Önen’e sert yanıtlar geldi

ÇTSO Başkanı Bülend Engin’i hedef alan açıklamaları nedeniyle ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen’e Yönetim Kurulu üyelerinden ve Başkan Engin’den ayrı ayrı çok sert açıklamalar geldi.

711
Engin’den Önen’e…
ÇTSO Başkanı Bülend Engin, kendisinin katılamadığı bir ortamda ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen’in açıklamalarını yakışıksız bulduğunu söyledi. ÇTSO toplantısında Meclis Başkanı Niyazi Önen’in şahsına yönelik yaptığı açıklamalara tepki gösteren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülen Engin, Önen’in sarf edilen sözlerin kendi iç dünyasını yansıttığını söyledi. Meclis ile Yönetim Kurulu’nun tam bir uyum içinde çalıştığının altını çizen Başkan Engin, Önen’in toplantı eleştirisine de şu karşılığı verdi: “Yönetim Kurulu TSO’nun icra organıdır ve Oda adına her türlü toplantı ve etkinliği yapmak Yönetim Kurulunun sadece yetkisinde değil aynı zamanda görevindedir. Bu toplantıları yapmaya ve Çanakkale’ye gönül veren herkesi bu çatı altında buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
 
“Kimseden icazet alacak değiliz”
Önen dahil hiç kimsenin oda çalışmalarını kendi işlerine angaje edemeyeceğini vurgulayan Engin, Önen’in önce kendini eleştirmesi gerektiğini söyledi. İlk yapılan ve Vali Tuna’nın katıldığı toplantıda 45 dakika kendi işlerini anlatan Önen’in, bu eleştirisinin tutarsız olduğunu belirten Engin;  “Çanakkale’ye hizmet etmek için hiç kimseden icazet alacak değiliz. Dahası Sayın Valimizle birlikte yaptığımız ilk toplantıya bizzat Sayın Önen de katılmış ve toplantıda söz alarak 45 dakika boyunca kendi şahsi işleri konusunda açıklama ve değerlendirmelerde bulunmuştur. Sayın Önen dahil hiç kimse Odanın çalışmalarını kendi işlerine angaje edemez. Buna izin vermeyeceğiz. Sayın Önen bu toplantıdaki tutumu hakkında başkalarını değil bizzat kendini eleştirmelidir” dedi.
 
‘Hesabı veremeyeceğimiz iş yoktur’
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın temel misyonu Çanakkale ticaret ve sanayisinin gelişiminde aktif görev almak olduğunu da belirterek: “Sayın Önen bilmelidir ki; Yat Limanı ve Kruvaziyer İskelesinden “Yatlar, kruvaziyer gemileri ve turistler” çıkacaktır. Çanakkale esnafına milyonlarca dolar döviz kazandıran bir gelişim çıkacaktır” diye konuştu. Engin “AKÇANSA, KALE, İÇDAŞ, DOĞTAŞ gibi kentimizin güzide kuruluşlarının ÇTSO İş Merkezi ve Kongre Merkezi inşaatlarına verdiği büyük destek için hepsine ÇTSO Yönetim Kurulu ve şahsım adına teşekkür ediyorum. ÇTSO inşaatlarına bu şirketlerin ve birçok üyemizin verdiği destekten rahatsızlık duymak bu Odanın Meclis Başkanı  sıfatını taşıyan biri için son derece yakışıksız olmuştur” dedi.
 
Engin, Önen’in Boğazımızdan tek yetim lokması geçmemiş ve geçmeyecektir. Çünkü bizim kitabımız “Öksüzün malını kendi malınıza katıp yemeyin bu büyük bir günahtır, yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, aslında karınları dolusu ateş yerler” der. Dilerim Sayın Önen bu sözden hareketle kendi tasarruflarını da gözden geçirir” diye konuştu.
 
ÇTSO yönetiminden Önen’e kınama
Öte yandan ÇTSO yönetimi de dün tüm üyelerin imzası ile Önen’e sert bir dille kınadılar. “Çanakkale ticaret ve sanayisinin gelişimde 5000 üyesi ile müstesna bir konuma sahip olan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının itibarına adı ve sıfatı ne olursa olsun hiç kimsenin asılsız itham ve değerlendirmelerle zarar verme hakkı yoktur” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yönetim Kurulumuz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın seçilmiş meclis üyelerinin oylarıyla göreve gelmiş ve kendi içinde yine demokratik seçimle görev paylaşımı gerçekleştirmiştir”
 
