havadurum

“Laçiner’in uzaklaştırılmasını talep ediyoruz...”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Metin Mutlu, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’e tepki gösterdi.

1177
 
Çanakkale Merkez Cem Evinin önünde basın açıklaması yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Metin Mutlu, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in makamından uzaklaştırılmasını talep etti. Laçiner’e cevap veren Mutlu; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi rektörü Sedat Laçıner hakkında çıkan haberlerin ayyuka çıkması üzerine bu konudaki görüşlerimizi aktarmak üzerine Çanakkale Merkez Cem Evinde toplanmış bulunuyoruz. Rektör Laçiner, güya orta doğu ülkeleri ve özellikle Suriye üzerinden yürüttüğü değerlendirmede mezhepler üzerinden yola çıkmış Şiiliği ve buna paralel Türkiye`deki Alevileri de dahil ederek bahsi geçen bu mezheplerin sapkın olduğunu, dini bozmaya çalıştıklarını Hıristiyanlığın bile bu mezheplerden daha iyi olduğunu, Hıristiyanlığın nihayetinde 3 ehli kitaptan biri olduğunu ve Allah`ın onu dilerse selamete erdirip cennete koyabileceğini belirterek bilinçli veya bilinçsiz Şiiliği ve Aleviliği kötüleme algısı yaratmıştır.
 
Sayın Laçiner, bildiğimiz kadarı ile orta doğuda sizin çizmiş olduğunuz mezhepsel profil doğru değildir. Siz orta doğudaki gelişmeleri değerlendirirken o bölgede böyle bir mantık olduğunu savundunuz. Çıkış noktanız ve vardığınız sonuç yanlıştır. Zira Ortadoğu ülkelerindeki Sünnilerde böyle bir inanç ve algılama yoktur. Orta doğuda yalnızca Vahabiler`de; Şiilere karşı söylediğiniz gibi bir tavır ve algılama vardır. Yani orta doğudaki Sünniler böyle düşünüyor demek çok yanlıştır.
 
Sayın Laçiner; aslında Ortadoğu değerlendirmelerini yaparken sarf ettiği sözlerin nereye varacağını bilemeyecek kadar değildir. Kendisi bilmez mi ki ülkemizde mevcut hakim Sünni devlet anlayışının aleviler üzerindeki asimilasyon politikasını, bilmez mi ki tarih boyunca ve Kerbela`dan bu yana Anadolu topraklarında Alevilerin katledildiklerini ve bilmez mi ki bu ülkede sürekli olarak Alevi-Sünni çatışma ortamına zemin hazırlanmaya çalışıldığını.
 
Sayın Laçiner, Kerbela`da HZ. Hüseyin ve eh-li beytini katleden Dersim, Maraş ta beşikteki çocuğu, hamile kadınları dahil hunharca katleden, Sivas`ta insanları diri diri yakan yobaz Sünni anlayış ülkemizde egemen değil mi. Halen Aleviler üzerinde baskı oluşturmaya çalışan bir AKP iktidarı vardır. Çocuklarına okullarda zorunlu olarak Sünnilik dersi veren, Aleviliği yok sayan ve Cem Evlerini tanımayan, Alevi köylerine asimile maksatlı cami inşa eden bir AKP iktidarı vardır. Sayın Laçiner; sizde AKP iktidarının güdümünde hareket eden rektörsünüz. Aleyhinizde yazılan yazılara, geniş kitleler ile gerçekleştirilen yürüyüş ve mitinglere kulak verin. Sizin için "aç bırakan rektör", "sevgi ve hoşgörüden yoksun egolarını tatmin eden rektör" ve " AKP`nin rektörü" diyorlar. Siz yanlış anlaşılmıyorsunuz. Ayrıca sözlerinizi de kimse çarpıtmıyor. Varmak istediğiniz hedefe, ulaşmak istediğiniz zirveye makamınızı bırakıp öyle gidin. Mezhep yarasını kaşıyan sizsiniz. Ve biz size hakkımızı helal etmiyoruz. Siz bu ülkede Alevilerin vergilerinle maaş alıyor, makam kullanıyor yüklü harcamalar yapıyorsunuz. Ve biz sizin bu makamdan uzaklaştırılmanızı talep ediyoruz” dedi.
Paylaş