Niş parfüm nedir, tasarımcı parfümü neye denir?

Son yıllarda gelişerek seri üretim, tasarımcı ve niş gibi çeşitli dallara ayrılan parfüm sektöründe oldukça hareketli günler yaşanıyor. Biz de sizin için niş ve tasarımcı parfümü tabirlerini araştırdık.

1258

Tarihi 4 bin yıldan daha da eskiye dayanan parfümün kullanımı günlük hayatın vazgeçilmezlerinden. Latince perfumare yani uçucu kelimesinden türeyen parfüm, hoş koku yayan maddeleri tanımlamak için kullanılıyor.

Son yıllarda gelişerek seri üretim, tasarımcı ve niş gibi çeşitli dallara ayrılan parfüm sektöründe oldukça hareketli günler yaşanıyor.

Seri üretim parfümlerden uzaklaşmak isteyenler tasarımcı ya da niş parfümlere yöneliyor. Peki niş parfüm nedir?

Niş parfüm; sınırlı sayıda üretilen, değerli içeriklere sahip genellikle bağımsız parfüm evleri veya küçük ölçekli parfüm markaları tarafından üretilen özel ve benzersiz kokuları ifade eder. Bu parfümler belirli bir kitleye veya belirli bir tarza odaklanarak üretilir.

Niş parfümleri üreten parfümcüler temelde daha çok satmaya değil, belirli bir kitleye hitap etmeye odaklandıklarından kullandıkları hammaddelerde fiyattan çok kalite baz alınıyor.

Niş parfümlerin genel özellikleri nelerdir?

Sınırlı sayıda üretilirler, satıldıkları yerlerin sayısı da nispeten az olur. Bu kokular tasarlanırken sentetik içeriklerden uzak durularak nadir bulunan hammaddeler baz alınır. Niş parfümlerin şişelerinin tasarımı da eşsiz olur. Seri üretim parfümlerde görünen içeriği aynı kalıp, şişe tasarımının sürekli yenilenmesi gibi süreçler niş parfümlerde yaşanmaz. Niş parfümlerin her zaman bir hikâyesi vardır. Ya birilerinden ilham alınmıştır yahut yeni bir hikâyeye eşlik etmesi için tasarlanmışlardır. Niş parfümlerin en önemli özelliklerinden biri de el üretimi olmalarıdır.

Niş parfümleri diğer kokulardan ayıran bir diğer özellik de pek çoğunun cinsiyet farkı gözetilmeden üretilmiş olmasıdır. Yani bir koku hem kadın hem de erkekler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

Tasarımcı (Designer) parfümü nedir?

Moda markalarının çatısı altında ürün çeşitliliği sunmak adına yaratılan parfümlere tasarımcı (designer) parfüm denir. Niş parfümler yarattıkların ve artık bir marka haline gelmiş parfüm üreticileri tarafından yaratılırken; tasarımcı parfümleri fabrikasyon üretimle ve çok sayıda üretilir.

(ŞERİFE TURHANLI)
Paylaş