havadurum

Resmi Gazete’de Bugün Neler Var? 21 Aralık 2023 Resmi Gazete’de Yayımlanan Kararlar, Yönetmelikler ve İlanlar!

Resmi Gazete’de 21 Aralık 2023 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var? İşte 21 Aralık 2023 tarihli ve 32406 Sayılı Resmi Gazete ayrıntıları.

891

Resmi Gazete, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi yayın organıdır. Resmi Gazete’de, yasama, yürütme ve yargı organlarının aldığı kararlar, çıkardığı yönetmelikler ve tebliğler, uluslararası anlaşmalar, kanunlar, tüzükler, ilanlar ve diğer resmi belgeler yayımlanır. Resmi Gazete, her gün saat 00.00’da internet sitesinde yayımlanır. Resmi Gazete’nin 21 Aralık 2023 tarihli sayısında neler var? İşte Resmi Gazete’de bugün yayımlanan başlıklar:

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

Yönetmelikler

Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, abonelik sözleşmesinden kaynaklanan para alacaklarının takibine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, abonelik sözleşmesinin feshi halinde, abone tarafından ödenmesi gereken bedellerin tahsili için icra takibi başlatılabilmesi için, abonenin en az 30 gün önce ihtarname ile uyarılması şartı getirilmiştir. Ayrıca, abonelik sözleşmesinin feshi halinde, abonenin borcunun tamamını ödemesi veya taksitlendirme talep etmesi durumunda, aboneliğin yeniden başlatılabilmesi için gerekli şartlar da belirlenmiştir.

Lisanslı Yediemin Depoları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik: Bu yönetmelikle, lisanslı yediemin depolarının kuruluş, faaliyet, denetim ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, lisanslı yediemin depolarının faaliyet alanları genişletilmiş, depolama ücretleri ve satış giderleri tarifeleri güncellenmiş, depolama sözleşmesi ve depo makbuzu düzenlenmesine ilişkin hükümler yeniden düzenlenmiş, depo makbuzlarının devri, rehni ve teminat olarak kullanılmasına ilişkin hükümler değiştirilmiş ve lisanslı yediemin depolarının denetimine ilişkin hükümler güçlendirilmiştir.

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik: Bu yönetmelikle, bankaların kredi işlemlerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmelikte, bankaların kredi verme yetkisi, kredi politikaları, kredi değerlendirme süreci, kredi sınıflandırması, kredi karşılıkları, kredi izleme ve kontrolü, kredi raporlaması, kredi riski azaltıcı teknikler, kredi transferi, kredi birleştirme ve yapılandırma, kredi tahsili ve kredi işlemlerine ilişkin diğer hususlar düzenlenmiştir.

Risk Gruplarının Belirlenmesine ve Kredi Sınırlarına İlişkin Yönetmelik: Bu yönetmelikle, bankaların kredi verirken uymaları gereken risk grupları ve kredi sınırları belirlenmiştir. Yönetmelikte, risk grubu tanımı, risk grubu belirleme yöntemi, risk grubu bildirimi, kredi sınırı tanımı, kredi sınırı belirleme yöntemi, kredi sınırı aşımı, kredi sınırı istisnaları, kredi sınırı raporlaması ve kredi sınırına ilişkin diğer hususlar düzenlenmiştir.

Tebliğler

Lisanslı Yediemin Depoları Yönetmeliği Ücret Tarifesi: Bu tebliğle, lisanslı yediemin depolarının alabilecekleri depolama ücretleri ve satış giderleri tarifesi belirlenmiştir. Tebliğe göre, depolama ücretleri, depolanacak ürünün cinsi, miktarı, kalitesi, depolama süresi ve depo kapasitesi gibi faktörlere göre değişebilecektir. Satış giderleri ise, depo makbuzunun satışı sırasında ortaya çıkan komisyon, vergi, harç, sigorta, nakliye, analiz, muayene, sertifikasyon, noter, icra, mahkeme, avukatlık, danışmanlık ve benzeri giderleri kapsayacaktır.

Satış Giderleri Tarifesi: Bu tebliğle, lisanslı yediemin depolarının depo makbuzlarının satışı sırasında alabilecekleri satış giderleri tarifesi belirlenmiştir. Tebliğe göre, satış giderleri, depo makbuzunun satış şekli, satış platformu, satış tutarı, satış süresi ve satış komisyonu gibi faktörlere göre değişebilecektir. Satış giderleri, depo makbuzunun satış bedelinden kesilerek lisanslı yediemin depolarına ödenecektir.

