havadurum

Kurşunlu halkı madene neden karşı?

Bayramiç`in Kurşunlu Köyü Killik tepe mevkiinde feldspat maden ocağı için yapılan çalışmalar bir süredir hem Çanakkale`nin hem de Türkiye çevre hareketinin gündeminde. Kurşunlu halkının yürüttüğü direniş köy sakinlerin-den Bülent Behçet Özüren`in açlık grevi ile güçlenirken, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar`ın köye giderek köylülerle görüşmesinin ardından sorunun çözümü noktasında umut verdi. Peki Kurşunlu halkı madene neden karşı?

839
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar`ın “iddialarınızı ve elinizdeki belgelerinizi bana Kaymakam aracılığıyla gönderin. Biz gerekli incelemeyi yapalım” sözlerinin ardından Kurşunlu heyeti, Bayramiç Kaymakamı Kemal Kızılkaya`ya sözkonusu belgeleri verdi. Bir süredir eylemleri ve basın açıklamaları ile ilgili maden ocağı noktasındaki eleştirilerini duyuran Kurşunlu halkı, şimdi maden ocağının bölgeye neden yapılmaması ile ilgili görüşlerini dilekçeleri ile teslim ettiler. “Killik tepe mevkii; 1. derece arkeolojik sit alanı Skepsis Antik Kentine bitişik konumdadır ve tepe eteklerinde köy haneleri, koyun-keçi kışlaları bulunmaktadır” diyen Kurşunlu heyeti, “Ayrıca, 2012/72 numaralı Bayramiç Asliye Hukuk mahkemesince görülen dava dosyasında bulunan bilirkişi raporunda, Fen bilirkişisi İhsan Kalınç tarafından Killik tepesinin yüzde 40 eğimli olduğu tespit edilmiştir. Maden şirketi tarafından sunulan proje dosyasında ise aynı tepenin %22 eğimli olduğu belirtilmiş ve bu eğim dikkate alınarak maden ocağı için gerekli izinler verilmiştir” dedi.
 
Proje ihlal mi ediliyor?
Söz konusu heyet, proje dosyasında yer alan çalışma gün ve saat bildirimine uyulmadığını da ifade etti. Buna göre heyet, “Maden şirketi tarafından Kurşunlu Köyü Killiktepe mevkiinde açılacak maden sahası için hazırlanan proje dosyasında: `Proje kapsamında yılda 12 ay, ayda 25 gün, günde 8 saat (tek vardiya) çalışılacaktır. Ocağın işletilmesi esnasında 1 adet ekskavatör, 1 adet loder ve 2 adet kamyon kullanılacaktır` taahhütleri verilmiştir. Ancak, 3 Kasım 2013, 10 Kasım 2013 ve 17 Kasım 2013 resmi tatil olan pazar günleri maden ocağında çalışmalar devam etmiştir. Bu durum köy sakinleri tarafından Bayramiç jandarma komutanlığına bildirilmiş, maden şirketi hakkında şikayette bulunulmuştur ve komutanlık tarafından tespit edilmiştir. Bunun yanında taahhüt edilen iş makinelerinin kullanımı ihlal edilmiş, değişik günlerde 3 ile 5 kamyonla çalışmalar sürdürülmüştür. Ayrıca maden şirketi günde 8 saat tek vardiya çalışma taahhütlerini de ihlal ederek 18 Kasım 2013 tarihinde saat 18.30`a kadar çalışmıştır. Bu durum da Jandarma Komutanlığına bildirilmiştir. Maden ruhsatı, ÇED gerekli değildir belgesi ve proje dosyasında bulunan `Akustik Raporu`, `Erozyon Durumu` vd. raporlar proje dosyasında bulunan bilgilerin doğruluğu esas alınarak verilmiştir. Bu bilgilere göre, proje dosyasında bulunan bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Aynı zamanda verilen taahhütlerin yerine getirilmemesinden dolayı mevcut uygulamalar proje dosyasında hazırlanan raporlarla çelişmektedir. 3213 sayılı Maden Kanunu`nun 7. maddesi dikkate alınarak gerekli incelemelerin ve işlemlerin yapılması gerekmektedir” dedi.
İşçiler ehliyetsiz mi?
Kurşunlu heyeti ayrıca, ağaç kesimleri sırasında Karaköy Orman İşletme Şefliği`nin ehliyetsiz ve sigortasız işçi çalıştırıldığını da iddia etti. Yapılan açıklamada “22 Ekim tarihinde Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü Karaköy Orman Şefliği tarafından, Feldspat maden ocağına ulaşımı sağlayacak yol ve maden ocağı sahası için ağaç kesim işlemleri başlatılmıştır. Ağaç kesim işlemleri esnasında ehliyetsiz ve sigortasız işçiler çalıştırılmış, maden sahası dışında bulunan ağaçlar şeflik tarafından işaretlenmiş ve kesilmiştir. Bu konuya delil teşkil eden video ve fotoğraf görüntüleri de bulunmaktadır.
“Köy yolu tahrip edildi”
Kurşunlu Köyü Killiktepe mevkiinde söz konusu Feldspat maden ocağı ile ilgili olarak Kurşunlu halkı tarafından yapılan köy yolunun tahrip edildiğini ifade etti. “Maden ocağında kullanılan ağır iş makineleri köy sakinlerinin kendi imkanlarıyla yaptığı, tarlalarına giden ve koyun-keçi sürülerini geçirdiği yolu kullanmakta olup, köy yplunu işgal etmişlerdir” denilen açıklamada “Ayrıca ağır iş makineleri, bu yol üzerinde bulunan hayvanlarımızın su içtiği tek çeşmeye giden su borularını tahrip etmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Paylaş