“Çanakkale halkına ‘hokkabaz’ dedirtmem”

Gazeteci-yazar ve CHP Milletvekili Oktay Ekşi`nin yıllar önce yazdığı bir yazıyı yerel gazetelere `ilan` olarak veren Çanakkale Madenciler Derneği`ne makamında kabul eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, hem derneği hem de CHP`li Ekşi`yi sert bir dille eleştirdi. “Sıfatı ne olursa olsun, kimse Çanakkale halkına `Hokkabaz` diyemez” diyen Gökhan, “Bu tür lafları basına yazdığınız için sizi şiddetle kınıyorum. Oktay Ekşi’yi de ayrıca şiddetle kınıyorum. Zaten sayın genel başkana bunu göndereceğim. Sayın Genel Başkana çok ciddi bir biçimde Oktay Ekşi eleştirimi de ileteceğim. Çevreyi duyarlı insanlara hokkabaz demek hiç kimsenin haddine değildir” ifadelerini kullandı.

858
Çanakkale`de kurulumunu tamamlayan Çanakkale Madenciler Derneği yönetimi, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ı makamında ziyaret etti. Gazeteci-yazar ve CHP Milletvekili Oktay Ekşi`nin yıllar önce altın üretimini överek, altına karşı mücadele edenleri `hokkabaz` olarak nitelendirdiği yazısını yerel basına servis eden Çanakkale Madenciler Derneği yönetimi, Başkan Gökhan`dan beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştı. Dernek yönetimini sert ifadelerle eleştiren Başkan Gökhan, “Öncelikle sizinle siyanürle altın işletme konusunda taban tabana zıt durumdayız. Özellikle Oktay Ekşi`nin yazısını basına dağıtmışsınız. Ben Oktay Ekşi`nin madenci olduğunu sizden duyuyorum. Demek ki özünde madencilik varmış ki ahkam kesmiş. Ben Oktay Ekşi gibi düşünmüyorum. Oktay Ekşi, bilmeden konuşuyor. Kendisine siyanürle altın arandığında bir şey olmayacağını empoze etmişler. Söyledikleri Kazdağları gibi olmayan, çorak ve değersiz bir alan için doğru olabilir. Yalnız sayın Ekşi`nin maalesef bu yöreyle ilgili bilmediği önemli konular var. Kazdağı ormanlarının altın işlenmesi suretiyle yok edilebilecek olmasıdır. Burası milyonlarca yılda oluşmuş, florası, faunası, bitki örtüsü, ağaç yapısı, son derece değerli olan, dünyada çok az rastlanan bir alandan bahsediyoruz. Bu alanın tahrip edecek altın madeni işletmesine karşı olduğumuzu her zaman ifade ettik, etmeye de devam edeceğiz. Bu alanlara yaptığınız tahribat ile çıkacak altın mukayese edilemez. Yani çıkacak altın ile, bu alanları yeniden o hale getirmek söz konusu değildir. Biz Kazdağları`nı yaşadık. Gelecek kuşakların da yaşaması için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
 
“Bırakın orada kalsın”
Başkan Gökhan, ziyaret sırasında yaptığı açıklamasında “Bir başka yanlışı da burada düzeltmem lazım; `Neticede Türkiye en az 70 milyar dolar tutarındaki zenginliğine işte böyle suya baktığı gibi bakıyor` diyor sayın Ekşi. Altın ile ilgili söylüyorum. Altıncıların Türkiye Cumhuriyeti Devleti`ne ve vatandaşlarına bıraktıkları pay, beyat ettikleri altının yüzde 5`ini geçmiyor. Ben de diyorum ki; bırak orada kalsın! Hem çevremizi hem elimizdeki değerleri tahrip ettirmemek için sonuna kadar mücadele edeceğimizi burada söylemek istiyorum. Sayın Ekşi de 70 milyon dolar masalını bırakmalıdır” dedi.
 
“Yüzde 171 verseler ne olur?”
“Ben öncelikle yüzde 5 konusuna katılmıyorum” diyen Madenciler Derneği Başkanı Nurettin Ahi, burada Başkan Gökhan`ın “Kaç o zaman? Yüzde 50 mi, yüzde 100 mü?” sorusuna ise, “Ürettiğimiz yer altındaki madenin yüzde 71`i devlete kalıyor” dedi. “Biz altıncı olarak gelmedik buraya, tüm madencilerin temsilcisi olarak geldik” diyen Nurettin Ahi`yi eleştirmeye devam eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bu ilanda `altın` diyor. Altını savunmuşsunuz. Bütün madenciler diyorsanız, basına bunu vermeyeceksiniz. Bize hokkabaz diyen Ekşi`nin lafını kullanıyorsunuz. Biz hokkabaz değiliz. Biz kentimizi, yöremizi koruyan insanlarız. Şimdi, burada hokkabazlık altın şirketlerinin yaptığıdır” ifadelerini kullandı. “Nasıl yüzde 71?” diye soran Başkan Gökhan`a cevap veren Ahi; “Maliyetler, vergisi, çalıştırılan işçi kazançları, yatırım maliyetleri ve sizin dediğiniz yüzde 5`i topladığınızda yüzde 71 ediyor” dedi. Ahi`nin bu sözleri üzerine ise Başkan Gökhan, “Ben şunu bilirim. Devlete verilecek para yüzde 5`tir. Bırakın o işçiler başka türlü istihdam edilir. Yüzde 5`e bakalım. Bırakalım kalsın orada. Bu madencilik konusunu fazla açmayalım, gitmeyelim Soma`lara falan, oralara gidersek işin içinden çıkamayız. O dağdaki bütün unsurlar, yüzde 71`ini değil, yüzde 171`ini de bıraksalar, yerine gelmez artık” ifadelerini kullandı.
 
“Çanakkale halkına hokkabaz dedirtmem”
“Bu ilanı vermiş olmanız son derece ayıp oldu” diyen Başkan Gökhan, “Çanakkale gazetelerine bu ilanı vermeniz ve bize hokkabaz dedirtmenizi size yakıştıramadım. Çanakkale halkına hokkabaz diyen Oktay Ekşi’nin, bu beyanını çıkarıp gazetelere vermeniz bize `hokkabaz` demeniz anlamına geliyor. Hokkabaz biz değiliz, bunu savunanlar hokkabaz. Çanakkale halkını al takke ver külah kandırmaya çalışmayın. Biz hokkabaz değiliz, biz Çanakkale`nin saygın insanlarıyız. Çanakkale ilinin saygın insanlarıyız. O dağdaki kadınların feryadı bizim önemlidir. Bu konulara dikkat etmiyorsunuz, dernek kuruyorsunuz, bir de üstelik beni ziyarete gelirken böyle reklam verdiğiniz gün geliyorsunuz. Kusura bakmayın.Benim bunu kabul etmem mümkün değil. Kimseye, Çanakkale halkına hokkabaz dedirtmem. Bu doğanın tahrip edilmesini istemiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Oktay Ekşi de kim?
“Bu tür lafları basına yazdığınız için sizi şiddetle kınıyorum” diyen Gökhan, “Oktay Ekşi’yi de ayrıca şiddetle kınıyorum. Zaten sayın genel başkana bu ilanı da göndereceğim. Sayın Genel Başkana çok ciddi bir biçimde Oktay Ekşi eleştirimi de ileteceğim. Çevreyi duyarlı insanlara hokkabaz demek hiç kimsenin haddine değildir. Asla, sıfatı ne olursa olsun. Oktay Ekşi kim? Ne dediğini bilmeyen birisi. Madenciliğe karşı değilim. Şiddetle de taraftarım. Ama üretim ve doğa, tabiat ve çevreyi dengeli götürmeliyiz. Bakın termik santral belası yaşıyoruz Çanakkale`de. 11 tane ilave termik santral çalışması var. Çanakkale poyraz rüzgarı hakimiyeti altındadır. Belli bir kapasitenin üstüne çıktığında bu Çanakkale`yi de etkileyecektir. Havayı etkileyecektir. Her şey para değildir. İnsanız” ifadelerini kullandı.
Paylaş