Deprem sonrası hasar tespiti "192 hasarlı yapı tespit edildi"
20 Şubat gecesi Merkez üssü Ayvacık olan, 5.0 büyüklüğünde ve yerin 5,95 kilometre derinliğinde olduğu belirtilen deprem, Çanakkale’de korku yaratmıştı. Depremin ardından Ayvacık’a bağlı köylerdeki bazı yapılar depremden hasar görürken, Çanakkale’de 2 bin 500 kişilik kız öğrenci yurdun da boydan boya çatlak oluşmuştu. Ayvacıklı vatandaşlar ve kız yurdunda kalan öğrenciler geceyi dışarıda geçirmişti. Yetkili birimler tarafından deprem inceleme ve hasar kayıt çalışmalarına başlandı. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan resmi açıklamada, yapılan geniş çaplı incelemeler sonucunda 192 hasarlı yapı tespit edildiği belirtildi. Yapımı 6 ay önce tamamlanan ve öğrencilerin hizmetine açılan kız öğrenci yurdundaki çatlaklar ile ilgili olarak müteahhit firma tarafından ‘sıva çatlağı’ açıklaması yapılmıştı. Hasarla ilgili yetkili kurumlar tarafından açıklama yapılmazken, deprem bilimci Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek açıklamasında boydan boya oluşan çatlağın sıva çatlağı olamayacağını belirtti.
“Ekipler, bölgedeki çalışmalarına devam ediyor”
Çanakkale’yi korkutan depremin ardından Çanakkale Valiliği tarafından yapılan inceleme ve hasar tespit çalışmaları ile bilgilendirme yapıldı. Valilik tarafından toplam 192 hasarlı yapının tespit edildiği açıklamada; “İlimiz Ayvacık ilçesinde 20 Şubat 2019 Çarşamba günü saat 21:23’te 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığının merkez üssünü Ayvacık ilçesi (Tartışık köyüne 3,5 km uzaklıkta) olarak saptadığı deprem, yerin 5,95 kilometre derinliğinde meydana gelmiştir. Depremin ardından bölgede en büyüğü 3.6 olan 62 adet artçı deprem meydana gelmiş olup; deprem aktivitesi takip edilmektedir. İlçe Kaymakamlıkları, AFAD, Emniyet, Jandarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Türk Kızılay’ı, UMKE ve Muhtarlıklarca bölgede yapılan çalışmalara göre herhangi bir can kaybı meydana gelmediği anlaşılmış olup, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Psikososyal Destek Ekipleri, İl Özel İdaresi Ekipleri ve diğer kurum ve kuruluşların ekipleri olay mahallinde çalışmaya başlamışlardır. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce oluşturulan 8 ekip ön hasar tespit çalışmalarına olay mahallinde başlamış olup, ön hasar tespit çalışmaları sonucunda; 2 cami, 2 cami minaresi olmak üzere boş ve hasarlı toplam 192 konut ve yapı tespit edilmiştir. Ekipler halen bölgede çalışmalarına devam etmekte olup, yapılan çalışmalar ve ilgili diğer hususlar İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) tarafından koordine ve takip edilmektedir” denildi.
“Çatlaklar sıva çatlağı değil”
5.0 büyüklüğündeki depremin etkisi ile 2018 yılının Eylül ayında faaliyete geçen 2500 kişi kapasiteli KYK Safiye Hüseyin Kız Öğrenci Yurdu binası boydan boya çatlamıştı. Binadaki odalarda da çatlaklar meydana gelirken, paniğe kapılan öğrenciler geceyi bir müddet dışarıda geçirmek zorunda kalmışlardı. Binayı yapan müteahhit firma, tarafından yapılan açıklamada çatlakların ‘sıva çatlağı’ olduğu açıklaması yapılmıştı. Firma, binayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görevli kişilerin incelediğini belirtirken, konuyla ilgili Çanakkale Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Deprem bilimci Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek ise hasarla ilgili açıklamasında çatlakların sıva çatlağı olmadığını söyledi. Zeminden kaynaklı binanın ikiye bölündüğünü iddia eden Perinçek; “Zemin durumuna bakmadan ve zeminde homojenlik sağlamadan bina konmuş, binanın zemininde farklı oturma oranı nedeniyle bina ortadan ikiye bölünmüştür” dedi. Perinçek, fotoğrafların ‘sıva çatlağı’ açıklamalarını yalanladığını söyledi.
(Eren Aşnaz)