havadurum

Kent Konseyi, Atikhisar raporunu da görüşecek

Çanakkale Kent Konseyi, “Atikhisar Barajı (Çanakkale) Su Toplama Havzası ve Sulama Alanlarının Sürdürülebilir Kullanımı” konulu raporunda, “Arazi kullanımı konusunda karar vericilerin bilimsel verilerden hareketle, sürdürülebilirliği dikkate alarak, katılımcı süreçlerle ve kaynakların hakça kullanımını amacıyla karar oluşturmalarıdır” deniliyor.

545
Çanakkale Kent Konseyi,13 Haziran Perşembe günü yapacağı genel kurulda iki önemli konuyu görüşecek. Daha önce gazetemiz sayfalarında yer verdiğimiz “Çanakkale kenti, seçim beyannamesi” raporu ile birlikte “Atikhisar Barajı (Çanakkale) Su Toplama Havzası ve Sulama Alanlarının Sürdürülebilir Kullanımı” raporu da görüşecek. 13 Haziran Perşembe günü saat 16.30’da Çimenlik Kalesi toplantı salonunda yapılacak toplantıda görüşülecek iki konu için ilgililere davetiyeler gönderilmeye başlandı. 3 Haziran tarihine kadar raporlarla ilgili görüş ve önerilerin Kent Konseyi’ne iletilmesi istenirken, ilgililere söz konusu raporlar da gönderildi.
 
İşte Prof. Dr. Telat Koç imzalı, Atikhisar Barajı (Çanakkale) Su Toplama Havzası ve Sulama Alanlarının Sürdürülebilir Kullanımı raporu;
“Çanakkale ve yakın çevresi tarih boyunca insanlığın ilgisini çekmiş bir alandır. Bu nedenle Çanakkale kenti ile yakın çevresinde kültürel birikim ve buna bağlı olarak doğal kaynak kullanımı fazladır. Doğal ve sosyal kaynakların kullanımında taşıma kapasitelerinin dikkate alınmaması beraberinde çevre sorunlarına neden olmakta ve bu durum beraberinde kaynakların kullanılamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle dünyada ve Türkiye’de kaynakların kullanım şekilleri sorgulanır olmuştur. Doğal ve sosyal kaynakların kullanımı ile planlamasında güncelleşen bir başka yaklaşımda kaynak kullanımı konusuna havzaları esas alan yaklaşımdır. Bu yaklaşımlardan hareketle Çanakkale kenti ve yakın çevresini kapsayacak şekilde Atikhisar Barajı su toplama ve sulama alanı çalışılmıştır. Araştırmanın temel amacı aşağıda sıralanan üç madde ile özetlenmiştir:
1. Araştırma alanını oluşturan havza bileşenlerinin özellikleri belirlenerek potansiyeli ve bundan hareketle taşıma kapasitesi hakkında öngörü oluşturulması.
2. Araştırma alanında kaynak kullanımı konusundaki başlıca sorunların belirlenmesi.
3. Akarsu havzalarının sürdürülebilir kullanımı için çalışma modeli geliştirilmesi.
Araştırma alanının yersistemi bileşenlerinin hepsini barındırması, yersisteminin çok bileşenli/değişkenli olması ve çalışma sınırları olarak havza sınırlarının esas alınması çalışmanın kapsamı genişletmiştir. Bu nedenle çalışmanın genel sonuçlarının verilmesi sırasında ilgili bölümlerde belirtilen sonuçların tekrarlanması yerine başlangıçta belirtilen üç temel amaç kapsamında değerlendirme yapılması yöntemi benimsendi.
Araştırma alanı yersistemi bileşenlerinin hepsinin birden bulunduğu, doğal ve sosyal özellikler açısından geçiş alanı olmasından (doğal ve sosyal) kaynaklanan çeşitlilik ve zenginliğin görüldüğü bir alandır. Atikhisar Barajı su toplama ve sulama alanı potansiyeli ve taşıma kapasitesiyle ilgili olarak belirlenen durum ve öneriler aşağıda sıralanmıştır:
 
Durum
1. Ulaşılabilen kaynaklardan yapılan değerlendirmede doğal ve sosyal kaynak çeşitliliğinin fazla olduğu belirlendi.
2. Araştırma alanını oluşturan yersistemi bileşenleri ile ilgili güncel araştırmalar yeterli bulunmadı.
3. Araştırma alnıyla ilgili çalışmalarda; veri/bilgi tabanı eksikliği ile bu alanda çalışanlar arasındaki iletişim sorunları nedeniyle birbirinden habersizce tekrarlanan ve belli bir standardın olmaması nedeniyle birbirinin sonuçlarını kullanamayan çalışmalar saptandı.
4. Yersisteminin bir bütün olarak ele alınması ve bileşenlerinin taşıma kapasitelerinin belirlenmesi çalışmalarının yeterli olmadığı düşünülmektedir.
 