7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanununun 25 inci Maddesi Uyarınca 2024 Yılında Uygulanacak İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ: Bu tebliğle, nükleer faaliyetlerde bulunan gerçek ve tüzel kişilere, 7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanununun 25 inci maddesi uyarınca 2024 yılında uygulanacak idari para cezaları belirlenmiştir. Tebliğe göre, nükleer faaliyetlerde bulunan gerçek ve tüzel kişiler, kanunun ilgili maddelerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmez veya ihlal ederlerse, Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından idari para cezasına çarptırılacaklardır. İdari para cezaları, kanunda belirtilen miktarların 2024 yılı için yeniden değerleme oranında artırılmasıyla hesaplanacaktır.

Anayasa Mahkemesi Kararı

Anayasa Mahkemesinin 26/10/2023 Tarihli ve E: 2023/81, K: 2023/184 Sayılı Kararı: Bu kararla, Anayasa Mahkemesi, 2023 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bazı kanun hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetmiştir. Karara göre, Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanlığı seçimine katılabilmek için gerekli olan 100 bin seçmen imzası veya 20 milletvekili desteği şartlarının, adaylık hakkının özüne dokunmayan, demokratik bir seçim için makul ve orantılı kriterler olduğuna karar vermiştir. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalan adayların, ilk turda aldıkları oyların yüzde elliye tamamlanması için diğer adaylardan destek alabilmesine imkân tanıyan kanun hükmünün de, seçim sisteminin işleyişine ilişkin bir düzenleme olduğuna ve Anayasa’ya aykırı bir yönü bulunmadığına hükmetmiştir.

YARGI BÖLÜMÜ

Yüksek Seçim Kurulu Kararları

Yüksek Seçim Kurulunun 20/12/2023 Tarihli ve 2023/1565 Sayılı Kararı: Bu kararla, Yüksek Seçim Kurulu, 2023 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin takvim ve usulleri belirlemiştir. Karara göre, cumhurbaşkanlığı seçimi, 25 Haziran 2023 tarihinde yapılacak, aday gösterme süreci 1 Mayıs 2023 tarihinde başlayacak ve 10 Mayıs 2023 tarihinde sona erecektir. Adaylar, en az 100 bin seçmenin imzasıyla veya en az 20 milletvekilinin desteğiyle aday olabileceklerdir. Seçim propagandası, 10 Haziran 2023 tarihinde başlayacak ve 24 Haziran 2023 tarihinde saat 18.00’de sona erecektir. Seçim sonuçları, 26 Haziran 2023 tarihinde ilan edilecektir.

Yüksek Seçim Kurulunun 20/12/2023 Tarihli ve 2023/1568 Sayılı Kararı: Bu kararla, Yüksek Seçim Kurulu, 2023 yılında yapılacak milletvekili genel seçimine ilişkin takvim ve usulleri belirlemiştir. Karara göre, milletvekili genel seçimi, 25 Haziran 2023 tarihinde yapılacak, aday listelerinin teslimi 20 Mayıs 2023 tarihinde saat 17.00’ye kadar yapılacak, aday listelerinin kesinleşmesi 30 Mayıs 2023 tarihinde yapılacaktır. Seçim propagandası, 10 Haziran 2023 tarihinde başlayacak ve 24 Haziran 2023 tarihinde saat 18.00’de sona erecektir. Seçim sonuçları, 26 Haziran 2023 tarihinde ilan edilecektir.

Yüksek Seçim Kurulunun 20/12/2023 Tarihli ve 2023/1573 Sayılı Kararı: Bu kararla, Yüksek Seçim Kurulu, 2023 yılında yapılacak yerel seçimlere ilişkin takvim ve usulleri belirlemiştir. Karara göre, yerel seçimler, 25 Haziran 2023 tarihinde yapılacak, aday listelerinin teslimi 20 Mayıs 2023 tarihinde saat 17.00’ye kadar yapılacak, aday listelerinin kesinleşmesi 30 Mayıs 2023 tarihinde yapılacaktır. Seçim propagandası, 10 Haziran 2023 tarihinde başlayacak ve 24 Haziran 2023 tarihinde saat 18.00’de sona erecektir. Seçim sonuçları, 26 Haziran 2023 tarihinde ilan edilecektir.

İLÂN BÖLÜMÜ

a - Yargı İlânları

b - Artırma, Eksiltme ve İhale İlânları

c - Çeşitli İlânlar

– T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Döviz Kurları ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri (Haber Merkezi)

Paylaş