Fransa Büyükelçiliği 34 proje içinden seçti

626
Doğal Yaşam Derneği tarafından hazırlanan "İklim değişikliğine uyum kırsalda çocuklar ve kadınlar ile başlar" Fransa Büyükelçiliği tarafından 34 proje içinden seçilerek desteklendi. Proje tanıtım toplantısında konuşan proje yazarı ve Doğal Yaşam Derneği Çanakkale Bölge Temsilcisi Bahadır Yasa, proje hakkında bilgi vererek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğal Yaşam Derneği projeleri, geçtiğimiz dönemlerde de AB ve BM hibeleriyle desteklenmişti. 
 
Fransız Büyükelçiliği tarafından desteklenen 9 bin 500 Euro bütçeli "İklim değişikliğine uyum kırsalda çocuklar ve kadınlar ile başlar" projesi Çan`ın Bozguç Köyü kardeş dernek GastroKale`nin uygulama çiftliğinde Ekim ayında başlayacak. Bir yıl sürecek olan projede kadınlar ve çocuklara, iklim değişikliğin önemi, yerel kaynakların etkin ve verimli kullanımı, karbon ayak izini azalmak için alınabilecek önlemler uygulamalı bir şekilde anlatılacak. Çan`daki okullardan seçilecek çocuklar, gençler ve köy kadınların katılacağı atölyelerde, yağmur suyu hasadı, çöp/atık ve su yönetimi, kimyasal sız, pestisit siz gübreleme, kompost çeşitleri, güneş panellerinden elektrik elde etme, tamir et, yenile kullan, orman meyve çeşitlerinden ürün yaratma gibi konular ele alınacak. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Yasa, "Meyvelerle neler yapılacağını gösterelim, bunu gösterdiğimiz insanlar da bundan para kazansın diye düşündük. İki dernek olarak bizim ana düşüncemiz, köylümüzün, yerel üreticimizin, esnafımızın para kazanması. Dolayısıyla köylerden şehirlere göç etmemesi. Zaten köylerinde kral gibiler her şeyleri var. Fakat gelir yeterli olmayınca, köylerini bırakıp şehirlere geçiyorlar. Burada işte asgari ücrete herhangi bir yerde bir nevi kapıkulu oluyorlar orada imparatorken. Bu projeyi de yazdık ve bayağı da ilgi gördü. Otuz dört tane proje arasından layık görüldü. Fransa Büyükelçiliği onayladı. Hibesini de aldık, çalışmaya başladık" diye belirtti.
İklim krizine değindi
Başkan Yasa, hükümetlerin iklim krizinin zararlarını en aza indirmek için kanun ve yasalar çıkarttıklarını ifade ederek, "İklim değişikliğine uyum veya karbon ayak izi, atık yönetimi, iklimde derecenin yükselmesinden kaynaklı sorunlar için hepsi bazı önlemler alıyorlar. Kanunlar çıkarıyorlar. Fakat on beş senede bizim gözlemlediğimiz, bu yapılanlar hep üst düzeyde kalıyor. Aşağı damlayıp bireylere inmiyor. Özellikle kırsaldaki kişilere tam nüfuz etmiş değil. Ne oluyor diye anlamıyorlar. Biz de önce çocuklara, gençlere, kadınlara yönelik çalışmak istedik. Köyümüze gelsinler, çamurla oynarken kompost gübreyi öğrensinler istedik" diye belirtti.
 
