"Ciddi verim artışları sağladığını gördük"
ÇOMÜ'de öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Nurcihan Hacıoğlu Doğru'nun bir süredir üzerinde yoğunlaştığı çalışmasına, Avrupa Birliği tarafından destek sağlanacak.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurcihan Hacıoğlu Doğru'nun biyogübre üretimi üzerine yaptığı Ar-Ge çalışmalarına Avrupa Birliği tarafından destek verilecek.
"Topraklarımızı kimyasal içeriklerden oluşan gübrelerle çok fazla yorduk"
ÇOMÜ'de Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurcihan Hacıoğlu Doğru, biyogübre üretimi üzerine yaptığı Ar-Ge çalışmalarına Avrupa Birliği tarafından destek verilmesine ilişkin; "Ankara Üniversitesi Teknokent koordinatörlüğünde yürütülmekte olan 'AgriGenomics Hub-Agrigirişim Tarım, Gıda, Hayvancılık Sektörü Prototip Geliştirme ve Ticarileştirme Programı' kapsamında 20 firma arasına girerek büyük bir başarıya imza attık. Tarım ve tarıma dayalı sanayi ülkemizin öncelikli sektörleri arasında yer almaktadır. Topraklarımızı kimyasal içeriklerden oluşan gübrelerle çok fazla yorduk. Biyogübre ürünümüzün Ar-Ge çalışmalarında toprağı yormadan ciddi verim artışları sağladığını gördük" şeklinde konuştu.
"Hedefim, ülke tarımına fayda sağlamak"
Ankara Üniversitesi Teknokent yetkilileri, Ar-Ge çalışmaları sebebiyle kendisiyle iletişime geçildiğini belirten Doğru; "Ankara Üniversitesi Teknokent yetkilileri Biyogübre üzerine yaptığım Ar-Ge çalışmalarını fark ederek bana ulaştı. Kendileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda Ar-Ge çalışmam desteklenmeye uygun bulunan 20 firma/akademisyen arasına girmeye hak kazandı. Yakın bir gelecekte Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke kimyasal bazlı gübre kullanımına izin vermeyecekler. Bundan sonraki süreçte; Eğitimler, Mentorluk, Fikri Sınai Haklar konusunda danışmanlık hizmeti, Kuluçka ve Prototip Geliştirme Atölyesi Fırsatı ve Yatırımcılara, ulusal ve uluslararası finansal destek programlarına erişim imkanı gibi ürünün ticarileştirilmesi yolundaki tüm adımlarında beraber yol haritası hazırlayacağız. Hedefim, ülke tarımına fayda sağlamak üzere; toprağımızı yormadan, ulaşılabilir maliyetlerle biyogübre üreterek, çiftçimizin ürününden en yüksek verimini almasına destek verebilmektir" dedi.
(Yusuf Sonkurt)