Memurlara 3 yıllık şark görevi

Kamu emekçilerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklikle 3 yıllık şark görevi geliyor. Şark görevini değerlendiren sendika temsilcileri, memurların yaptığı sözleşmede görev sorumluluklarının belli olduğunu ifade ederken, memurlara öngörülen şark görevini ise kadrolaşma olarak nitelendirdi.

712
Türkiye`de görev yapan memurlara, 3 yıl süreyle şark görevi geliyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklikler kapsamında her meslek grubundan memur, az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacak. Kurumlarda yer değiştirmeye tabi olacak personel, ikincil mevzuatla belirlenecek. Şark görevinin hangi memurlar ve ünvanlar için uygulanacağı ise yönetmelikle tespit edilecek. Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklikle birlikte memurlar, mecburi hizmet için Doğu ve Güneydoğu’ya gidecek.
“Hükümet nabız yokluyor”
AKP hükümetinin, memurlara zorunlu şark görevini gündeme getirerek kamuoyu yoklaması yaptığına dikkat çeken Memur-Sen Çanakkale İl Başkanı Numan Yaşar, bu uygulamanın hayata geçmesi halinde Türkiye genelinde eylemlere neden olacağını söyledi. Yaşar; “Bu uygulamayı açıkçası bir kamuoyu yoklaması ve nabız ölçme olarak görüyoruz. Bunun şu andaki çalışanlar için uygulanabilir olacağını düşünmüyorum. Ama böyle bir çalışma varsa, mutlaka bununla ilgili gerekli tedbir genel merkez bazında alınacaktır. Yani bunun uygulanabilir olması mümkün değil” dedi.
“Haksızlık olarak değerlendiriyoruz”
Memurlara öngörülen zorunlu şark görevinin kabul edilebilecek bir tarafının olmadığını ifade eden Yaşar; “Zorunlu şark görevini bir haksızlık olarak değerlendiriyoruz. Zaten bunun kabul edilmesi mümkün değil. Çünkü, şu anda çalışanlar görev alırken, devletin bizden talep ettiği unsurlar bellidir. Yani maçın yarısında kuralların değişmesi mantıklı değildir” diye konuştu.
“Zorla göndermek yerine, teşvik unsurları yaratılmalı”
Zorunlu şark görevinin yerine teşvik unsurları yaratılması gerektiğini kaydeden Yaşar şu şekilde konuştu: “Gerekçe olarak bazı bölgelerde çalışan sıkıntısı var deniliyor. İnsanları bu şekilde zorla göndermek yerine, bunlarla ilgili teşvik unsurları yaratılmalıdır. Bununla ilgili farklı artı değerler konulabilir. Teşvik ederek insanları gönüllü olarak çalışmaya özendirilenebilir. Bu sorunda böyle çözülür. İnsanları zorla bir yerlere göndermek suretiyle, eğitim veya çalışan sorununun çözüleceğine inanmıyorum.”
Önder; “Uygulama kadrolaşmanın önünü açar”
AKP hükümetinin memurlara yönelik uygulayacağı yeni taslağın kadrolaşma çalışması olarak değerlendiren KESK Dönem Sözcüsü Zeki Önder, önümüzdeki yıllarda memurları zor bir sürecin beklediğini söyledi. Taslağın memurlara herhangi bir getirisinin de olmayacağını vurgulayan Önder; “Hazırlanan taslak bütün memurları ilgilendiriyor. Memurların özlük haklarını elinden alan bir kanun tasarısı. Kadrolaşmanın önünü açacak bir tasarı olarak değerlendiriyorum. Ülkede ekmeği elinden alınmayan bir memur vardı. Bu tasarıyla en sonunda memurların da ekmekleri elinden alınacak. Buna son derece karşıyım. Memurların iş güvenceleri elinden alınacak. Tasarı nedeniyle bütün memurların mağdur olacağını düşünüyorum. Bu uygulamanın memurları sözleşmeli yapacağını düşünüyorum. Zaten memurların başka illerde çalışması nedeniyle aileleri bölünmüştür. Memurların başka illere atanmasını öngören bu taslak, tamamen kadrolaşma çalışmasıdır. Memurlara bir getirisi olmayacaktır ve son derece kötü sonuçlar memurları beklemektedir” dedi.
Paylaş