havadurum

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı: Sıkı para politikası devam ediyor!

Merkez Bankası faizleri sabit tuttu.Sıkı para politikası enflasyonda düşüşe kadar devam edecek. Hedef 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyon ve orta vadede yüzde 5 enflasyon.

593

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), uzun zamandır beklenen faiz kararını verdi. Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutarak, enflasyondaki düşüşe kadar sıkı para politikası duruşunu sürdürme kararı aldı.

Mayıs ayında enflasyondaki düşüş geçici

Mayıs ayında aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın geçici bir kesinti olduğunu belirten TCMB, yakın dönemdeki göstergelerin yurt içi talebin yavaşladığını teyit etti. Buna rağmen, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaya devam ediyor.

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip edeceğini ve parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini izleyeceğini açıkladı.

Dezenflasyon hedefi: 2024'ün ikinci yarısı

TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini duyurdu. Hedef, 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonu tesis etmek.

Enflasyonda bozulma görülürse faiz artabilir

Kurul, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunu sıkılaştıracağını da açıkladı.

Sterilizasyon araçları gerektiğinde kullanılacak

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecek. Likidite gelişmeleri de yakından izlenecek. Sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Enflasyon hedefi yüzde 5!

Metne göre, Kurul, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika kararlarını belirleyecek. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacak.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş