havadurum

Yüzde yüz zam öğrencileri de vurdu, öğrenciler artık yurtları tercih ediyor

2023-2024 Eğitim Öğretim yılı başlamasının ardından üniversitelerde önümüzdeki haftalarda başlayacak. Üniversitelerin açılacağı güne sayılı günler kalırken, öğrencileri barınma sorunu sardı. Eve çıkmak isteyen öğrenciler çoktan ev ilanlarını araştırmaya başladı bile. Geçen seneye göre artan kira fiyatları öğrencileri zorlarken, öğrenciler aradığı evin ilk olarak ucuz olmasına öncelik veriyor. Çanakkale’de Gayrimenkul Danışmanlığı mesleğini icra eden Akın Özmen, öğrencilerin taleplerini ve geçen seneye göre artan ev fiyatlarını değerlendirdi.

2009

Üniversitede eğitim dönemi gitgide yaklaşıyor. Dönemin yaklaşmasıyla birlikte, yurt yerine evi tercih eden öğrenciler ev fiyatlarını araştırmaya başladı. Geçen seneye göre artan ev fiyatları göz önüne alındığında öğrenciler eve çıkmaktan vazgeçerek yurtlara yöneliyor. Öğrencilerin talepleri ekonomik krizden dolayı geçen seneye göre değişmiş durumda. Geçtiğimiz senelerde öğrenciler evin konforunu da dikkate alırken, günümüzde ise baskın talep ucuz ev. Öğrencilerin tek masrafı kirayla sınırlı kalmıyor. Ulaşım ve doğalgaz, elektrik ve yemek gibi ev masrafları da hesaplandığında maliyet tablosu öğrenciler için de dudak uçuklatıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri açısından artan kiraları ve üniversitelilerin taleplerini değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Akın Özmen, öğrencilerin ev arayışı ve bu sene öğrencilerin en büyük sorunu olan ev fiyatlarını değerlendirdi.

“Ev fiyatlarına yüzde yüz zam var”

Geçen seneye göre kiralık ev fiyatlarına yüzde yüz zam yapıldığını dile getiren Akın Özmen, günümüzde en ucuz 1+1 evin 6 bin TL’den başladığını anlattı. Özmen “Geçen sene 1+1 fiyatları 4-5 bin TL bandındaydı, 2+1’ler 6-7 bin bandında. 3+1’ler 10 bin bandındaydı. Şu an iki katına çıktı. Yüzde yüz bir artış var. 1+1’ler 10 bin, eşyalıysa 12 bine kadar, 2+1’2ler 12-13 bin, eşyalıysa 15 bine kadar, 3+1’ler 15 binden tutun 25-30 bine kadar evler var” sözlerini kullandı.

“Öğrenciler artık konut giderlerini karşılayamıyor”

Öğrenciler artan maliyetlerden ve konut giderlerini karşılamak için yeterli bütçeye sahip olmadıkları için artık evi tercih edemiyor. Ev tercih eden öğrenciler ise, ucuz evlere yöneliyor. Öğrencilerin bu sene ev kiralamaya yönelik taleplerinin daha az olduğunu belirten Özmen, maliyet ve rakamlardan dolayı da taleplerin karşılanmadığını belirterek “Bu sene ekonomik kriz yaşanıyor. Tabi ki artan maliyetler ve satışların azlığından dolayı. Öğrenci konut giderlerini karşılayacak durumda olmadığı için ağırlıklı olarak yurtlara talep gösteriyorlar. Şu anda piyasada öğrencilerin bizden talepte bulunduğu çok nadir istekler var. Onun dışında aileler talepte bulunuyor ama artan maliyet ve rakamlardan dolayı bunları karşılamaları söz konusu olmuyor” ifadelerine yer verdi.

