Yurt Dışı İhracatı ve Vergi Meyve Fiyatlarını Artırdı

Çanakkale Cuma Pazarı meyve fiyatları, rekolte düşüklüğü, yurt dışı ihracatı ve vergi gibi nedenlerle geçen seneye göre yükseldi. Pazarcılar ve vatandaşlar durumdan şikayetçi.

2554

Çanakkale’de kentin en büyük pazarı olan Cuma Pazarı’nda meyve fiyatları, geçen seneye göre ciddi bir artış gösterdi. Vatandaşlar, canlarının çektiği meyveleri kimi zaman yarım kilo kimi zaman ise taneyle alarak nefislerini köreltmeye çalıştı. Pazarcılar ise meyve fiyatlarının yüksekliğinin nedenlerini anlattı.

“Diğer meyveler pahalı olduğu için elma da pahalı”

Senelerini Cuma pazarına veren pazarcı Güven Uzcan, meyve fiyatlarını değerlendirdi. Uzcan, bazı meyvelerde zam oranın yüksek olduğunu ifade ederek, “Armutta rekolte düşük. Kivide rekolte düşük. Meyve sebze halinde deveci armut ve santa maria armudun iyisi 40 lira, en kötüsü 30 lira. Kivinin haldeki fiyatı 40-42 lira. Pazar yerinde 50 liraya satılıyor. Bu meyveler az olduğu için elma da pahalı” ifadelerine yer verdi.

“Girdi maliyetleri yüksek”

Kışın en uygun fiyata satışa sunulan meyvesi olan elmanın dahi fiyatının genel meyve fiyatlarının oranı nedeniyle yüksek olduğunu kaydeden Uzcan, “Hallerde boyuna göre elma 20-30 lira arasında. Buraya gelmesi, KDV’si, yolu masrafı derken buraya kadar 3,5 lira gidiyor. 5 liraya alıp 10 liraya satmıyoruz. 8,5 liraya anca tezgaha geliyor. Girdi maliyetleri yüksek” dedi.

“Rekolte mandalina ve portakalda fazla”

Mandalina ve portakalda en çok Hatay’da rekoltenin fazla olduğunu belirten Uzcan, “Rekolte mandalina ve portakalda fazla. Hatay malı fazla. Bu nedenle mandalina ve portakal fiyatları ucuz. Biz Gümüldür ürünü satıyoruz. Gümüldür de yurtdışına ihracat yapıyor. Fabrikasında bile 25 lira” dedi.

“İthal muzun vergisi 800 lira”

İthal muzun vergi nedeniyle fiyatının iki üç kat arttığını belirten Uzcan, “Ananasın yanına varılmıyor. 9 tane ananasa 650 lira istiyorlar. Yerli muzun yanına varılmıyor. Yerli muzun kolisi 18.5-19 kilo civarı geliyor ve kolisi bin 200 lira. Biz her sene iki üç ay boyunca yerli muzun yanına ithal muz koyardık, iki senedir yanına yaklaşamıyoruz. İthal muzun kolisi Türkiye’ye 200 liraya geliyor ama üzerinde 800 lira vergisi var” sözlerine yer verdi.

“İki haftadır ejder meyvesi getiremiyoruz”

Ejder meyvesine geçtiğimiz aylarda rağbet olsa da iki haftadır tezgahlarına koyamadıklarını ifade eden Uzcan, “Ejder meyvesini 22-23 liradan alıyorduk. Taşrada 50-80 liradan satılırken burada haftada 300-400 tane satıyorduk. İki haftadır ejder meyvesi getiremiyoruz. Tanesi 80 lira oldu. Hem bitiyor hem de yurt dışına kiloyla ihraç edildiği için pazarı baltalıyor” sözlerine dikkat çekti.

“Gerekli teşvik verilsin, üretim fazlalaşsın”

Uzcan, yurt dışına ihracat nedeniyle meyve ve sebzelerin fiyatlarında artış yaşandığının altını çizerek, “Domates, salatalık, kabak da yurtdışına ihracat olduğu için pahalı. Havalar sıcak, seralarda ürün iyi yetişiyor. Dış ticaret fazla olmasa, bu ürünleri en fazla 15-20 lira bandında satılır. Dün İzmir halinde domates 28 liraydı. Salatalık 30 liraydı. Bu sene kış olsaydı domates ve patlıcan 50 lira, kıl biber ve kabak 100 liranın üstüne çıkardı. Gerekli teşvik verilsin, üretim fazlalaşsın” sözlerine yer verdi.

“Nar stoklanıyor”

Kışın vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan nar tezgahlarda taneyle de satın alınır hale geldi. Uzcan, “Narda da stoklama oluyor. Dalında 3-4 lirayken büyük tüccarlar, toptancılar narı toplatıyor. Bollukta, bolluğu kesip 20 gün sonra piyasaya sürüyor. Nar 20-30 lira arasında kalıyor. Bir üst narı 40-45 liradan satmak zorundayız. Hafif çatlak nar buluyoruz. 30 liraya satıyoruz. Onun içinde de çürükler çıkıyor. 20 liraya mal ettiğimiz nar 25 liraya çıkıyor” diye belirtti.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş