Kim bu meczup?

4602
ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın’ın Cumhuriyet ve değerleri ile ilgili kullandığı ifadeler kentte ve ülkede ‘şok’ etkisi yarattı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Çanakkale ve Bursa’da camilerin genelev olarak kullanıldığı hakaretinde bulunan Akın; "12 Haziran 1924. Camiler kapatılıyor düşünebiliyor musunuz? Camiler satılıyor. Çok özür diliyorum Çanakkale ve Bursa`da genelev olarak kullanılan camiler var. Ahır olarak kullanılan camiler var. Türkiye`de, Camileri kapatıyorlar müessese olarak" ifadelerini kullanırken, Lozan anlaşması ile ilgili; “Lozan`ı imzalattılar. Bu da ikinci Sevr Planı oldu. Bugünlerde bazı kesimlerden Lozan, ‘Özgürlük Belgesi’, Lozan Türkiye`nin kurtuluş senedi olarak bahsedenleri duyuyorum. Bizim dedelerimiz bu topraklara düşman ayak basmasın, ezanlar dinmesin, bayraklar inmesin diye mücadele ettiler" dedi. Akın’ın sözlerine sert tepkiler geldi. Dün,  CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan’ın çağırıcılığı ile parti il binasında basın açıklaması yapılırken, aynı zamanda açıklamanın ardından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın da katılım gösterdiği açıklamada, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan,  Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile çok sayıda sendika ve dernek temsilcisi yer aldı. Suç duyurusuna CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan’da katıldı. Akın, hakkında sert sözler söyleyen Güneşhan, daha öncede Cumhuriyet değerleri hakkında birçok defa hakaret vari söylemlerin yapıldığını ifade ederek; “Camileri ahır, lokal, tuvalet yaptılar yalanlarıyla kamuoyunu yönlendirmeye çalışan bu anlayışın mensuplarından Abdullah Akın isimli hadsiz, ahlaksızlık çıtasını yükselterek bu defa ‘camileri genelev yaptılar’ diyecek kadar adileşmiştir” dedi. Şahsın öğretim görevlisi kimliğine dikkat çeken Güneşhan, bu kişinin öğrencilere din dersi veremeyeceğini belirterek; “Bu anlayışta olan bilgisiz ve densiz, geleceğin çocuklarına din dersi eğitimi verebilir mi?  Vereceği din dersi eğitimi sağlıklı olur mu? Densizlik, bilgisizlik ve boşboğazlığın öğretim üyeliği sanıldığı bir yerde, bilgi itibarını yitirir ve yok olur” ifadelerini kullandı. Aynı zamanda AKP İl Başkanı Karadağ’a da seslenen Güneşhan; “Yerli ve Milli geçinen AKP İl başkanını da duyarlı davranmaya ve derhal gereğini yapmaya çağırıyoruz” dedi.  
 
“Akın gibi bazı bilgi fukarası densizler cesaret almakta”
Hakaretlere ceza olmadığı için Akın gibi kişilerin cesaret bulduğunu belirten Güneşhan; “Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde kendisini bilim adamı sanan bir densizin 20 Şubat tarihinde yerel basında ve üniversite televizyonunda yaptığı seviyesiz konuşmalar nedeni ile İl Başkanlığımızca bir açıklama yapma gereği duyulmuştur. Öncelikle Ülkemizin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk e inanılmaz hakaretler yapan, hatta heykeline ‘köpek leşi’ diyecek kadar seviyesizleşen Meczup Kadir Mısıroğlu’nun AKP Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan tarafından ziyaret edilmesi, Abdullah Akın gibi bazı bilgi fukarası densizleri cesaretlendirmektedir. Demek ki hakaret etmenin cezasının olmadığını gören bu bilgi fukaraları hakarette sınır tanımamaya başlamışlardır.  Ülkemizin kurucu değerleri hakkında geçmişte Camileri ahır, lokal, tuvalet yaptılar yalanlarıyla kamuoyunu yönlendirmeye çalışan bu anlayışın mensuplarından Abdullah Akın isimli hadsiz, ahlaksızlık çıtasını yükselterek bu defa camileri genelev yaptılar diyecek kadar adileşmiştir” dedi.
  