Proje büyük ilgi gördü
Yasa kimyasal kullanmadan yapılan kompost gübre yapımı ve atıksız bir dünya konularını irdelemek istediklerini vurguladı. Ormanlarda yetişen meyvelerin de farklı birçok amaçla kullanıldığını söyleyen Yasa, bu meyvelerin verimli kullanılması için atölyeler düzenleyeceklerini kaydederek, "Meyvelerle neler yapılacağını gösterelim, bunu gösterdiğimiz insanlar da bundan para kazansın diye düşündük. İki dernek olarak bizim ana düşüncemiz, köylümüzün, yerel üreticimizin, esnafımızın para kazanması. Dolayısıyla köylerden şehirlere göç etmemesi. Zaten köylerinde kral gibiler her şeyleri var. Fakat gelir yeterli olmayınca, köylerini bırakıp şehirlere geçiyorlar. Burada işte asgari ücrete herhangi bir yerde bir nevi kapıkulu oluyorlar orada imparatorken. Bu projeyi de yazdık ve bayağı da ilgi gördü. Otuz dört tane proje arasından layık görüldü. Fransa Büyükelçiliği onayladı. Hibesini de aldık, çalışmaya başladık" sözlerine yer verdi.
1 yıl boyunca sürecek olan projenin program akışı şu şekilde;
8 Ekim 2022 Cumartesi, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan
Çiftlikte tüm katılımcılara çiftlikte bir sunum ile projenin ana fikrinin anlatılması. Hep beraber köy yemekleri ile öğle yemeği, çiftliğin ve köyün tanıtımı. İklim değişikliği, etkileri ve karbon ayak izi gibi konularda bilgi aktarma. Ödev olarak verilen programa göre katılımcıların program başı ve sonunda karbon ayak izi hesaplamasının öğretimi. 
 
12 Kasım 2022, Cumartesi, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan
Çiftlikte bahçe işleri, sistemin çalışması üzerine uygulamalı çalışmalar. Budama, fidan dipleri temizliği, Atık ve su yönetimi, köy fırınında pişirme ve köy ürünlerini tatma. Ekmek yapımı anlatım ve uygulama. Bahçesi ve balkonu olanların ürün yetiştirmesi önerileri.
 
19 Aralık 2022, Pazartesi, Edremit Zeytincilik Enstitüsü ve BAÇEM, Burhaniye 
Burhaniye BAÇEM çiftçi eğitim merkezini ziyaret ve aromatik ve tıbbi bitkiler üzerine uygulamalı eğitim. Damıtma ve orman meyveleri üzerine tanıtım. Nazım Tanrıkulu Öğleden sonra Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik Enstitüsü zeytinyağı kontinü imalatı ve sabun yapımı. 
 
14 Ocak 2023 Cumartesi, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan
Bozguç köyünde sulu taş değirmende atalık buğdaydan un yapımı, kaz çiftliği ziyareti ve keçi peyniri imalatını ziyaret.
 
25 Şubat 2023, Cumartesi, Bayramiç
Gülderen Bozkurt Arı Çiftliği, Türkmenli sucuk imalatı izleme, R&K Mandıra peynir imalatı. Tatlan helva imalatı izleme
 
27 Mart 2023, Pazartesi, 18 Mart Üniversitesi Teknoloji Bölümü
Sabah: Tohum Takas Sandığı ve belediye tarım arazilerini ziyaret. Ziraat Mühendisi İrfan Mutluay tarafından özet çalışmaların tanıtımı. Öğleden sonra: Fotovoltaik paneller ile elektrik temini. Teknoloji Bölümü ile uygulamalı atölye çalışması. Kaynaklar ve kapasite hesaplama. Kurulabilecek sistem gücüne göre çalışacak aletler. Enerji tasarruflu beyaz eşya hakkında bilgilendirme
 
8 Nisan 2023, Cumartesi, Ayvacık Meslek Yüksek Okulu Mutfak ve Toplantı Salonu
Ayvacık Meslek Yüksek Okulu: Çiğdem Özkan hoca ile yerel ürünlerle yerel yemek reçeteleri uygulamalı eğitimi. Yoğurt yapımı. Ayvacık yerel yemekler sunumu, odun fırınında çırpmalı yapımı, yoğurt yapımı. 
 
18 Mayıs 2023, Cumartesi, Belediye Toplantı Salonu , Çan Okullar ve katılımcılar ile hazırladıkları ödevlerin sunumu. Ödev konusu, her öğrencinin ailesinin karbon ayak izinin hesaplaması ve azaltmak için yaptıklarını anlatması ve önerileri. 
 
22 Haziran 2023, Perşembe, Laborde Çiftliği, Bozguç Köyü, Çan Çiftlikte saha uygulamaları. Yapılmış çalışmaların neticelerinin toparlanması ve tabiat piknik kampı. Kepez izci grubu çiftlikte. Tabiat keşfi, yürüyüşler, kamp ateşi sohbetleri
 
23 Haziran 2023, Perşembe, Saat 19:00-23:00, Cuma, Kapanış Daveti
(Damla Yeltekin)
Paylaş