"Sağlık için hareket et"

359
Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü, `10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü` nedeniyle bir mesaj yayınladı. Fiziksel aktivitenin beden ve ruh sağlı üzerine etkisine değinilen açıklamada, "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir" denildi.
 
"Hareket, kilo kontrolünü sağlar"
Yapılan yazılı açıklamada fiziksel hareketsizlik durumlarında yaşanabilecek sağlık problemlerine değinilerek, "Hareketsizlik, obezite başta olmak üzere kronik hastalıklara sebebiyet vermektedir. Hareketsiz yaşamın meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25`inin, diyabetin yüzde 27`sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30`unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolünü sağlar" ifadelerine yer verildi. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftanın 5 günü 30 dakikalık orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık, 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerildi.
 
"Kültürel yaklaşım gerekli"
İl Müdürlüğünce yapılan açıklamada fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olduğu vurgulanarak, "Toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir" ifade edildi. Sağlık İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada fiziksel aktivitenin tanımını ise şu şekilde yaptı, "Günlük yaşam içinde, iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcamasını gerektiren her hareket fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Oyun oynamak, ev işleri, bahçe işleri, yürümek, merdiven inip çıkmak, yemek yemek, banyo yapmak gibi günlük yaşamımızı sürdürmek için yapılan etkinliklerin yanı sıra, egzersiz ve spor da fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivitenin beden sağlığımız üzerine etkileri olduğu gibi ruh sağlığımız, sosyal gelişimimiz ve hatta yaşlılık üzerine de etkileri vardır."
(Nevin Yüksel)
Paylaş