İda Dayanışma Derneği üyeleri, bugün Çanakkale Belediyesi Yerel Yeşil Yönetim Binası önünde eylem yaptı. Eylemde ilk olarak söz alan Ekrem Akgül, İda Dayanışma Derneği olarak yalnızca Çanakkale’de değil, tüm Türkiye’de çevre ile ilgili konularda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Akgül konuşmasına şöyle devam etti:
“Çanakkale Belediyesi bize randevu versin, biz derdimizi Sayın Başkan’a anlatalım. Eğer sayın başkan yerindeyse, mesaiye geldiyse onu davet ediyorum. Bizi dinleyebilir. Bir çevre sorunu olduğunda, yerine giderek Edirne’den Diyarbakır’a, Artvin’e kadar İDA Derneğinin her yerde ayak izi vardır. Eğer bugün Kirazlı’dan Alamos’u kovduk ancak iş bitmedi. Alamos, Londra tahkim mahkemesinde Kirazlı’yı görüşüyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti halkın vergilerinden 1 Milyon Dolar ödemesin diye yine biz varız orada. Bir temsilcimiz Londra mahkemesine gidecek. KOP toplantılarına akrediteyiz biz. O toplantılara katılmak, akredite olmak Birleşmiş Milletlerden çağrı mektubu almakla mümkündür. Türkiye’deki 44 dernekten biri olarak KOP 23’e katıldık.
“Bedava oturmak için eylem yapmıyoruz”
Biz hiçbir Avrupa projesinden fon kullanmadık. Kendi yağımızla kavruluyoruz. Dernekler Masası zorunlu kılmasaydı üyelerimizden aidat da almayacaktık çünkü bu gönüllü bir mücadeledir. Ama bizi anlamayanlar bize 3 bin 500 aylık kira üzerinden ihaleye çağırıyorlar ve bu bir sosyal demokrat belediye. Biz bu 3 bin 500 lira bedel üzerinden ihaleye girelim ama sonrasında daha düşük bir bedel için belediye ile uzlaşırız diye belediyeden dosya aldık. Yaklaşık 7 bin lira para yatırdık oraya. O sıralarda 70 tane dava takip ediyorduk. Son zamanlarda biliyorsunuz artık hukuk adalet dağıtmadığı için bazı davaları kaybetmişiz. O da pandemiye rastlamış. Biliyorsunuz pandemide de İda’ya tebligat yapamamışlar. Tam o ihale sırasında 126 bin lira mahkeme masrafı geldi. Dolayısıyla icraya da verilmişiz. Biz şimdi onu mu ödeyelim, yıllık 60 bin liraya varan bir kira mı ödeyelim belediyeye? 9 yıldan beri biz Belediye İş Merkezinde başka sendikalar, hepsi toplum yararına çalışan dernekler ile birlikte oturuyoruz. Bu belediye herkese yer buldu bir tek bizi bıraktı. Bir sosyal belediye bizi niçin ayırdı? Bize bedava oturmak için eylem mi olur diyorlar. Biz bedava oturmak için değil, bu duruşa karşı belediyenin önünde eylem yapıyoruz. Şu anda İda Dayanışma Derneği mobil vaziyettedir. Bir evrak çantamız var, onunla Çanakkale’nin mekânlarını dolaşacağız, her yerde olacağız. Geleceğimizi bu zemin üzerinde tekrar planlayacağız.”
“İşgalci değiliz!”
Ekrem Akgül’ün ardından İda Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Erenalın tarafından basın açıklaması okundu.
İDA Dayanışma Derneği’nin, Çanakkale’nin kent dinamiklerinden bir tanesi olduğun altının çizildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Yaşadığımız coğrafyada, toplumsal düzlemde iyi, sağlıklı sürdürülebilir yaşam koşullarının inşasını, korunmasını, geliştirilmesini, yurttaş haklarını merkezine alarak faaliyetlerde bulunmak amacı ile kurulmuştur.
Var olan doğal, tarihsel, kültürel değerlerin üzerinde büyük baskılar oluşturan, tahrip eden, talan eden merkezi ve yerel politikalara karşı meşru zeminde uzun yıllara dayanan, hukuksal ve eylemsel bir mücadele vermektedir.
Onlarca dava açmış, kazanmış-kaybetmişsek de, bugüne kadar on civarında kömürlü termik santral projesini, bir o kadar maden projesini iptal ettirmişiz.
Bunlardan Kirazlı projesi gerek katılım büyüklüğü, gerekse yerel yönetim ve sivil toplum dayanışması bakımından başlı başına bir destandır.
İda Dayanışma Derneğinin gelir getirici hiç bir faaliyeti yoktur. Üyelerimizin neredeyse tamamı emeklilerden oluşmuş ve aidat miktarı yasal en az limit olarak 1 TL’dir. Yüz binlerce lirayı aşan yargı giderlerimizi sponsor kullanmaksızın, kendi iç dayanışmamız ile karşılamakta-karşılayamamakta, icraya da düşmekteyiz.
Ne yazık, şimdi yaklaşık 9 yıldır diğer dernekler ile birlikte oturduğumuz Belediye İş Merkezindeki belediyeye ait ofisimizden Çanakkale Belediyesi tarafından ‘’işgalci’ ’duruma düştüğümüz gerekçesi ile çıkarılıyoruz. Çanakkale’de faaliyet gösteren başka birçok sendika, dernek, STK, DKÖ ne boşaltılan balık hali üzerinden yer tahsis edildiğini biliyoruz. İDA Dayanışma Derneği olarak bizim de yazılı talebimiz olmasına rağmen bir yanıt alamadık.
Açılan kira ihalesine dosya hazırlamamıza rağmen, son gelen ve icralık olduğumuz yüksek meblağlı mahkeme masrafı nedeni ile çekilmek zorunda kaldık.
Ne yazık, randevu verilmediği için belediye başkanı veya başka bir yetkili tarafından kurumsal olarak bir görüşme gerçekleştiremedik. Oysa Çanakkale Belediyesi kurum olarak tüm halkın muhatabıdır, olmalıdır.
İDA Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleri olarak, Çanakkale Belediyesi tarafından maruz bırakıldığımız bu durumu kurumsal kimliğimiz ile protesto ediyoruz.”
(HADİYE AYŞE İRİM)