Öneriler
1. Araştırma alanı yersisteminin bir parçası olarak algılanıp havza olarak incelenmelidir.
2. Güncel, birbiriyle iletişim içinde, birbirinin eksiğini tamamlayan fakat tekrara düşmeyen, ulusal ve uluslar arası ölçütleri karşılayan çalışmalar yürütülmelidir.
Atikhisar Barajı su toplama ve sulama alanındaki güncel kaynak kullanımından doğan pek çok sorun bulunmaktadır. Araştırma alanında kaynak kullanımıyla ilgili durum ve öneriler aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
 
Durum
1. Karar verme sürecinde bilimsel veriler temel belirleyici olmamaktadır.
2. Arazi kullanımı sırasında kayaç ve tektonizma özelliklerine dikkat edilmemektedir.
3. Araştırma alanının yerşekli özelliklerinden kaynaklanan eğim, yükselti, bakı, heyelan, konum gibi durumları arazi kullanımı sırasında dikkate alınmamaktadır.
4. Araştırma alnında yer alan kıyı kaynaklarının sürdürülebilir kullanılmadığı düşünülmektedir.
5. Çalışma sahasındaki planlama çalışmalarında iklim analizlerini dikkate alan bir yaklaşım belirlenememiştir.
6. Toprak özellikleriyle ilgili veriler güncel değil ve bu duruma ek olarak arazi kullanımı sırasında toprak özelliklerine dikkat edilmemektedir.
7. Araştırma alanının su kaynaklarıyla ilgili çalışmalar yeterli değil ve bundan hareketle su kaynaklarının taşıma kapasitesi bilinmiyor.
8. Bitki ve hayvan potansiyeli yeterince bilinmiyor, bilindiği kadarına bile planlamada dikkat edilmiyor.
9. Araştırma alanında Çanakkale Boğazı, denizel ortam ve suyolu olarak potansiyel olmakla birlikte aynı zamanda deniz kazaları açısından da risk oluşturmaktadır.
10. Çanakkale, Kepez, Dardanos ve Güzelyalı hattında gelişen kentsel yerleşme araştırma alanı kaynakları üzerinde en önemli baskıyı oluşturuyor.
11. Araştırma alanının tek içme-kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Baraj gölü kaynakları yanlış ve aşırı kullanım baskısı altında.
12. Altın başta olmak üzere değişik madencilik etkinlikleri araştırma alnında sürdürülebilir kaynak kullanımı konusunda risk oluşturmaktadır.
13. Yerleşme alanları sulamaya açılmış araziler üzerine genişleyerek yanlış arazi kullanımına neden olmaktadır.
14. Atikhisar Baraj gölü koruma alanlarında yasal zorunluluklar yerine getirilmemektedir. Atikhisar Baraj gölünün bir içme suyu kaynağı olarak koruma planı olması gerekirken uygulamada böyle bir planlama çalışması belirlenememiştir.
 
Öneriler
1. Bu çalışma Atikhisar Barajı su toplama ve sulama alanındaki bütün sorunları belirleme ve çözüm üretme iddiasında değildir, diğer taraftan olamaz. Bununla birlikte genel bir bakış niteliğinde giriş yapılmıştır. Araştırma kapsamında ulaşılabilen bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla çalışma sahasında arazi kullanımına yönelik olarak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
2. Arazi kullanımı kararları öncesinde ilgili sahaların ayrıntılı analizleri gerçekleştirilmeli.
 
Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası’na özel sonuçlar:
Çalışmada; Atikhisar Baraj Gölü Havzası’nda Koruma, Orman, Çayır-mera, Tarım ve Yerleşme kullanımları için yöntemde belirtildiği gibi analiz, kapasite ve uygunluk haritaları oluşturulmuştur. Bu haritalar hazırlanırken baraj içme suyunun korunması ve sürdürülebilir kullanımı hedeflendiği için, yapılan değerlendirmeler sonucunda oluşturulan öneri alan kullanım haritasında sırasıyla; orman ve çayır-mera alanlarının en fazla yer kaplaması gerektiği belirlenmiştir.
 
Koruma Alanlarına İlişkin Öneriler
1. Koruma alanlarına ilişkin mevcut yasa ve yönetmeliklerden 5226 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre araştırma alanı içerisinde koruma altına alınmış tarihi alanlar bulunmaktadır. Bu nedenle bu alanların korunan alan kapsamında değerlendirilmesinin önünde yasal uygulamalar bakımından hiçbir engel bulunmamaktadır.
2. Koruma alanına dahil edilmiş bir diğer kullanım, baraj çevresini oluşturan 0-2000 m arası alanlardır. 2872 sayılı Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin 5. maddesinde; Kıta içi su kaynaklarının mevcut kalitesinin kullanım alanları için gerekli kalite kriterlerine uygunluğunun tespitinin ve havza planının ilgili kurumların görüşünü alarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yapılması esastır.
3. Kıta içi su kaynaklarının her türlü kullanım amacıyla korunması, kirlenmesinin önlenmesi ve kirlenmiş olan su kaynaklarının su kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla havzanın özelliklerinin de dikkate alındığı bir havza koruma planı yapılması esastır. Yapılan havza koruma planı sonucunda uzun vadeli bir koruma programı ve koruma tedbirleri belirlenir. Bu yolla hazırlanacak koruyucu plana uyulması esastır.
4. Havza koruma planı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve ilgili kuruluşların görüşleri alınarak Bakanlıkça yapılır ve/veya yaptırılır ibaresi yer almaktadır.
5. Bu kanundan yola çıkarak baraj çevresindeki koruma alanlarıyla (mutlak, kısa mesafeli, orta mesafeli ve uzun mesafeli) ilgili yönetmelik kapsamında kullanım tedbirleri, çalışmanın ilk kısmında verilen kanun ve yönetmelikler başlığı altında bulunan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğinde açıklamalı bir şekilde verilmiştir. Özetle bahsetmek gerekirse; özellikle 0-300m mutlak koruma alanında hiçbir beşeri faaliyete izin verilmezken, mevcut kullanım haritasına bakıldığında bu alanda tarım başta olmak üzere yerleşme faktörlerine rastlanmaktadır. Tarım alanlarının iptal edilememesi durumunda, yapılacak olan tarım faaliyetlerinin baraj suyuna zarar vermemesi amacıyla organik şekilde yapılması önerilmektedir. Yerleşme için ise bu alanda var olan yerleşmelerin çevre ve su kirliliğine neden olmayacak şekilde yerel yönetim tarafından tedbir alınması gerekmektedir.
6. Atikhisar Barajı su toplama havzasında güncel en önemli baskı altın madenciliğidir. Çanakkale kenti ve çevresinin içme ve kullanma su kaynağı olan Atikhisar barajı su toplama havzasında, hem yasal olarak hem de sağlık nedenleriyle, altın madenciliği etkinliğinin gerçekleştirilmemesi gerekir.
 
Orman Alanlarına İlişkin Öneriler
1. Çalışma alanında orman alanları azaldığı ve baraj çevresinde olabilecek en uygun kullanım olduğu için orman önemli bir kullanım olarak ön plana çıkmaktadır.
2. Orman alanlarının denetimsiz bir şekilde imara açılması, kaçak kesimlerin olması, tarımsal faaliyetler için açılarak tahrip edilmesi ve sebebi bilinmeyen veya ihmal sonucu oluşan yangınlar sonucunda, bu alanların giderek yok olmasına neden olmaktadır.
3. Yapılan analizler ve sorgulamalar sonucu güncel durumdaki orman alanlarının, orman alanı olarak kalmasının yanı sıra büyük oranda tarım ve yerleşme amaçlı olarak kullanılması da bu düşünceyi desteklemektedir.
4. Bu sorunun ortadan kalkması için yasal düzenlemeleri uygulanmasının yanı sıra bölge halkının bilinçlendirilmesi de etkin çözümlerden birisidir.
 
