İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin önderliğinde toplanan meclis üyeleri gündemde yer alan konuları görüşerek karara bağladı. Yapılan yoklamayla başlayan İl Genel Meclisi’nde bir önceki toplantı tutanağı oy birliğiyle kabul edildi. Komisyon raporlarının görülmesinin ardından gündemde yer alan Çan ilçesi Cumhuriyet İlköğretim Okulu eski binasının yıkım konusu ise komisyona havale edildi.
Yeni iskele 2015 yılına kadar yapılacak
Gelibolu ilçesine yeni bir feribot iskelesi yapılacak. 8-10 milyon liraya mal olacak olan yeni iskelenin 2015 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor. İlçe merkezinin dışına yapılacak olan yeni iskele sayesinde, trafik sıkışıklığının da önüne geçilecek. Vali Güngör Azim Tuna’nın meclise gönderdiği yazı ile ilçenin ihtiyacı olan yeni feribot iskelesi gündeme alındı. 2015 yılına kadar ilçeye kazandırılması planlanan yeni feribot iskelesi hakkında bir sunum yapan GESTAŞ Genel Müdürü Hasan Yürükçü, yeni iskelenin 8-10 milyon liraya mal olacağını söyledi. Yürükçü; “Gelibolu ilçesi için düşündüğümüz yeni iskele yeri, mevcut iskeleden 600 metre uzaklıktaki kıyı şeridinde. 2015 yılına kadar yapılması planlanan yeni iskelenin maliyeti 8-10 milyon lira olacak. Yeni iskelenin yapılmasıyla şehir iç trafiği de rahatlamış olacak” dedi. Gelibolu ilçesinin yeni bir iskeleye ihtiyacı olduğunu ifade eden Yürükçü; “Daha önce feribot iskelelerinin şehrin göbeğinde yapılması mantıklıydı. Ancak, geldiğimiz noktada bizim yaptığımız taşımacılığın %99’u transit taşımacılıktır. Yani biz iç hat taşımacılığı yapmıyoruz. Sabah 50 kişi Eceabat’tan Çanakkale’ye geliyor. Akşam Çanakkale’den Eceabat’a ise 50 kişi geri dönüyor. Boğaz hattında 2 milyona yakın araç geçiyor. Bunun da %70’i Gelibolu Lapseki’de gerçekleşiyor. Çanakkale’de 3 yıl önce Valilik, belediye ve İl Trafik Komisyonu ile birlikte aldığımız karar neticesinde ağır vasıta taşımacılığı kent merkezinde kaldırıldı. Ağır vasıta taşımacılığı Lapseki Gelibolu’ya kaydırıldı. Lapseki ile Gelibolu’da özel teşebbüs de dahil günde 1000’e yakın tır geçiyor. Bine yakın kamyon geçiyor. Bunlar çok ciddi rakamlar. Bunların yanında tehlikeli madde taşıyan araçlarda var. Bu araç sayısı hızla artıyor” diye konuştu.
Yürükçü sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gelibolu iskelesinde kullandığımız alan sadece 25 metrede yer alan rampadır. Buradan taşımacılık yapmaya çalışıyoruz. İskeleye bir gemi yanaşabiliyor. Gelibolu’ya gelen feribotumuz, iskelede bulunan geminin kalkmasını bekliyor. İskeledeki feribot kalkınca, denizde bekleyen feribot yanaşabiliyor. Bunların hepsi maliyet olarak bir kayıptır. Gelibolu iskelesinde beklemek için yer yok ve araçların hepsi kuyruk oluşturuyor. Araçlar birer birer gemiye alınıyor. Geminin kapasitesi 90 araç. Bu 90 aracı gemiye alırken yarım saat harcıyorsunuz. Bu araçlar şehir trafiğini de olumsuz yönde etkiliyor. Mevcut iskele üzerinde yeni iyileştirmeler yapılabilir. Ancak, bunun yapılması çok büyük bir masraf.”
MHP’den önerge
MHP İl Genel Meclis üyeleri, Çan ilçesinde bulunan Kocabaş Çay yatağı ile ilgili bir önerge verdi. MHP İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Halil Rüştü Akgün önderliğindeki İl Genel Meclis üyeleri tarafından verilen önergede Çan ilçesindeki Koçabaş Çayı yatağının bir an önce temizlenmesi gerektiği bildirildi. Çay yatağının son halinin vatandaşlar tarafından tepkiye yol açtığını bildiren MHP’li İl Genel Meclis Üyeleri, bir an önce yatağın temizlenmesini talep etti. Gündemde yer alan konuların görüşülmesiyle meclis toplantısı sona erdi.