Engin’den Önen’e sert yanıt
ÇTSO Başkanı Bülend Engin, ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen’in açıklamalarını yakışıksız bulduğunu söyledi. ÇTSO toplantısında Meclis Başkanı Niyazi Önen’in şahsına yönelik yaptığı açıklamalara tepki gösteren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülen Engin, Meclis ve Yönetim Kurulu arasında diyalog olmadığını ileri süren Önen’in ifadelerinin her açıdan uygunsuz olduğunu ifade etti. Kendisinin katılmadığı bir toplantıda sarf edilen sözler ile değerlendirmelerle Önen’in kendi dünyasını yansıttığını kaydeden Engin; “Meclis Toplantısında Sayın Niyazi Önen tarafından şahsım hakkında yaptığı konuşmaları her açıdan yakışıksız buldum. Sayın Önen’in bulunmadığım bir toplantıda hakkımda konuşması son derece yakışıksız olmuştur. “Meclis ve Yönetim Kurulu arasında diyalog olmadığı, Yönetim Kurulunun ÇTSO adına kahvaltılı toplantı yapma yetkisi bulunmadığı, kendisinin bu toplantılara davet edilmediği, meclis üyelerinin davet edilmesinin örf ve adetlere aykırı olduğu” sözleri her açıdan uygunsuzdur. Bu değerlendirmelerin tamamen kendi dünyasını yansıttığını düşünüyorum. Yönetim Kurulu TSO’nun icra organıdır ve Oda adına her türlü toplantı ve etkinliği yapmak Yönetim Kurulunun sadece yetkisinde değil aynı zamanda görevindedir. Bu toplantıları yapmaya ve Çanakkale’ye gönül veren herkesi bu çatı altında buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
 
“Hiç kimse Odanın çalışmalarını kendi işlerine angaje edemez”
Önen dahil hiç kimsenin oda çalışmalarını kendi işlerine angaje edemeyeceğini vurgulayan Engin; toplantıda söz alan Önen’in kendini eleştirmesi gerektiğini ifade ederek; “Çanakkale’ye hizmet etmek için hiç kimseden icazet alacak değiliz. Dahası Sayın Valimizle birlikte yaptığımız ilk toplantıya bizzat Sayın Önen de katılmış ve toplantıda söz alarak 45 dakika boyunca kendi şahsi işleri konusunda açıklama ve değerlendirmelerde bulunmuştur. Sayın Önen dahil hiç kimse Odanın çalışmalarını kendi işlerine angaje edemez. Buna izin vermeyeceğiz. Sayın Önen bu toplantıdaki tutumu hakkında başkalarını değil bizzat kendini eleştirmelidir. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın temel misyonu Çanakkale ticaret ve sanayisinin gelişiminde aktif görev almaktır.
 
Yat Limanı, Kruvaziyer İskelesi, Çarşı Projesi kent esnafını ve Çanakkale turizminin geleceğini doğrudan ilgilendiren projeler olup “bunların odayla ne alakası var?” demek ancak bu kentin gelişiminden rahatsızlık duymanın ifadesi olarak açıklanabilir. Çanakkale sevgisi ile yapılan bu projelerin ardında hiç kimsenin maddi menfaat beklentisi yoktur. Sayın Önen bilmelidir ki; Yat Limanı ve Kruvaziyer İskelesinden “Yatlar, kruvaziyer gemileri ve turistler” çıkacaktır. Çanakkale esnafına milyonlarca dolar döviz kazandıran bir gelişim çıkacaktır” diye konuştu.
 
“Hesabı verilmeyecek tek kuruşumuz yoktur”
Engin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “AKÇANSA, KALE, İÇDAŞ, DOĞTAŞ gibi kentimizin güzide kuruluşlarının ÇTSO İş Merkezi ve Kongre Merkezi inşaatlarına verdiği büyük destek için hepsine ÇTSO Yönetim Kurulu ve şahsım adına teşekkür ediyorum.ÇTSO inşaatlarına bu şirketlerin ve birçok üyemizin verdiği destekten rahatsızlık duymak bu Odanın Meclis Başkanı  sıfatını taşıyan biri için son derece yakışıksız olmuştur. Sayın Önen’in bu yakışıksız açıklamasından büyük üzüntü duyarak projelerimize gönüllü destek veren bütün herkesten ÇTSO ve şahsım adına ben özür diliyorum.
 
Ayrıca Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda bizim ortaya koyduğumuz şeffaf yönetim anlayışı ile; yıllardır kapalı tutulan bütün kapılar, bütün hesaplar, bütün iş ve işlemler bütün üyelerimize sonuna kadar açılmıştır. Dünyada ve ahrette hesabı verilmeyecek tek kuruşumuz yoktur. Boğazımızdan tek yetim lokması geçmemiş ve geçmeyecektir. Çünkü bizim kitabımız “Öksüzün malını kendi malınıza katıp yemeyin bu büyük bir günahtır, yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, aslında karınları dolusu ateş yerler” der. Dilerim Sayın Önen bu sözden hareketle kendi tasarruflarını da gözden geçirir. Çanakkale kamuoyu ve sağduyusu bu kente karşılık beklemeden hizmet edenlerle, bu kentin gelişiminden rahatsızlık duyanları artık bütün gerçekliğiyle idrak etmektedir.”
 