Çayır-Mera Alanlarına İlişkin Öneriler
1. Çalışma alanında çok geniş bir yer kaplamasa da havzanın kullanım uygunluğu değerlendirildiğinde orman kadar önemli bir yere sahip olması gereken kullanımlardan birisidir. Hem erozyona karşı mücadelede hem de baraj alanına olumsuz etki edecek bir potansiyeli olmaması sebebiyle, çayır-mera kullanımı öncelikli olması gereken kullanımlardan birisini oluşturmaktadır.
2. Baraj ve yakın çevresinde kurulmuş olan yerleşmeler uygun değil olarak görülmektedir. Bunun da sebebi uzman görüşleri alınıp haritalar hazırlanırken, baraj ve çevresinin yerleşmeden uzak tutulması gerektiği değerlendirmeye alınmasındandır.
 
Tarım Alanlarına İlişkin Öneriler
1. Planlama çalışmalarında ülkemizde arazi kabiliyet yetenek sınıfları için işlemeli tarıma I., II., III. sınıf topraklar elverişli iken, IV. sınıf topraklar kısıtlı işlemeli tarım alanı, V., VI. ve VII. sınıf topraklar otlak ve orman alanlarıdır.
2. Çalışma alanının AKKS’na bakıldığında tarıma elverişli olan I., II., III. ve IV. sınıf arazilerden sadece III. Sınıf araziler çok küçük bir alanda bulunmaktadır.
3. Çalışma alanının koruma alanı içerisinde kalan bölümünde, baraj suyuna zarar vermemesi gerekçesiyle Suni gübre ve tarım ilaçları kullanmamak şartıyla, hayvancılık ile ilgili yapılar hariç olmak üzere kontrollü otlatmaya ve diğer tarımsal faaliyetlere Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kontrol ve denetiminde izin verilir. Ayrıca erozyonu azaltıcı metodların uygulanması esastır, maddesi yer almaktadır.
 
Yerleşim Alanlarına İlişkin Öneriler
1. Çalışma alanında yerleşmeye uygun alanlarda var olan yerleşmelerin yanı sıra, sorun teşkil edecek alanlarda da yerleşimlere rastlanmaktadır. 2872 Sayılı Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin 19. maddesine göre sadece uzun mesafeli koruma alanında yerleşmeye izin verilmektedir. Ancak bu alanda yerleşme kurulabilmesi için gerekli bir takım şartların yerine getirilmesi gerekir.
2. Çalışma alanında ise, barajın maksimum su seviyesinden itibaren yatay yönde 300 metre olarak belirlenen mutlak koruma alanı içerisinde yerleşim alanının bulunduğu belirlenmiştir.
3. Çalışma alanının baraj havzası olması nedeni ile baraja yakın alanlar oldukça önemli bir problem teşkil etmektedir. Var olan ve doğması olası problemlerin ortadan kalması için yerel yönetimlerin bu konuda büyük hassasiyet göstermesi gerekmektedir.
Yer sisteminde madde ve enerji döngülerinin havza ölçeğinde gerçekleşmesi nedeniyle havza planlarını gerektiği çalışma içinde vurgulanmıştır. Araştırma alanında havza kullanımı ve planlaması çalışmalarına bakıldığında uygulanmakta olan bir plan belirlenememiştir. Bu durum paralelinde havzaya özgü koşulları da dikkate alan bir planlama çalışması yoktur. Bundan hareketle araştırma alanı için havzaları dikkate alarak geliştirilen ve bütün tarafların da katılımıyla uygulanan havza planı çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Araştırma kapsamında Atikhisar Barajı su toplama ve sulama alanının sürdürülebilir kullanımıyla ilgili belirlemeler yapılıp öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Bütün bunlar, sulamaya karar veren çiftçiden kentsel yerleşmeye açılacak alanların kararını alan meclislere kadar karar vericilerin karar verirken bilimsel verileri kullanmaması durumunda işe yaramayacak çabalardır. Bu nedenle en önemli konu arazi kullanımı konusunda karar vericilerin bilimsel verilerden hareketle, sürdürülebilirliği dikkate alarak, katılımcı süreçlerle ve kaynakların hakça kullanımını amacıyla karar oluşturmalarıdır”
Paylaş