Gülpınar 'JES'ler davasında bilirkişi keşfi gerçekleşti

745
Daha önce birçok kez dava açılan ve `ÇED Gerekli Değildir` kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması kararı verilen Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. ve MTN Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafında hayat geçirilmek istenen jeotermal enerji santralleri için dava süreci deva ediyor. ÇED gerekli Değildir kararının iptalinin ardından şirket, `teknoloji değişikliği` yaptıkları iddiası ile yeni bir proje dosyası hazırlayarak tekrar başvuruda bulunmuş ve Çanakkale Valiliği tarafından yeniden "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmişti. Bu karara Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından 8 Nisan 2021 tarihinde itiraz edilmişti. Davanın bilirkişi keşfi önceki gün sahada gerçekleşti. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından yapılan açıklamada, projenini SİT alanı, doğal kaynaklar ve tarımsal alan içerisinde yer aldığı belirtilerek; TC Anayasası`nın 56.Maddesindeki "sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı"mızı savunuyor, zeytinlikleri, sebze ve meyve bahçelerini, hayvancılığı, içme ve sulama suyunu, soluduğumuz havayı, sağlığımızı ve tarihi dokuyu tehdit eden JES`Ieri istemediğimizi bir kez daha haykırıyoruz!" denildi. 
Ne olmuştu?
Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. A.Ş. ve MTN Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan jeotermal enerji santralleri için Çanakkale Valiliği tarafından "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmişti. Bu iki kararın iptal edilmesi için çevre örgütleri tarafından Valiliğe yürütmenin durdurulması davası ve iptali davaları açılmış, her iki JES projesi için de önce yürütmenin durdurulması sonra da iptal kararı verilmişti. Transmark ve MTN firmaları, iptal kararının bozulması istemiyle Danıştay Altıncı Dairesi`ne dava açmış, böylece süreç bir üst mahkemeye taşınmıştı. Danıştay Altıncı Dairesi her iki firmanın açtığı davaları sonuçlandırarak "Çanakkale idare Mahkemesince verilen... tarih ve... sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, `temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 20/A-2-(i) maddesi uyarınca, karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına` 28/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar vermişti. İptal ve onama kararlarına rağmen şirket tüm yargılama süreçleri boyunca alınan yürütmeyi durdurma, iptal ve onanma kararlarına rağmen santral inşaatına devam etmiş, yine Mahkeme kararlarını tanımayarak inşaata devam eden Transmark firması hakkında 22 Nisan 2021 tarihinde Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunulmuştu. Şirket son olarak "teknoloji değişikliği" yaptıkları iddiası ile yeni bir proje dosyası hazırlayarak tekrar başvuruda bulunmuş ve Çanakkale Valiliği tarafından "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmişti. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından bu kararın iptali için de Çanakkale Valiliği`ne 8 Nisan 2021 tarihinde tekrar dava açılmıştı. 
"Tarım, tarih ve doğal kaynaklar için tehdit"
Dava dolayısı ile Bilirkişi Keşfi önceki gün gerçekleşti. Keşfe katılan Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafında yapılan açıklamada; "JES`lerin faaliyet alanı olan Tuzla Köyü ve civarı tarım ve sulama alanıdır yani Tarımsal Niteliği Korunacak Alan`dır. Bölgemiz 3. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Kaynak Koruma Alanıdır. Projenin gerçekleştirilmek istendiği bölge, Çanakkale Ayvacık Tuzla Termal Turizm Merkezi sınırları içindedir. Bölgemiz DSİ Ege Tuzla Projesi Tuzla Ovası Sulama Sahası içerisindedir. Proje, aynı zamanda, Çanakkale Tuzla Büyükova Koruma Sahası içerisindedir. Projenin faaliyete geçmesi halinde Büyükovalar Koruma Yönetmeliği ile amaçlanan tarım alanlarının korunması gayesi tamamen hükümsüz kalacaktır. Çanakkale domatesi başta olmak üzere sebze yetiştiriciliği yapılmakta olan bölgenin bir diğer geçim kaynağı da zeytinciliktir. Ezine peyniri ile markalaşan küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık da önemli geçim kaynaklarındandır. Sıcak su potansiyeli nedeniyle bir termal turizm bölgesi olmaya aday olan bölgemiz aynı zamanda Helenistik döneme tarihlenen "Apollon Smintheion" ören yeri ve müzesine de ev sahipliği yapmaktadır. Haklı mücadelemizde bizimle birlikte davacı olan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği`ne, köylümüze ve çevre dostlarına sonsuz teşekkürler. Danıştay tarafından da onanan itirazımız haklılığımızın göstergesidir. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği olarak; TC Anayasası`nın 56.Maddesindeki "sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı"mızı savunuyor, zeytinlikleri, sebze ve meyve bahçelerini, hayvancılığı, içme ve sulama suyunu, soluduğumuz havayı, sağlığımızı ve tarihi dokuyu tehdit eden JES`Ieri istemediğimizi bir kez daha haykırıyoruz!" denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş