Bir bu eksikti!

yatırımına hazırlanıldığı iddiaları tedirginlik yarattı. İddialar yaşamsal değerlere sahip çıkma adına vatandaş duyarlılığını gündeme getirirken “Bu kadar enerji ne için?” sorusu merak uyandırdı. Bu kadar enerji kime kar, kime zarar?

828
Türkiye`nin hemen hemen her bölgesinde bulunan, Fırat ve Dicle Havzaları ile Doğu Karadeniz Bölgesi`nde yoğunlaşan Hidro Elektrik Santraller (HES) gittiği her bölgede ya davalık oluyor ya da yöre halkının büyük direnişi ile karşılaşıyor. Son günlerde Çanakkale`de de HES yatırımı çalışmalarının olduğu iddiaları gündeme geldi. Yıllardır metalik madencilik ile bölgede ekolojik yapıyı tehdit eden yatırımlara, eklenen termik santraller de tehdit unsuru oluşturmuştu. Şimdi de ortaya çıkan HES iddiaları yörede yaşayan vatandaşları tedirgin etmeye yetti. Bayramiç Barajı çıkışında bürokratik işlemlere başladığı ileri sürülen bir, Yenice-Kalkım bölgesinde iki ve Bayramiç Evciler`de ise yine bir HES yatırımına hazırlanıldığı iddia edildi. Yenice-Kalkım bölgesindeki HES`in metalik madencilik ile birlikte başta su kaynakları olmak üzere, ekolojik dengeyi tamamen bozacağı ileri sürüldü. Bayramiç Ayazma`daki mevcut suyun, Evciler`de kurulacak bir tesise aktarılacağı böylelikle de burada enerji üretileceği ifade ediliyor. Bayramiç Barajı`ndan ise su götürülmeyeceği, Baraj çıkışına kurulacak tesis ile elektrik üretiminin ardından suyun tekrar mevcut yatağına salınacağı belirtildi. Geçtiğimiz aylarda Altınoluk`da bulunan Mıhlı Çayı`nda kurulması planlanan bir HES yatırımı için eylemler düzenlenerek yöre halkı tepkilerini dile getirmişti. Son olarak gündeme gelen Bayramiç ile Yenice-Kalkım bölgesindeki yatırım iddiaları da bölge insanını, ekolojik hayatın geleceği noktasında tedirgin ediyor.
 
Bu kadar enerji ne için?
İddiaların doğruluğu kanıtlanmasa da HES yatırımları tedirgin etmeye ve tepki çekmeye başladı. HES yatırımlarının ardından sorulmaya başlanan “Bu kadar enerji ne için?” sorusu ise Çanakkale`de metalik madencilik ve termik santral yatırımlarının ardından HES yatırımlarına karşı yürütülecek mücadelenin de temelini oluşturuyor. Bu kadar enerji ne için? Çanakkale`nin hatta ülkenin bu kadar çok enerjiye ihtiyacı var mı?
 
Çanakkale`ye yönelik bu saldırıların arkasında ne var?
Metalik madencilik ile dünyanın en önemli oksijen merkezlerinden biri olan Kazdağları`nın yok edileceği ifade edilirken, termik santraller ile kısa ve uzun vadede canlı çeşitliliği başta olmak üzere, tüm ekolojinin dengenin bozulacağı belirtiliyor. Şimdi Çanakkaleliler, yapılması planlanan bu kadar enerji yatırımı ile Çanakkale’nin yaşamasal değerlerinin yok edilmesini gündeme getirecek bu dönüşüm için yaşamsal değerlere sahip çıkmanın en önemli gündemleri olduğunu belirterek hassasiyetlerini dile getirdiler.Bu girişime çanak tutanlara “elinizi yaşamsal değerlerimize müdahale etmekten çekin” çekin çağrısı yaptılar.  
Paylaş