"Büyüklüğü: 750 futbol sahası, Kazı miktarı: 2 milyon kamyon!"

1242
ESAN Eczacıbaşı Madencilik tarafından Lapseki`nin Şahinli Köyü`nde, 2013 yılında 5 hektarlık maden sahasında bentonit üretimi için izin alınan, ardından izin alanı 34 hektara çıkarılacak altın ve gümüş madenciliği için "ÇED olumlu" raporu alınan saha, Eylül ayında TÜMAD Madenciliğe devredildi. TÜMAD Madencilik ise, 34 hektarlık alanı 429 hektara çıkararak faaliyetine devam etmek için ÇED Başvurusunda bulundu. Ruhsat alanı toplamının 2 bin 766 hektar olduğu 429 hektarlık maden alanı için düzenlenen ÇED toplantısı, Şahinli Köyü`nde gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, TÜMAD Madencilik Yetkilileri, Şahinli Köyü, çevre köylerden katılım sağlayan yöre halkı ile çevre örgütleri ve duyarlı vatandaşların katılımı ile gerçekleştirilen ÇED toplantısı gergin başladı. Çevre örgütlerinin, pandemi gerekçesi ile içeri alınmak istenmediği ÇED toplantısı, tartışmaların ardından herkesin katılımı ile gerçekleşti. 
"39 milyon ton toprak, 2 milyon kamyon ile taşınacak"
ÇED toplantısının açılışının ardından konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, 5 hektarlık bentonit üretimi ile başlayan alanın bugün 429 hektar ile altın ve gümüş madeni üretim sahasına dönüştürmek istendiğini belirtti. Mutluay, "5 hektarlık alanda 10 bin ton üretim hedefi, 1 milyon 200 bin ton cevhere, kazı miktarı da 39 milyon tona yükseltilmek isteniyor. 39 milyon ton kazı, 2 milyon kamyon yapar. Bu alan, tam 750 futbol sahası büyüklüğünde bir alan. Çıkarılacak bu yaklaşık 40 milyon ton kazı toprağı, 2 milyon kamyonla taşınacak" dedi. 
"ÇED Dosyası eksikliklerle dolu"
ÇED Dosyasında, maden faaliyetleri sırasında kullanılacak suyun ne kadar olacağı ve nereden karşılanacağının yer almadığını ifade eden Mutluay, ruhsat sahasının içinde bulunduğu ormanlık alanlara ve yörenin tarımsal üretimine dair de dosyada bilgiler bulunmadığını söyledi. "Suyu nereden alacaksınız?" diye soran Mutluay, "Buradaki çalışma için, ormanın, suyun, hayatın değeri yok. Bu dosyada tarım yok, tarım. Bunu dosyayı hazırlayanlar kopyala-yapıştır yapmışlar. Yörenin su kaynakları yok, ormanı yok, tarımı yok!..." dedi. 
"Siyanürlü tarım ürünlerini satamazsınız"
Yörenin şeftali, kiraz ve nektarin konusunda yüksek üretim hacmi olan tarımsal merkezlerden biri olduğunu da ifade eden Mutluay, "Buranın değeri bu ürünlerdir. Bu yapılacak faaliyetin hepsi, özellikle tarımsal üretimi olumsuz etkileyecektir. Bunların hiçbiri bu dosyada yok. Dünyanın en kaliteli, şeftalisi, nektarini, kirazı lekelenecek. Şuanda havzasında bu kadar çok metalik madencilik faaliyeti yapıldığı, siyanürün kullanıldığı, ağır metallerin sulara karıştığı bir ortamda üretilen bir ürün pazara sunulduğu satılabilecek mi? Kesinlikle hayır. Alıcı buna bakar, dünya buna bakar, gümrük kapılarından geri döner bu ürünler" dedi. 
Toplantıda Ekoloji Birliği ve Kazdağları Ekoloji Platformu Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, köylülere yönelik çağrıda bulunarak, "Sizlere 8-10 sene iş verecekler sonra ne olacak? Ne üretecek, ne yiyeceksiniz? Bu madene izin vermeyin, geleceğinizi yok ettirmeyin" derken, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant ise, ESAN Eczacıbaşı`nın 2013 yılından bu yana bölgede olduğunu, ancak ruhsat süresinin dolması nedeni ile ruhsatının iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. ESAN Eczacıbaşı ile TÜMAD Madencilik arasındaki devir anlaşmasının geçersiz olması gerektiğini ifade eden Nalbant, yetkilileri bu konuda da göreve çağırdı...
(Seçkin Sağlam)
Paylaş