havadurum

Uzay Heparı Kimdir? Türk Pop Müziğinin Efsanevi İsmi Hakkında Merak Edilenler

Uzay Heparı, Türk pop müziğinin en yetenekli ve başarılı isimlerinden biridir. Hem şarkıcı hem de besteci olarak pek çok esere imza atan Uzay Heparı, genç yaşta hayatını kaybetmesine rağmen Türk müzik tarihinde unutulmaz bir yer edinmiştir. Peki Uzay Heparı kimdir, kaç yaşında öldü, hangi sanatçılarla çalıştı, nasıl bir kaza sonucu hayatını kaybetti? İşte Uzay Heparı hakkında merak edilenler…

821

Uzay Heparı, 24 Temmuz 1969’da İstanbul’da doğmuş, 31 Mayıs 1994’te İstanbul’da motosiklet kazası sonucu vefat etmiştir. Müzik kariyerine Zuhal Olcay’ın albümünde piyano çalarak başlayan Uzay Heparı, daha sonra Sezen Aksu’nun ekibine katılmış ve Aşkın Nur Yengi, Sertab Erener, Levent Yüksel, Demet Sağıroğlu gibi birçok ünlü sanatçının albümlerinde düzenlemeler yapmıştır. Ayrıca “İkimiz Bir Fidanız”, “Serserim Benim”, “Masum Değiliz” gibi pek çok hit şarkının da bestecisidir. Oyunculuk da yapan Uzay Heparı, Gece, Melek ve Bizim Çocuklar adlı filmde başrol oynamıştır.

Uzay Heparı’nın Çocukluk ve Gençlik Yılları

Uzay Heparı’nın asıl adı Rony Uzay Heparı’dır. Annesi Eti Heparı, babası ise Yayla Heparı’dır. Çocukluk yılları Nişantaşı ve Yeşilköy’de geçmiştir. Neil Armstrong’un Ay’a ilk ayak bastığı günlerde dünyaya geldiği için adı Uzay olmuştur. Çocukluğunda klasik müzik eğitimi alan Uzay Heparı, Saint Benoit Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’nü bitirmiştir.

Uzay Heparı’nın müziğe ilgisi babasının saz çalmasından kaynaklanmaktadır. Babası ona saz çalmayı öğretmiş ve ilk plağı için gerekli parayı vermiştir. Uzay Heparı, MFÖ hayranı olduğu için pop müziğe yönelmiştir.

Uzay Heparı’nın Müzik Kariyeri

Uzay Heparı’nın müzik kariyeri ilk plağı olan “Leyla” ile başlamıştır. Bu plağında Orhan Gencebay ve Arif Sağ kendisine bağlama çalarak eşlik etmiştir. İlk bestesi olan “İkimiz Bir Fidanız” ise Türk müzik tarihine damga vuran bir eser olmuştur. Bu şarkının yanı sıra “Ben Buyum”, “Falcı”, “Ben Köylüyüm”, “Dokunmayın Dünyama”, “Ben Tövbemi Geri Aldım”, “Son Mektup”, “İtirazım Var” gibi pek çok hit şarkının da yaratıcısıdır. Uzay Heparı’nın şarkıları Tülay Özer, İbrahim Tatlıses, Kamuran Akkor, Muazzez Ersoy, Zeki Müren gibi birçok ünlü sanatçı tarafından yorumlanmıştır.

Uzay Heparı’nın müzik kariyerindeki en önemli dönüm noktası Sezen Aksu ile tanışmasıdır. Sezen Aksu onu ekibine alarak birçok albümde çalışmasını sağlamıştır. Aşkın Nur Yengi’nin Hesap Ver (1991) ve Sıramı Bekliyorum (1993), Sertab Erener’in Sakin Ol! (1992) ve Lâ’l (1994), Sezen Aksu’nun Deli Kızın Türküsü (1993), Levent Yüksel’in Med Cezir (1993) ve Demet Sağıroğlu’nun Kınalı Bebek (1994) gibi albümlerdeki düzenlemeleri ve besteleriyle dönemin çok büyük albümlerine imza atmıştır. Altın Plak, Altın Long Play ve Altın CD gibi pek çok ödülün sahibi olan Uzay Heparı, aynı zamanda 12 sinema filminde rol almıştır.

Uzay Heparı’nın Ölümü

Uzay Heparı, 20 Mayıs 1994 tarihinde, Demet Sağıroğlu’nun ilk albümü üzerinde çalışmaktayken, kısa süre önce aldığı motosikleti ile Etiler Koç Köprüsü üzerinde Küfe Bar’daki programına gitmekte olan Demet Akbağ’ın arızalanan arabasına çarptı ve boynu kırılarak ağır yaralandı. İstanbul International Hospital’de 11 gün süren bitkisel hayatın ardından, 31 Mayıs 1994 tarihinde hayatını kaybetti. Genç yaşta hayatını kaybeden Uzay Heparı, Türk pop müzik tarihinin en iyi aranjörlerinden birisi olarak bilinmektedir. (Haber Merkezi)

Paylaş