ÇTSO yönetiminden Önen’e kınama
ÇTSO yönetimi de bir basın açıklaması yaparak geçtiğimiz Çarşamba günü meclis toplantısında yaşananlara tepki gösterdi. ÇTSO Yönetim Kurulu üyeleri Kemal Karakaş, Erdal Akarsu, Timur Ay, Ahmet Berkin Akol, Ali Yücel Aka, Can Algönül, Ersin Kahraman, Mehmet Cem Erdemir, Şevki Mert Mildon ve Yaşar Mehmet Tokgöz imzasıyla gönderilen basın açıklamasında yönetim kurulunu rencide eden değerlendirmeler nedeniyle Meclis Başkanı Niyazi Önen’i kınadı.
 
“Çanakkale ticaret ve sanayisinin gelişimde 5000 üyesi ile müstesna bir konuma sahip olan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının itibarına adı ve sıfatı ne olursa olsun hiç kimsenin asılsız itham ve değerlendirmelerle zarar verme hakkı yoktur” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yönetim Kurulumuz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın seçilmiş meclis üyelerinin oylarıyla göreve gelmiş ve kendi içinde yine demokratik seçimle görev paylaşımı gerçekleştirmiştir. Bu demokratik anlayış ve işleyiş içinde; Çanakkale Ticaret Sanayi Odasında sayın Önen dahil tek adamla; tek bir karar ve uygulama yapılması söz konusu değildir. Alınan bütün kararlar Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin çoğunluğu ile alınmaktadır. Alınmaya devam edecektir.
 
ÇTSO tarihinde ilk kez aldığı bütün karar ve tasarrufları bütün üyelerimizle Yönetim Kurulumuz paylaşmaktadır. ÇTSO tarihinde ilk kez bütün üyelerimize açık toplantılar Yönetim Kurulumuz tarafından gerçekleştirilmektedir. ÇTSO tarihinde ilk kez ayda bir gerek yönetim, gerek meclis, gerek komite üyelerimizle birlikte Çanakkale`ye gönül veren bütün sivil toplum kuruluşlarıyla ortak toplantılar Yönetim Kurulumuzca gerçekleştirilmektedir. ÇTSO tarihinde ilk kez hesabı verilmeyecek tek kuruşluk bir tasarrufun olmaması için bütün hesap ve uygulamaların hesap inceleme komisyonunca incelenmesi Yönetim Kurulumuzca istenmiştir. ÇTSO tarihinde ilk kez yıllardır yapılmayan işlerin ve projelerin yapımı gündeme alınmış, atıl durumdaki arsamıza îş Merkezi ve OSB`deki arsamıza Kongre Merkezi yapımına Yönetim Kurulumuzca başlanmıştır. ÇTSO tarihinde ilk kez Çanakkale`nin gelişimi için geniş bir vizyon oluşturularak yapımı engellenen Ayvacık altı ulaşım iskelesine destek verilmesinden, atıl durumda bulunan Lapseki balıkçı barınağının ülke ekonomisine ve Çanakkale turizmine kazandırılması için Yönetim Kurulumuzca girişim başlatılmıştır. ÇTSO tarihinde ilk kez Çanakkale Turizminin gelişimi için sorunların çözümünü başkalarından beklemek yerine bizzat elini taşın altına koyma anlayışı hayata geçirilerek Çanakkale`ye Yat Limanı kazandırmak için Yönetim Kurulumuzca büyük bir çalışma başlatılmıştır.”
 
“Önen`in mantık ve izandan yoksun açıklamalarını kınıyoruz”
ÇTSO Meclis Başkanı Niyazi Önen’in mantık ve izandan yoksun açıklamalarda bulunduğunu iddia eden ÇTSO yönetim kurulu üyeleri; “ÇTSO tarihinde ilk kez üyelerin sorunlarına doğrudan çözüm getiren proje üretmek ve uygulamak üzere Çarşı esnafından gelen talep üzerine Çarşı Projesi üretilerek Yönetim Kurulumuzca gerekli izinler alınma aşamasındadır. Yapılan bütün bu çalışmalar Yönetim Kurulumuzun tartışması, değerlendirmesi ve imza altma alarak karar vermesiyle ve değerli Meclisimiz bilgisiyle gerçekleştirilen çalışmalardır. Yönetim Kurulumuzun son bir yılda Çanakkale`ye bu eserleri kazandırma çabamıza Meclis başkanı sıfatıyla şükran ve teşekkür ifadesi gerekirken, Çanakkale Ticaret Sanayi Odasında onlarca yıldır görev yapan sayın Önen`in mantık ve izandan yoksun açıklamalarını kınıyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak Çanakkale sevgisiyle ve sahip olduğumuz çağdaş demokratik değerler içinde kentimizin gelişimine aynı şevk ve heyecanla hizmet vermeye devam edeceğimizin bilinmesinde yarar görüyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” dediler.
Paylaş