“Bu anlayışta olan bilgisiz din dersi eğitimi verebilir mi?” 
Bu anlayışta birinin öğretim görevlisi olarak öğrencilere ders veremeyeceğini dile getiren Güneşhan; “Kurucu önderimize ve halkın ibadet yerlerine aslı astarı olmayan iftiralar ve yalan bilgiler ile saldıran bu bilgiden yoksun ve densiz zat, Üniversitede ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi eğitimcisi olarak bulunmaktadır. Şimdi Çanakkale kamuoyuna soruyoruz. Bu anlayışta olan bilgisiz ve densiz, geleceğin çocuklarına din dersi eğitimi verebilir mi?  Vereceği din dersi eğitimi sağlıklı olur mu? Densizlik, bilgisizlik ve boşboğazlığın öğretim üyeliği sanıldığı bir yerde, bilgi itibarını yitirir ve yok olur. Kurucu değerlerimize hakaret ederek bir yerlere geleceğini sanan bu bilgisiz, seviyesiz, cahil öğretim görevlisi müsveddesi hakkında, gerekli her türlü yasal işlemin yapılması için hiçbir girişimden kaçınılmayacaktır” dedi. 

“Yerli ve Milli geçinen AKP İl Başkanını da duyarlı davranmaya çağırıyoruz”
Son olarak AKP İl Başkanı Karadağ’a çağrıda bulunan Güneşhan; “Üniversite Rektörümüz ile gerekli görüşmeler yapılarak, bu seviyesiz ve densiz hakkında gerekli yasal işlemin yapılması sağlanacaktır. Yerli ve Milli geçinen AKP İl başkanını da duyarlı davranmaya ve derhal gereğini yapmaya çağırıyoruz. Ayrıca Cumhuriyetimizi koruma ve kollama görevi verilmiş Cumhuriyet Savcılarımızı da, kurucu değerlerimize ve inanç yerlerimize hakaret eden bu bilgi fukarası kişi hakkında işlem yapmaları için göreve davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
İlahiyat görevlisi Akın’a tepkiler sertleşiyor; “Kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz”
ÇOMÜ, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın,  ÇOMÜ TV’ye konuk olarak beyanlarda bulunmuştu. Akın’ın programda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet ve Lozan anlaşması ile ilgili kullandığı sözler sert tepki topladı. Akın, Lozan anlaşması için; "Lozan`ı imzalattılar. Bu da ikinci Sevr Planı oldu. Bugünlerde bazı kesimlerden Lozan, Özgürlük Belgesi, Lozan Türkiye`nin kurtuluş senedi olarak bahsedenleri duyuyorum. Bizim dedelerimiz bu topraklara düşman ayak basmasın, ezanlar dinmesin, bayraklar inmesin diye mücadele ettiler" ifadelerini kullandı. Aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk yıllarında Çanakkale ve Bursa’da camilerin genelev olarak kullanıldığı hakaretinde bulunan Akın; "Daha enteresan 12 Haziran 1924. Camiler kapatılıyor düşünebiliyor musunuz? Camiler satılıyor. Çok özür diliyorum Çanakkale ve Bursa`da genelev olarak kullanılan camiler var. Ahır olarak kullanılan camiler var. Türkiye`de, Camileri kapatıyorlar müessese olarak" dedi. Akın’a Çanakkaleli siyasilerden sert tepki geldi. CHP İl Örgütü il binasında konu ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunurken,  İyi Parti İl Başkanı İrfan Dehmen yaptığı açıklamada ayrıca suç duyurusunda bulunacaklarını ifade ederek; “Lozan antlaşmasına da çamur atan bu öğretim üyesi hakkında Cumhuriyet Savcılarımıza suç duyurusunda bulunuyoruz.  Kendisi ilahiyatçı olmasına rağmen tarih konusunda ahkâm kesen bu zat, cumhuriyet düşmanı olduğunu ispat etmiştir” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, kişi ile ilgili; “Sizi kamuoyunun vicdanına havale ediyorum” derken, Kepez Belediye Başkanı Mutan ise, kişi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu tarafından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer’e çağrıda bulunularak; “Hurafelerle ve dedikodularla dolu bu röportajı resmi sitenizden kaldırın ve bu öğretim üyesi hakkında soruşturma başlatın. Barışın ve aydınlığın kenti Çanakkale`yi gerici skandallarla gündeme getirmeyin” açıklamasında bulunuldu.
 