“Öğrencinin aylık maliyeti 25 bine kadar yaklaşıyor”

Öğrencilerin tek masrafı kirayla sınırlı kalmıyor. Evin giderleri, mutfak alışverişi gibi masraflar öğrencilerin maliyetleri arasında yer alıyor. Ev geçindirmeye çalışan bir öğrenci kirasını ödemenin yanında, mutfak masrafını, faturalarını ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok para tüketiyor. Aynı zamanda okula gitmek için harcadığı ulaşım masrafı da buna eklendiğinde çıkan maliyet, öğrenciyi evi tercih etmekten geri adım attırıyor. Bu yüzden öğrenciler, kiralık ev yerine yurtlara yönelmiş durumda. Bu konuya dair Gayrimenkul Danışmanı Özmen “Öğrenciler eşyalı ve ucuz olmasını talep ediyor. Bugün eşyalı ve ucuz evin en düşüğü 10-11 bin bandında. Öğrencinin 10-11 bini sadece ev gideri olarak karşılaması ve bunun üstünde kendi gıda tüketimi ve ulaşım maliyetlerine vurduğu için bunun 25 bin TL’ye yaklaşan bir maliyeti var. Onun için öğrenciler bundan dolayı pek konut talebine girmiyor. Yurtları daha çok tercih ediyorlar” dedi.

Öğrenciler yemek masrafı yerine yurtlara yöneliyor

Öğrencilerin ev maliyetleri dışında yemek, ulaşım maliyeti gibi diğer masraflarına da değinen ve bu maliyetten söz eden Akın Özmen “Öğrencilerin aynı zamanda ulaşım masrafı da var. Aylık nereden baksanız ayda 600 TL bandında bir ulaşım masrafı var. Yiyeceğiniz en ucuz yemeğin bir porsiyonu 100 TL’den aşağıya değil. Bunların ince ayrıntıları var. Bu yüzden yurtlara talep fazlalaştı. Hem konaklamadan, hem sabah kahvaltısı ve akşam yemeği verildiğinden öğrenciye daha cazip geliyor” dedi.

Öğrenciler evlerde daha çok kişiyle kalmaya çalışıyor

Kira ve ev maliyetlerini karşılamakta zorlanan üniversiteliler, örneğin 2+1 evlerde geçmişte 2 kişi kalıyorken şimdi ise 2+1 evde 4-5 kişiyle yaşamayı tercih ediyorlar. Ya da öğrenciler, odalarını kiralamak zorunda kalarak bir kazanç elde etmeye çalışıyorlar. Maliyet artışından dolayı bu duruma örnek veren ve öğrencilerin evde daha çok kişiyle yaşamaya çalışmasına değinen Özmen, “Maliyetin artışından dolayı kendi odasını kiraya vermek isteyenler var. Veya ayrı evlerde oturup maliyetlerden dolayı tek bir eve geçenler var. Öğrencilerde 2+1 bir evde eskiden 2 öğrenci kalırken 4-5 öğrencinin talep ettiği durumlar oluyor. Zaten ev sahipleri bu konuda toplu öğrenci kalımına yanaşmıyor. 3+1 dairelerde bile 3 odasına birer öğrenci yerleşsin diyeceğiz ama onda bile 8 öğrenciye kadar toplanalım tutalım gibisinden talepler söz konusu oluyor” diye konuştu.

Ev sahibi öğrenciler yerine memurları tercih ediyor

Ev kiraları öğrencilerle birlikte aynı zamanda ev sahiplerini de etkiliyor. Ev sahipleri eskiden bir evi 2 kişiye kiralarken bu sene aynı evi 4 kişi talep edebiliyor. Bu durumun yanında ev sahipleri, öğrencinin geleceği belli olmadığı için öğrenci tercih etmek yerine memurları tercih ediyor. Aynı zamanda erkek öğrenciler veya kadın öğrenciler de evi tercih edebiliyor. Ev sahiplerinin kiracı taleplerine dair Özmen “ Ev sahibi genelde az sayıda öğrenci olmasını bekliyor. Evin kalabalık bir ortam olmasına yanaşmıyor. Diğer ev sahiplerinin komşuluk olarak bu durumdan rahatsız olmasını istemiyor. Onun için genelde memur tercihi ön planda oluyor. ‘Memur olsun, kiramızı zamanında versin’ diye. ‘Öğrencinin yarın ne olacağı belli değil’ diye düşünüyorlar. Öğrenci tercihi olsa da bayan öğrenciye ağırlıklı bir talep söz konusu. Erkek öğrencinin de bu konuda pek tercihi olmuyor. Şu an için bayanlar da erkeklerde istiyor. Ağırlıklı olarak birini diyemeyiz. Ama tabi ki erkeklerin biraz daha talepleri daha fazla oluyor” sözlerine yer verdi.

(Esra Güller)

Paylaş