verildiği meclis toplantısında Afet ve Acil Durum Müdürlüğü`ne ‘Bütünleşik Tehlike Haritası Hazırlama’ görevinin verildiği ifade edildi.
 
KENTGES ve UDSEP kapsamında Çanakkale Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaların bulunduğu yazıda şu ifadelere yer verildi: “Ulusal düzeyde referans çerçeve belgesi niteliği taşıyan bir strateji dokümanıdır. KENTGES`in temel stratejileri aşağıda yer alan üç ana eksende gruplandırılmıştır. Bunlar; mekânsal planlama sisteminin yeniden yapılandırılması, yerleşmelerin mekân ve yaşam kalitesinin artırılması, yerleşmelerin ekonomik ve toplumsal yapılarının güçlendirilmesidir. (Mülga) Bayındırlık ve İskan Bakanlığı sorumluluğunda olan Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı`nda 17 Aralık 2009 tarihinde Afet ve Acii Durum Yüksek Kurulu`nun 2009/1 nolu kararı ile kurulan Afet ve Acil Durum Müdürlüğü`ne "Bütünleşik Tehlike Haritası Hazırlama" görevi verilmiştir. Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yapılacak çalışmalarda yer almak üzere Çanakkale Belediye Başkanlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi`nden personel görevlendirilmiş ve çalışmalar kapsamında 4 değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Deprem riskini azaltmada ve depremle baş edebilmede hazırlıklı ve dirençli bir toplum yaratılması, bu amaca yönelik kurumsal alt yapının oluşturulması ve konuyla ilgili AR-GE faaliyetlerinin önceliklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP-2023), Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu tarafından onaylanmış ve 18 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından basılan bu belge ülke genelinde 2000`den fazla kurum ve kuruluşa gönderilmiştir. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı`nın İçişleri Bakanlığına göndermiş olduğu 23.12.2011 tarihli ve 8364 sayılı yazısı doğrultusunda, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı`nda yer alan "Risk Azaltma Strateji Planı" çalışmalarını başlatmak ve sonuçlandırmak üzere Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya başkanlığında Valiliğimiz İl Mahalli İdareler Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Çanakkale Belediye Başkanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı`nın katılımıyla bir komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyon 12.01.2012 ve 11.06.2012 tarihlerinde olmak üzere 2 toplantı gerçekleştirmiştir.”
Paylaş