havadurum

Belediyede işçilerin yüzü gülüyor

Çanakkale Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında mutlu son ile biten toplu iş sözleşmesi için imzalar atıldı. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonucunda işçilerin en düşük yevmiye ücreti 56 liraya yükselirken, en yüksek yevmiye ise 72,5 liraya çıktı. Taleplerinin karşılanması nedeniyle sakal bırakmaya son veren Sendika Başkanı Erdinç Uslan, imza töreni öncesinde belediye binası önünde sakal traşı oldu.

879
 
Çanakkale Belediyesi`nde görüşülen toplu iş sözleşmesi mutlu son ile bitti. Belediye Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen tören ile toplu iş sözleşmesi imza altına alınırken, işçilerin 41 lira olan en düşük yevmilye ücreti 56 liraya yükseldi. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, partililer, belediye başkan yardımcıları ve işçilerin de katıldığı törende konuşan DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan; “Her iki yılda bir yüzü gülen insanlar olarak toplu iş sözleşmelerinden ayrılmayı alışkanlık hakline getirdik. 2011 yılının Nisan ayında göreve geldiğimizde arkadaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmanın heyacanını bugün bir kez daha yaşıyoruz. 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamladığımız toplu sözleşme görüşmelerini sonunda Çanakkale Belediyesi`nin çok büyük bir özveride bulunmasıyla neticelenen anlaşmayı sonlandırmış bulunmaktayız. Bizlere zaman zaman patron sendikacılığı yapıyor diye yakıştırmalarda bulundular. İşbirlikçi dediler. Eğer bu hakkı almak işbirlikçilik ise ben işbirlikçiyim arkadaşlar. Çanakkale Belediyesi`nin ve Belediye Başkanının değerini en fazla onunla birlikte omuz omuza çalışanlar bilir. Bütün emek dostlarının yüzünün gülmesine sebep olan Çanakkale Belediyesi`nin yönetim kadrolarında yer alan herkese sonuna kadar teşekkür ediyorum” dedi.
 
 
Gökhan`dan personeline teşekkür
Belediye Başkanı Ülgrü Gökhan ise; “Bir kere belediye personeli Çanakkale halkına hizmet ediyor. Gece ve gündüz demeden emeğinizi ortaya koyuyorsunuz. Bir yerel yönetimin emekçilerinin çok önemli görevleri var ve belediye personeli bunları yapıyor. Bu bağlamda belediye çalışanlarının emeğin karşılığını hak ediyor olmasında hiç bir terettüd yok. Ama aynı zamanda da çalışmanızın karşılığında aldığınız noktada da mutlu olmanız esastır. Çünkü sonuç itibariyle bu moral içerisinde çalışıyor olmanız daha verimli çalışmanızı ortaya koyacaktır. Çanakkale halkına özverili çalışmalarından dolayı tüm belediye personeline teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
 
En düşük yevmiye ücreti 56 lira
Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonucunda en düşük yevmiye ücretinin 56 lira olarak tespit ettiklerini ifade eden Başkan Gökhan “Sendika ile yaptığımız görüşmelerde hep daha iyisini yapabilmenin mücadelesini verdik. Umuyorum herkesin mutlu olacağı bir noktaya geldik. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonucunda en düşük yevmiye 41 lira idi. Bunu 56 liraya çıkardık. En yüksek yevmiye ise 59,60 liradan 72,5 liraya yükseltildi. Fazla mesai ve ikramiyeler söz konusu. Yine sosyal yardımlarda söz konusudur. Fiili her yıl için 0,50 kuruşluk kıdem artışı da tüm personelimiz için öngörülmüş durumdadır. Önümüzdeki yıl TÜFE oranının artı 1 puan yani refah payı artırılarak da 2. yılı tamamlamamız söz konusu” diye konuştu.
 
“Olup bitene seyirci kalan sendika genel merkezileri var”
Türkiye`de yaşananlara sessiz kalan sendika genel merkezilerine tepki gösteren Başkan Gökhan şu şekilde konuştu: “Hiç emekten yana bir haber duymuyoruz. Yani sendikalarınızda sessizlik içerisinde. Olup bitene seyirci kalan sendika genel merkezileri var. Hiçbir mücadele içerisinde görmedik. Tam tersine DİSK dışındaki diğer sendikalarda hükümetle sanki işbirliği içerisinde kol kola ortada dolaşıyorlar. Eskiden sendikalaşmayla ilgili sorunlar gündeme taşınırdı, şimdi ise hiç adı sanı çıkmıyor arkadaşların. Özellikle kamu ve özel sektörde sendikalı işçi sayısında düşüş yaşanıyor. Niçin iş gücünü taşeronlardan alıyoruz. Niçin buna bir çözüm bulmuyor hükümet. Çünkü sendikalar bu konuda hiç bir işlem yapmıyor. Bu konuyla ilgili CHP dışında hiç kimse bir şey söylemiyor. Yani giderek taşeronlaşan bir durumdayız. Bu da Çanakkale Belediyesi`nin emek verenlerine ciddi sıkıntılar yaratıyor. Özellikle sadece toplu iş sözleşme yaparak sendikal haklara kavuşmanın rehaveti içerisinde olmayın. Bu fırsatıları yakalayamayan emekçilerinde yanında olmalısınız. Genel merkezlerinizle eylem yapmalısınız. Yarın sizde sendikasızlaştırma noktasına gelebilirsiniz. Bu mücadeleyi yapmadığınız takdirde bunun sorumlu-luğunu da üstlenmiş olursunuz. Hızlı bir biçimde bu taşeronlaşma konusunun ortdan kaldırılmaıs için mücadele edilmesi gerekir. Bunşlara sesi çıkmayan arkadaşlar, her türlü yolsuzluğun ortaya çıktığı ülkede bu yolsuzlukların ortaya çıkmasından sonra da hiç seslerini çıkarmadılar. Sizin verdiğiniz emeklerle bu ülkenin bütçesi oluşuyor. O gördüğünüz ayakkabı kutularındakiler sizin paranız. Bunlar yurt dışından falan gelmiyor. Bu ülkenin iktidarı çiftçiyi de yok saydı. İşçiyi de yok saymakta. Esnafı da yok saymakta.”
 
“Birlik içerisindeyiz”
Cumhuriyet Halk Partisi`nin birlik içerisinde olduğunu kaydeden Başkan Gökhan; “CHP yöneticileri burada. Biz birlik içerisindeyiz. Kimse bu aday saptama süreciyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi`nde bir sıkıntı beklemesin. Çünkü biz ezilen, horlanan, dışlanan ve elinden tutulmayan, fakirleştirilmiş insanların yararları için bu görevleri talip oluyoruz. Ben olmuşum ya da başka birisi olmuş bir şey değişmez. Ama bu yerel iktidarda CHP`nin olmaıs çok önemlidir. Sizin menfaatinezedir. Yine beraber çalışacağız” dedi.
 
“Demokrasimizden ve özgürlüğümüzden asla ödün vermeyiz”
“El el kol kola halkımıza hizmet ederek bu süreci yaşayacağız” diyen Başkan Gökhan; “Ama eğer bize güveniyorsanız hem kendinizin hem geleceğiniz hem de ülkemiz için bizim mücadelemize katılın. Hep beraber 30 Mart tarihinde yine başarıyla çıkalım. Daha çok insanımıza hizmet fırsatı yaratak bu kentte özgürce, insanca, demokratik haklarımızı alarak bu kentte yaşamaya devam edelim. Ne yaparlarsa yapsınlar biz ölürüz ama yine demokrasimizden ve özgürlüğümüzden asla ödün vermeyiz. Bu noktada sizde vermeyiniz. Geleceğiniz, çocuklarınız, özgür bir ülkede, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün kurduğu Cumhuriyette ilerlemek ve mutlu olmak için bu mücadelenin içerisinde yer almalısınız. Birlik olalım, haklarımıza sahip çıkalım. Hep beraber mücadelemizi sürdürelim” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesi Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan tarafından imzalandı. Atılan imzaların ardından ise tören pasta kesimiyle sona erdi.
Paylaş