“En kısa zamanda suç duyurusunda bulunacağız”
Kendi algısı ile öğrencilerini Cumhuriyet’e karşı zehirlediğini belirterek, kişi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Dehmen; “Şehrimizin güzide kurumlarından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesinden bir öğretim üyesinin ÇOMÜ TV’de 20 Şubat tarihinde yayınlanan programını izlerken tüylerimiz diken diken oldu.  Bu zatın söylediklerine bakılırsa öğretim üyesi demeye bin şahit ister ama neticede bir koltuk işgal etmekte ve öğrencilerini zehirlemeye çalışmaktadır. Öğrencilerini zehirlerken, katıldığı programda milletimizi de zehirlemeye çalışmıştır. ÇOMÜ TV’de yayınlanan ve halen sosyal medyada paylaşılan programda bu zat, Cumhuriyetin ilk yıllarında Çanakkale ve Bursa’da bazı camilerin genelev olarak, bazılarının ahır olarak kullanıldığını iddia etmiştir. Lozan antlaşmasına da çamur atan bu öğretim üyesi hakkında Cumhuriyet Savcılarımıza suç duyurusunda bulunuyoruz.  Kendisi ilahiyatçı olmasına rağmen tarih konusunda ahkâm kesen bu zat, Cumhuriyet düşmanı olduğunu ispat etmiştir. Abdülhamit dönemiyle ilgili olarak da tarihle bağdaşmayan ifadelerde bulunan bu öğretim üyesini şiddetle kınıyor, üniversite yönetimini ve cumhuriyetimizin güzide savcılarını göreve davet ediyoruz.  Endişemiz odur ki, bu tür fitne çıkaranların taltif edilmesidir. Nitekim geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti, Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk ve İstiklal Marşımızın yazarı, hemşerimiz Mehmet Akif Ersoy hakkında ağza alınmayacak ifadeler kullanan Kadir Mısırlıoğlu, Cumhurbaşkanı ve TBMM Meclis Başkanı tarafından hastanede ziyaret edilmiş, Türkiye Cumhuriyetini kuranların kemikleri sızlatılmıştır.  İyi Parti olarak konunun takipçisi olacağız. Halkımızın bu tür fitnelere itibar etmemelerini temenni ediyoruz. Bilinmelidir ki, İyi Parti olarak Cumhuriyetin kurucuları ve temiz tarihimizle ilgili somut dayanağı olmayan, mesnetsiz iftiralara her zaman karşı çıkacağız” dedi.
    
“Bunu söyleyen ÇOMÜ’de öğretim üyesi”
Açıklamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederek, kişiyi kamuoyunun vicdanına bıraktığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ünüvar; “Bunu söyleyen ÇOMÜ’de öğretim üyesi. Bu zihniyeti kanıyorum. Çanakkale ÇOMÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Abdullah Akın, ‘Daha enteresan 12 Haziran 1924. Camiler kapatılıyor, düşünebiliyor musunuz? Camiler satılıyor. Çok özür diliyorum, Çanakkale ve Bursa’da genelev olarak kullanılan camiler var. Ahır olarak kullanılan camiler var. Türkiye’de, camiler kapatıyorlar müessese olarak. Bunlar hep Lozan’ın gizli anlaşmaları. Bizim elimizde yok ama yansımaları bunlardır.’ Kamuoyunun vicdanına havale ediyorum.” dedi. 
 
“Suç duyurusuna katıldık”
Kepez Belediye Başkanı Mutan ise kişi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını sosyal medya hesabından paylaşarak; “Çanakkale ve Bursa` da Camileri Genel Ev olarak kullandılar’ açıklamalarıyla Çanakkale İlahiyat Fakültesinde söz de öğretim üyeliği yapan kişi için Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığının düzenlediği ve Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı`nın da bulunduğu basın açıklamasına katıldık. Ardından Savcılığa giderek kişi hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.
 
“Röportajı resmi sitenizden kaldırın”
Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu ÇOMÜ Rektörlüğüne röportajın ÇOMÜ sitesinden kaldırılması talep edilerek;  “Camilerin genelev ve ahır olarak kullanılması. Artık eskiyen ve modası geçen bu iddiaya bırakalım tarihçiler cevap versin. Ama bu sözlerin sahibine hatırlatmak isteriz ki; bugünün problemi camilerin siyasi şov malzemesi olarak kullanılmasıdır. Bunun da en yakın örneği yine üniversitemizde. Kampüs içerisinde elliden fazla mescit varken onlarca laboratuar düzenlenebilecek paralarla üniversitenin en ücra köşesine yapılan ve parasızlıktan tamamlanamayan cami inşaatını nasıl açıklayacaklar? Cumhuriyet bu topraklar için değerlidir. Cumhuriyet bizim için Köy Enstitüleridir, seçme ve seçilme hakkıdır, örgütlenme hakkıdır, laiklik ve aydınlanmadır. Yapılanları ve yapılması gerekenleri bu topraklarda eşitliği, özgürlüğü, laikliği daha ileriye taşımak için tartışırız ama gericilik, hilafet, saltanat dönemi bu topraklar için tamamen kapanmıştır. ÇOMÜ rektörlüğüne çağrımızdır; tarihsel çarpıtmalarla, siyasi propagandayla, hurafelerle ve dedikodularla dolu bu röportajı resmi sitenizden kaldırın ve bu öğretim üyesi hakkında soruşturma başlatın. Barışın ve aydınlığın kenti Çanakkale`yi gerici skandallarla gündeme getirmeyin” denildi.
(Eren Aşnaz)
 
Paylaş