İlk gün Çanakkale'de kriz yarattı!

807
Temeli 18 Mart 2017 yılında atılan ve planlanandan bir yıl önce tamamlanarak 18 Mart 2022 tarihinde açılışı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, araç trafiğine açıldı. Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan`ın geçişlerde aylık bedelin yüklenici firma aleyhine olması durumunda, "Farkı kim ödeyecek? Biz, devletin kasasından ödeyeceğiz" dediği 1915 Çanakkale Köprüsü, ilk bir hafta boyunca `ücretsiz` olarak kullanılırken, 25 Mart Cuma günü 00:00 itibariyle ücretli geçişler başladı. Erdoğan`ın 280-290 liraya denk gelen köprü ücretlerini araçlarda "200 liracık" ifadesi ile 200 liraya sabitlediklerini söylediği ücretli seferler ilk günde beklenen ilgiyi görmedi... 
45 bin araç hedefe hayal mi oldu?
1915 Çanakkale Köprüsü, 45 bin araç garantisi ile yapımı tamamlandı. Ancak GESTAŞ`ın ortalama araç geçiş sayısı yılda 3 ile 3,5 milyon civarında olurken, bu da günlük 9-10 bin araç sayısına denk geliyor. Hal böyleyken günlük 45 bin araç geçişi sağlanamazsa, ki Çanakkale`deki boğaz geçişi istatistikleri bu rakamın çok uzağında; işte onun da cevabını Cumhurbaşkanı ve Ak parti Genel Başkanı Erdoğan veriyor; "Biliyorsunuz yap işlet devret ve yüklenici firma buradan aldığı parayla eğer buradaki aylık, yıllık bedel eğer onun aleyhineyse farkı kim ödeyecek? Onu bizler, devletin kasasından ödeyeceğiz..." 
Sürücülerin tercihi köprü değil, feribot oldu!
Özellikle 1000 lirayı bulan otobüs ve kamyonlarda geçiş ücreti nedeni ile araçlar 1915 Çanakkale Köprüsü`nü değil, kent merkezinden ve Lapseki ilçe merkezinden feribot ile geçişi tercih ettiler. Sabah saatlerinde bu beklenmeyen feribot tercihi, uzun araç kuyrukları oluştururken boğaz geçişini sağlayan GESTAŞ firması ek seferler koyarak yoğunluğu azalttı. 
İyi Partili Rıdvan Uz: "Feribot kuyrukları oluşmaya devam edecek"
İYİ Parti GİK Üyesi ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, 1915 Çanakkale Köprüsü ve GESTAŞ`ın fiyat tariflerini kıyaslayarak eleştiride bulundu. Feribot-Köprü fiyat uçurumu nedeni ile özellikle yaz aylarında ve bayram tatillerinde İstanbul`u Ege`ye bağlayan güzergah olarak kullanılan Çanakkale`de uzun araç kuyruklarının devam edeceğini ifade etti. Uz, "1915 Çanakkale Köprüsü ve GESTAŞ`ın ücret tarifelerini incelediğimizde uçuk bir fark görmekteyiz. Normal araba köprüden 200 TL`ye geçerken, feribot ile 95 TL`ye geçiyor. Kamyonet feribottan 107 TL`ye geçerken köprüden yaklaşık 3 kat fiyat farklıyla 500 TL`ye geçiyor. Bu uçurumdan dolayı maalesef feribot kuyrukları oluşmaya devam edecektir. Günlük 45 bin araç garantisi verilen 1915 Çanakkale Köprüsü`nden geçmeyecek araçların bedeli milletimize ödetilecektir. İktidar sahipleri, çözüm üretmek yerine milletimizi borçlandırmayı tercih etmiştir. Yetkililerin bu fiyat uçurumuna el atması gerekmektedir" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş